Læsetid: 2 min.

Svensk politi under hårdt pres

Spørgsmålene hober sig op hos politiet, som i aftes endnu ikke havde fundet gerningsmanden. Efter tidligere fiaskoer med bl.a. Palme-mordet er der nerver på hos politiet
12. september 2003

Spørgsmålene hober sig op hos politiet, som i aftes endnu ikke havde fundet gerningsmanden. Efter tidligere fiaskoer med bl.a. Palme-mordet er der nerver
på hos politiet

Kritik
STOCKHOLM – Hvorfor spærrede man ikke Tunnelbanen af, når gerningsmanden muligvis har taget den flugtvej?
Hvorfor sender man endnu ikke et fantombillede ud?
Hvorfor siger man først, at mordet var planlagt og siden, at det ikke ser sådan ud?
Spørgsmålene er begyndt at hobe sig op hos politiet i Stockholm, efter at gerningsmanden til knivdrabet på Anna Lindh fortsat var på fri fod i aftes.
Især er der kritik af politiets håndtering af situationen de første timer efter knivoverfaldet i varehuset NK i det centrale Stockholm onsdag eftermiddag.
»Enhver erfaring viser, at de første par timer er utroligt vigtige for at sikre beviser og tale med vidner,« sagde kriminaleksperten Anders Sundkvist i går.
»Vi må håbe, de har lært lektionen fra tidligere,« sagde Sundkvist med henvisning til de nationale traumer fra fortidens uopklarede forbrydelser, såsom Palme-mordet.

Utålmodighed
Selv om politikerne, herunder statsminister Göran Persson, ikke har ønsket at kommentere politiets efterforskning, har de alligevel antydet utålmodighed.
»Det er vigtigt, at forbrydelsen bliver opklaret hurtigt,« sagde Persson allerede om aftenen efter mordet. Den tidligere statsminister Carl Bildt undrede sig samme aften, også over, at gerningsmanden ikke var pågrebet.
Siden det blev kendt, at Anne Lindh var død, har politikerne holdt eventuel kritik indendøre, men ifølge Anders Sundkvist føler politiet et hårdt pres.
»Der er ingen tvivl om, at der er mange nerver på hos politiet i disse timer,« sagde Anders Sundkvist.
Også sikkerhedspolitiet Säpo, som ikke vurderede, at der var en trussel mod Anna Lindh, er under pres. Det faktum, at hun var på indkøb uden livvagt nær kulminationen på en lang kampagne, hvor Anne Lindh var blevet kørt frem som frontfigur, er der mange, som stiller spørgsmålstegn ved.

Palmemordet
»Det, der er specielt skræmmende ved dette her, er, at der er uhyggeligt mange ligheder med mordet på Olof Palme. Det, at det var på en åben plads, en enlig gerningsmand, at hun var uden livvagt og den tilsyneladende langsomme ageren fra politiets side umiddelbart efter,« sagde Anders Sundkvist.
På politiets pressekonference i går kom politiet med den udtalelse, at mordet ikke syntes planlagt – i modsætning til dagen før, hvor det blev indikeret, at det lignede et planlagt overfald.
»Dette, og så det faktum at politiet flere gange korrigerede sig selv med hensyn til tiderne for, hvornår hvad skete, ser ikke så godt ud,« sagde kriminaleksperten Anders Sundkvist
Samtidig ser det ud til, at de signalementer, som politiet har fået af gerningsmanden er modstridende og uklare. En talsmand for politiet sagde dog, at man godt kunne fremstille et fantombillede.
»Men det er for tidligt at gå ud med det,« sagde talsmanden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu