Læsetid: 2 min.

’Sådan noget pis’

Politikere fra alle lejre hylder den tyske landstræner Rudi Völler, der gik amok i tv og skældte ud på journalisterne
10. september 2003

Mediekamp
BERLIN – Normalt foregår spillet sådan her: Landsholdet taber 0-0 til Island, derefter prygler journalisterne løs på landshold og træner.
Men i lørdags gik det som bekendt anderledes – landstræneren begyndte at prygle løs på journalisterne.
»Jeg kan ikke klare det pis længere, det må jeg helt ærligt sige,« sagde Rudi Völler i et live-interview efter kritikken af holdets indsats i Reykjavik.
Ud over »pis« brugte han kraftudtryk som »lort« (tre gange), »ost« (to) og et enkelt »lortemøg« – ord som temmelig sjældent finder vej til fjernsynet. Om journalisten i studiet nåede Völler at sige, at »du sidder dér, afslappet i din stol, har drukket dine tre hvede-øl.«
Søndagsudgaven af boulevardavisen Bild konstaterede på forsiden, at ’Rudi går amok i tv’, og dagen efter blev der plads til en forarget redaktionel kommentar:
»Hele Tyskland diskuterer Rudis anfald. Også Völler vil i dag med to dages afstand vide: Sådan må chefen for et tysk landshold ikke opføre sig i offentligheden.«

Uventet støtte
Forargelse? Fordømmelse? Eller måske en undskyldning fra Völler? Ikke tale om.
Ud over at undskylde påstanden om journalistens tre øl stod Völler fast på sine synspunkter. Og i løbet af mandagen fik han opbakning fra helt uventet kant, da der samlede sig en bred politisk koalition bag ham.
»I kender min lidenskab for fodbold – trods Reykjavik er den ubrudt,« sagde den bayriske ministerpræsident Edmund Stoiber på et vælgermøde: »Helt ærligt må jeg sige, at jeg forstår Rudi Völler. Denne bedreviden fra folk, der også har spillet dårligt engang,« råbte han iført sveddryppende skjorte.
Hos socialdemokraterne var holdningen den samme. Bag lukkede døre i partiets præsidium var dagsordenen lang og alvorlig, men first things first:
»Vi har i dag drøftet en del sager. Som det første har præsidiet enstemmigt solidariseret sig med Rudi Völler,« sagde partiets organisatoriske leder Olaf Scholz på et pressemøde i Berlin.
Partiets formand, kansler Gerhard Schröder, lod også skinne igennem, hvad han mente.
Trods sine fortjenester som hårdtarbejdende midtbanespiller i klubben TUS Talle afviste han beskedent en kommentar med henvisning til manglende fodboldkendskab, men så meget ville han dog sige:
»Hvis jeg kunne og ville (kommentere), sådan som jeg til tider havde lyst til, så ville vi alle være glade.«
Alle forsamlede fandt vej gennem kanslerens konjunktiv-konstruktion og lo en indforstået latter.

Lavere lavpunkt
Politikerne forstår den frustrerede Völler fuldt ud. Også de er trætte af negative og bedrevidende journalister, der bruger medieplatformen til nydelsesfuldt at stille sig til dommer over resultaterne i Forbundsdagen.
Ledighed, gældsætning, ØMU-kriterier, reformarbejde – det er aldrig godt nok, får politikerne at vide hver eneste dag, søndage inkluderet.
Da tv-kommentatoren, den tidligere landsholdsstjerne Günter Netzer, lørdag talte om et nyt »lavpunkt« på banen i Reykjavik, og kollegaen Gerhard Delling konkluderede, at »lørdagsunderholdningen i tv er i en dyb krise,« kunne politikerne solidarisere sig med Völler.
»Efter hver eneste kamp, når vi ikke har scoret nogen mål, når vi et endnu lavere lavpunkt, end vi allerede havde. Sådan noget pis,« rasede landstræneren, og den liberale leder Guido Westerwelle (FDP) kunne kun udtrykke misundelse over de klare ord:
»Hvis jeg skal være ærlig: Man ville gerne bytte. Hvad Völler har sagt, kunne man have lyst til at sige i politik,« sagde FDP-formanden og skyndte sig at tilføje »men-det-gør-vi-naturligvis-ikke.«

*I aften møder Tyskland Skotland kl. 20.45. ARD 1 sender fra kl. 20.15

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her