Læsetid: 3 min.

Reaktoruheld slukkede for Sjælland

Svensk a-kraftværk måtte nødstoppe. DR så det som sin opgave at berolige befolkningen
24. september 2003

Det var et uheld på atomkraftværket Oskarshamn i det østlige Sverige, som var årsag til gårsdagens strømsvigt i store dele af både Sverige og Danmark.
Det siger chefen for det danske atomberedskab Jørgen Holst Hansen til Information. Han understreger, at der ikke på noget tidspunkt var fare for et radioaktivt udslip fra værket.
»Værket måtte nødstoppes, men det skete i løbet af et minut, så der var aldrig nogen fare for radioaktivt udslip,« siger han.
»Teknisk set skete der det, at der pludselig blev konstateret for lav vandstand i værkets såkaldte kondensvandssystem. Det er et system, der laver turbinevandet om fra damp til vand efter at det har været igennem turbinerne,« siger han.
Atomberedskabschefen forklarer, at det er et vandsystem, der slet ikke er i kontakt med det radioaktive vand omkring selve reaktorkernen.
»Proceduren er, at der skal lukkes ned omgående, hvis der mangler vand i kondenssystemet, og det blev gjort,« siger Jørgen Holst Hansen, der understreger, at han har al mulig grund til at have tillid til oplysningerne, som Beredsskabsstyrelsen fra den svenske Kärnkraftinspektion.
Jørgen Holst Hansen lægger ikke skjul på, at han fik en ordentlig forskrækkelse, da han fik at vide, at det var et uheld på et atomkraftværk, der var årsag til strømsvigtet.
»Det tændte naturligvis alle alarmknapper, og vi blev utrolig lettede, da vi fandt ud af, at situationen var under kontrol,« siger han. Forklaringen på, at nødstoppet på Oskarshamn ramte hele det sydlige Sverige og store dele af Danmark, er ifølge Holst Hansen, at Barsebäck i øjeblikket er ude af drift og derfor ikke kunen tage over. Samtidig eksporterede Danmark på det tidspunkt el til Sverige og blev derfor trukket med i faldet, da hele Sydsverige røg over på det danske net.

Beroligede
I Danmarks Radio, der står for informationen til den danske befolkning i tilfælde af katastrofer og nødsituationen vurderede man trods oplysningerne om, at et svensk atomkraftværk måske var involveret, hele tiden, at opgaven var at berolige befolkningen.
Det siger radiodirektør Leif Lønsmann.
»Vi bygger vores vurdering på de meldinger vi får fra Beredskabstyrelsen, Falck og politi. Vores fornemmelse af situationen var hele vejen igennem, at det signal vi skulle sende til befolkningen var, at man skulle tage det roligt, gå inden for og hygge og drikke sin kaffe,« siger Leif Lønsmann til Information.
– Hvorfor valgte I kun at sende nyheder hver 15. miniut på P1 og P4 og ikke på de to andre kanaler?
»Vi vurderede, at der ikke var nogen grund til, at alle danskere skulle have den samme information. Vi gav f.eks. forskellig information på regionalradioerne, fordi lytterne i København og Jylland ikke havde samme behov for information. Når der er en spøgelsesbillist på motorvejen ved Herning, så bryder vi ind på alle kanaler, for det duer jo ikke, at det kun er P2’s lyttere, der kommer af vejen, mens P1’s lyttere fortsætter.«
– Den her situation var altså ikke så alvorlig som en spøgelsesbillist på Herning-motorvejen?
»Nej, det vurderede vi ikke.«
– Er du tilfreds med, at både P2 og P3 kørte en meget let og underholdende stil med meget få informationer?
»Ja, det var det signal, vi ønskede at sende. Vi vurderede, at det var vores opgave at berolige befolkningen.«
Lønsmann understreger, at hvis der havde været risiko for, at der var sket et atomuheld, ville DR selvfølgelig have sørget for at alle lytterne fik den relevante information.
Leif Lønsmann fortæller i øvrigt, at politiets beredskabschef har rost DR for »for vores måde at holde i borgerne i hånden uden at skabe panik.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu