Læsetid: 2 min.

Så til lands

Dronning Margrethes ilandstigning ved Toldboden i går forløb aldeles ubesværet og glat og problemløst
18. september 2003

Efteråret står for døren – også for de kongelige. Og kigger man sine udklip fra sommerperioden igennem, har det ikke skortet på landlige begivenheder for vore royale venner, selv om det er flere måneder siden, at de stak til søs med kongeskibet Dannebrog.
Det er vel kun 14 dage siden, at den 1.238 tons tunge, dobbeltskruede motoryacht fra 1931 lagde til ud for Svendborg, hvorved Dronning Margrethe, 63, og Prins Henrik, 69, blandt andet kunne komme på virksomhedsbesøg, gæste et plejehjem ved navn Frøavlen og bese en udstoppet buk på Zoologisk Museum, som prinsen selv har nedlagt og foræret museet.
Så sent som lørdag åbnede hendes kongelige højheds første rigtige udstilling af egne malerier på Brandts Klædefabrik i Odense. Det havde været en stor dag for hende, for hun udstillede sammen med sin mor Dronning Ingrids farfars bror, prins Eugen (1865-1947), der også var kunstner. Blandt de 300 gæster var Dronning Ingrids bror, greve Carl Johan Bernadotte og dennes hustru, Gunilla.
Dronning Margrethe kunne i øvrigt godt mærke forskel på rygklapperi og folk, der er ærlige, udtalte hun til Ekstra Bladet:
»Det er jo lidt på samme måde som f.eks. en fysisk handicappet kunstner … han vil også gerne bedømmes på sin kunst og ikke på grund af sit fysiske handicap,« citerede avisen hende for at sige.

100 fremmødte
I går foretog Dronning Margrethe så sin rituelle ilandstigning ved Toldboden i København efter årets sommertogt; nu skulle resten af apanagen fyres af til lands, og skibet skulle forlægges til Flådestation Frederikshavn for afrigning og kommandostrygning.
Omkring 100 borgere var mødt frem – heraf cirka halvdelen med skattepligtig bopæl i Danmark. Man havde vanen tro givet den på alle tangenterne med hængende blomsterkasser i årstidens farver – det måtte være Bering – og et par teknikere fra udlejningsfirmaet I.A. Stauning ApS havde omhyggeligt skruet den sædvanlige, todelte røde løber ned i brostenene foran trappen.
Der var let og lystig snak bag snorene, folket var åbenlyst fornøjet, og henne mellem de to pavilloner varmede solen lakken på Krone 2, majestætens Rolls Royce. Det lykkedes ikke at opstøve en samtale mellem ægte royalister, der forsætligt var kommet langvejs fra for at tage del i seancen med højtidelige miner. De fleste var blot kommet spadserende langs havblikket og havde ladet sig indrullere i optoget pr. tilfælde.

Havudsigt
Denne del af kajen ved Nordre Toldbod plejede at være helt ledig, men nu stod Swinoujscie-færgen Pomerania, der går for at have Østersøens laveste priser, med motoren i tomgang og skæmmede havneudsigten.
Klokken var vel 15.05, da en lille båd tørnede ud fra Dannebrog og satte stik mod kajen.
Dronningen viste sig at være den eneste ombordværende fra familien, som vi kender så godt. Ingen Frederik, ingen foxterrier, ingen Henrik. Idet hun under jubelråb og applaus trådte tørskoet i land, modtog hun en lille stringent buket af en herre i semi-militært sømandskluns. Herefter gik hun med raske skridt i retning af bilen, mens hun vinkede til højre og venstre.
Folk, der følger lidt med, kunne ikke undgå at bemærke, at Dronning Margrethe var iført den selvsamme mørkeblå, dobbeltradede spadseredragt med guldknapper og hvid krave, som hun havde på ved ferniseringen i Odense i weekenden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her