Læsetid: 2 min.

Skak-VM sat mat

FIDE har aflyst semifinalen mellem Kasparov og Ponomariov
2. september 2003

Skak
Det internationale skakforbund FIDE har måttet tage det drastiske skridt at aflyse den ene semifinale i den planlagte VM-genforeningscyklus, nemlig den mellem russeren Garri Kasparov, der nu som før topper verdensranglisten, og ukraineren Ruslan Ponomariov, der – i nogle måneder endnu – har status som FIDE’s egen verdensmester. Denne match skulle have være indledt medio september i Jalta i Ukraine.
Baggrunden for aflysningen er, at den snart 20-årige Ponomariov trods adskillige rykkere ikke har villet underskrive matchbetingelserne uden forbehold. Hvorfor den unge mand har slået sig i tøjret, står ikke klart, men det virker, som om vi virkelig er nede i småtingsafdelingen, når ukraineren f.eks. afviser en hviledag inden en eventuel omkamp i hurtigskak.
FIDE-præsidenten Kirsan Iljumsjinov havde allerede på pressekonferencen en plan parat: det VM, der skulle have fundet sted i slutningen af 2004, rykkes et år frem og spilles nu allerede i december i år og afvikles – ligesom dengang Ponomariov sikrede sig VM-titlen – som en stor knock out-affære, sandsynligvis med 128 deltagere, hvoraf den ene bliver Danmarks førende stormester, Peter Heine Nielsen. Vinderen af dette ’jule-VM’ skal så hoppe ind i stedet for Ponomariov og have den ære at møde Kasparov.
Den anden genforenings-semifinale står mellem verdensmesteren i ’klassisk skak’ (med den traditionelle, dvs. længere betænkningstid), russeren Vladimir Kramnik, og den ungarske stormester Peter Lekó, hvis adgangsbillet er en sejr i en kvalifikations-turnering i Dortmund. Men denne match er endnu ikke berammet.
Ja, det er noget rod. Men sådan har det stort set været, siden Kasparov først i 90’erne privatiserede VM-titlen og lod skiftende forbund og sponsorer varetage afviklingen af VM. Og hvad er den indlysende forklaring? Tjah, som Preben Uglebjerg sang: »Penge! Pæænge! Pææænge!«

Anands chance
Aflysningen rummer imidlertid et interessant perspektiv, der træder tydeligt frem, hvis vi se på FIDE’s seneste ratingliste, hvor det første dusin ser således ud: 1. Kasparov, Rusland, 2830 2. Kramnik, Rusland, 2785 3. Anand, Indien, 2774 4. Lekó, Ungarn, 2739 5. Topalov, Bulgarien, 2735 6. Gritsjuk, Rusland, 2732 7. Shirov, Spanien, 2732 8. Svidler, Rusland, 2723 9. Barejev, Rusland, 2721 10. Adams, England, 2719 11. Polgar, Ungarn, 2718 12. Ponomariov, Ukraine, 2718.

Ønskværdig situation
Hvis nu det lykkes Anand at vinde det fremrykkede FIDE-VM – og hvis han i det hele taget stiller op! – så kan vi få den ønskværdige situation, at genforeningsprojektet bliver en sag mellem verdens fire notorisk stærkeste spillere. Da Prag-aftalen med sin erklærede målsætning om at have kun én verdensmester for mere end et år siden faldt på plads, blev Anand i en vis forstand ofret.
Nu kan han vende tilbage, og selv om det kræver sin mand at vinde det forestående FIDE-VM (der måske skal spilles i Jalta), så har Anand jo gjort det før, da han for et par år siden finalebesejrede Shirov.
Men Peter Heine skal naturligvis være velkommen til at spænde ben for ham ...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her