Læsetid: 3 min.

Radio tog strøm

Der var hits og herligt humør på Københavns Radio under strømafbrydelsen tirsdag
24. september 2003

Katastroferadio
Ny og spontan radio! Plejer er aflivet. Det meddelte Københavns Radio i går efter en hæsblæsende, hektisk og heftig premiere på programmet Musik og katastrofe. Det var ikke annonceret, programmet opstod som reaktion på den pludselig strømafbrydelse, der tirsdag eftermiddag hærgede Sydsverige, Lolland, Falster, Bornholm og store dele af Sjælland. Men Radio København holdt sig i luften med friske situationsrapporter og blød populærmusik.
»Plejer er aflivet i dag,« som studieværtinden proklamerede:
»Intet er, som det plejer. Men heldigvis har vi på Københavns en dejlig stor nødgenerator: Vi har både lys og gang i kaffemaskinen.«

Den gode stemning
Den der klokken 13:06 slog over på Københavns Radio for at få nyt om de tumultuariske begivenheder, kunne høre følgende overgang:
»Og så over til salatskålen.«
Der var gang i haven og grøntsagerne. Men så blev det alvor: Radio København valgte at dække strømafbrydelsen. De serverede kommentarer fra en civilist ved navn Tove Jørgensen bosat i Odder, fra toppen af Københavns Politigård og fra en uspecificeret damefrisør i hovedstadsområdet. Fra frisørsalonen meddelte de under strømafbrydelsen om ’lejrskolestemning’ i Københavns gader og stræder og konstaterede almindelig uklarhed omkring ’højre vigepligt’.
»Københavnere tager det med et smil,« oplyste Københavns Radios udsendte på Amager. Der blev rapporteret om ’god stemning i København’. Men studieværtinden advarede: stemningen kan hurtigt vende!
Og så blev der spillet Sanne Salomonsen: »Where blue begins«.

Atomkatastrofe?!?!
De holdt sig muntre på Københavns Radio. Studieværtinden spurgte en brandmand, om der overhovedet ikke var sket noget alvorligt. Foreløbig ingen rapporter om trafikuheld eller svigt på hospitalerne: Brandmanden svarede brysk: »Situationen er alvorlig.«
Og så spillede de Backstreet Boys.
Københavns Radio havde også kontakt med en Andersen fra Danmarks Akvarium, der kunne berolige de spændte københavnske lyttere:
»Fiskene klarer sig meget godt. Situationen er under kontrol.«
Det var kommunikationen til gengæld ikke: Studieværtinden stillede om til en kollega placeret på ’toppen af Københavns Politigård’. Men som hun sagde: »Min kollega svigter os.« Og så forsvandt forbindelsen lige i det prekære moment, hvor vi blev stillet om. Da vi endelig fik kontakt med kollegaen på politistationen, undskyldte studieværtinden:
»Det var selvfølgelig ikke dig, der svigtede. Det var strømmen! Det gør jeg ikke igen.«
Og så var der trafikale råd: Kør roligt, så tag det roligt. Kør langsomt. Giv plads. Og vær tålmodige: S-togstationerne er sorte af mennesker!
Der var særligt en melding fra Københavns Politi, som må regnes blandt eftermiddagens højdepunkter: Under strømafbrydelsen lovede ordensmagten at holde offentligheden orienteret på sin hjemmeside! Tak, sagde de nul personer i hovedstadsområdet, som på daværende tidspunkt havde adgang til internettet.

Spar på mundvandet
Indimellem lurede den store katastrofe: der var rygter om defekter på et svensk
atomkraftværk! Studieværtinden spurgte ihærdigt sagkyndige. Men de forsikrede alle, at der ikke var fare for en ny Tjernobylulykke. Ude fra Amager rapporterede en medarbejder om ’god stemning’: »Betjentene står herude og håndregulerer trafikken.«
Denne nyhed blev fejret med det efterhånden 10 år gamle popreggaenummer »I love your ways«, som studieværtinden fejlagtigt tilskrev gruppen Mr Big. De der husker den svulstige saxofonsolo vil vide, at det naturligvis var Big Mountain, der havde ansvaret for den ballade.
Derefter overraskede en Jørn Bo med en usædvanlig saglig redegørelse for strømafbrydelsens omfang og mulige konsekvenser. Det lød nærmest som radioavisen. Da han informerede om forhold vedrørende drikkevandet, blev han da også afbrudt. Den redegørelse passede ikke til det ungdommelige beat i Musik og Katastrofe:
»Spar lidt på mundvandet,« lød det fra studiet:
»Og tag dig en halv kop lunken kaffe.«
Mellem klokken 15 og 16 blev der rapporteret om lys i lygterne i ’byer som Amager, Charlottenlund, Hillerød og Gentofte’.
Klokken 18:01; seks timer og 25 minutter efter katastrofen oplyser Danmarks Radio kort og stolt:
»DR Radio sendte efter få sekunder på alle kanaler.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her