Læsetid: 3 min.

Skuffelsen må ikke få lov at gro fast

Esben Amdisen var en af håbefulde, der søgte ind på de populære uddannelser via kvote 2 og fik afslag
11. september 2003

Selv om muligheden for at komme ind på de populære videregående uddannelser gennem kvote 2 er forsvindende lille, besluttede Esben Amdisen at prøve lykken.
»Jeg havde vel en naiv overbevisning om, at jeg ville komme ind på trods af, at jeg ikke havde så mange point,« siger han. Og det er netop akilleshælen ved kvote 2: Mange unge ved ikke, hvor små mulighederne for at få en plads egentlig er, og hvis de gør, håber de ofte at blive en af de heldige. Både studievejledere og politikere beskylder derfor kvote 2 for at stikke blår i øjnene på de unge.
Esben Amdisen er 23 år. Han har været ude af gymnasiet i tre år, og i den tid har han både læst et halvt års klassisk arkæologi på Århus Universitet og arbejdet i forskellige job i sammenlagt to år. Men det var ikke nok til at skaffe ham en plads på hverken Religionsvidenskab eller Historie i sommer. For selv om kvote 2 både tager højde for motivation, erhvervserfaring, supplerende uddannelse, rejser og gennemsnittet fra studentereksamen, så er der uproportionalt mange ansøgere til meget få pladser.

Opfordret til at satse
»Jeg havde ikke så store forventninger til, at jeg ville komme ind, men jeg havde da nogle få optimistiske øjeblikke,« siger Esben om tiden forud for afslaget. Så han var forberedt, men alligevel skuffet, da afslaget kom: »Jeg tænkte: ’Jeg taber jo ikke noget ved at prøve’,« siger han.
I gymnasiet havde opfordringen altid været at søge ind efter interesse.
»Studievejlederne skabte dog ikke en illusion om, at alt kunne lade sig gøre. Jeg vidste godt, at det var de faglige kvalifikationer, der talte, da jeg søgte kvote 2,« siger Esben. Men opfordringen gjorde alligevel, at han satsede.
Esben Amdisen har været optaget af fagene oldtidskundskab og religion lige siden tiden på Svendborg Gymnasium. Alligevel har han besluttet at skifte retning. En stor beslutning.
»Jeg har opgivet historien og religionen, fordi jeg har rodet rundt i det så længe. Jeg orker ikke at slås med skuffelsen over ikke at komme ind igen,« siger Esben Amdisen. Derfor er han gået i gang med at læse matematik, fysik og kemi på GSK (Gymnasiale suppleringskurser) på Gasværkvejens Skole i København. For nu vil Esben Amdisen bare gerne have en uddannelse. Noget han føler sig forpligtet til ikke mindst i forhold til sin familie.

Mit ansvar
»Min familie har lært mig at tage ansvar for mig selv og mine omgivelser. Derfor er det også mit ansvar at tage en uddannelse og komme videre med mit liv,« siger han og påpeger, at polikernes udsagn om at komme hurtigt i gang med en uddannelse desuden lægger et vist pres. Men det var især udsigten til et langt liv med ufaglært arbejde, der gjorde det presserende for Esben Amdisen at begynde på en uddannelse.
»Jeg var jo også altid nederst på ranglisten i erhvervslivet,« siger han. Rengøring, fældning af grantræer og arbejde på et plejehjem var ikke noget, Esben Amdisen kunne forestille sig at blive ved med.
»GSK var en mulighed for ikke at gro helt til i hovedet,« siger Esben Amdisen. »Nu har jeg så opdaget, at naturvidenskaben er spændende. Der er et eller andet befriende over, at der altid er håndfaste resultater og facitter,« siger han.
Derfor overvejer Esben Amdisen til næste år at søge ind på enten geografi, økonomi eller på den naturvidenskabelige basisuddannelse på Roskilde Universitetscenter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her