Læsetid: 4 min.

Sydamerika mod VM 2006

Vanen tro spiller Sydamerikas 10 fodboldlande alle mod alle om fem mulige VM-billetter til Tyskland. Historien taler imod, at et af landene bliver verdensmestre på europæisk græs
15. september 2003

Fodbold
BUENOS AIRES – Argentina og Brasilien sikre VM-deltagere i Tyskland 2006? Ikke hvis man spørger de sydamerikanske hinchas (fodboldsfans) og bookmakere, der uden at blinke spår fodboldkontinentets to giganter kamp til stregen mod hold som Uruguay, Colombia og Paraguay, og lurende fiaskoer mod underdogs’ene Bolivia, Chile, Ecuador, Peru og Venezuela. Faktisk lader de sydamerikanske landstrænere forstå, at hvert lands 18 kampe i kvalifikationsrundens alle mod alle er sværere end selve VM-slutrunden.
Statistisk er de regerende verdensmestre, Brasilien, bombesikre med fem titler og deltagelse i alle 17 VM. Argentina har deltaget 13 gange og vundet i 1978 og 1986. Hvem der napper (resten af) Sydamerikas fem mulige VM-billetter, hvoraf fire giver direkte adgang, og en afgøres i to kampe mod Oceaniens bedste, er op til de sydamerikanske fodbold- og vejrguder, siger sportskommentatorerne. Spillet om læderkuglen er på fodboldkontinentet Sydamerika så lunefuldt som det danske vejr. Det være sig, fordi klimaforholdene er så forskellige som den tynde luft i verdens højest belligende hovedstad, La Paz i Bolivia, til 38 grader og høj luftfugtighed på Colombias caribiske kyst over tæt på frysepunktet i Chiles og Argentinas vintersæson.
Men vejret taler sydamerikanerne ikke om, når bolden ruller. Det bunder til dels i, at det er landsholdenes eneste kvalifikationsrunde – de sydamerikanske mesterskaber har automatisk deltagelse af alle 10 fodboldlande – hvorfor den trækkes frem til oktober 2005 for at give holdene mulighed for for alvor at måle og forberede sig.
Op til lørdagens første kval-kampe har Sydamerika lavet myten om, at europæerne altid vinder på europæisk græs lavet om til, at kun sydamerikanerne kan vinde i hele verden. Brasiliens VM-titel i Sydkorea og Japan gav Sydamerika fodboldens globale anførerbind med 9-8 over Europa. Og netop Brasiliens og Sydamerikas eneste ’europæiske’ VM-titel, 1958 i Sverige, er undtagelsen, som sydamerikanerne håber at gentage i 2006 i Tyskland.

Sambafodbold
Med VM-finalen sidste år skiftede Brasiliens landstræner Felipe Scolari til samme tjans i Portugal. Siden har Carlos Alberto Parreira, der stod i spidsen for landsholdets guldtriumf under VM 1994 i USA, lovet at genoplive den sprudlende og legende brasilianske totalbold, som de hjemlige kritikkere efterlyste under sidste VM-kval. Den er bestemt heller et forbillede, fordi Brasilien langt hen i turneringen famlede efter en stil med tre trænere og 56 spillere ind og ud af truppen. Men selv om Brasilien først kvalificerede sig til VM 1994 og VM 2002 i kvalens allersidste kamp, blev de netop disse år verdensmestre.
Op til VM 2006 har FIFA krævet, at Brasilien trods titlen i Sydkorea og Japan spiller kval, hvilket de ikke gjorde op til VM 1998 i Frankrig. Derfor bliver det også superstjernen Ronaldos første sydamerikanske kvalifikationsturnering, fordi han ikke spillede med i VM-kvalen 1994 – men blev udtaget, som bænkevarmer, til selve slutrunden i USA – og under den seneste VM-kval var langtidsskadet. Samme Ronaldo har netop meddelt sin intention om, som 33-årig, at spille VM 2010. Anfører Cafú håber at tangere Pelés rekord med fire VM for Brasilien.
»En brasiliansk landstræner skal ikke ændre meget. Han skal styrke de aspekter, der har gjort brasiliansk fodbold berømt, som boldfølingen, boldbehandlingen og trænerens evne til udnytte nye talenter. Men bortset fra det, så skal nutidens fodbold tildeles en vis grad af taktik,« sagde landstræner Carlos Alberto Parreira op til søndagens kamp i Colombia, der blev nedspillet 2-1 af smukt brasiliansk pasningsspil.
Det fortsatte verdensmestrene dog ikke hjemme mod Ecuador, der med besvær blev besejret 1-0. I Argentina viser en meningsmåling, at tilliden til det stjernespækkede hold er intakt. Det samme er ikke tilfældet med folkets forhold til landstræner Marcelo Bielsa, der for at forbedre sin indelukkede stil (han kaldes ’den skøre’) netop har indrømmet, at Argentinas hurtige exit ved sidste VM skyldtes hans manglende evne til at fortsætte holdets suveræne VM-kval videre ind i slutrunden.

Kendte ansigter
Bielsa bruger, som Brasilien, samme grundstamme af spillere som under VM 2002. Dog har Gabriel Batistuta, landsholdets til dato mest scorende, takket af og overladt stampladsen til Hernan Crespo. Derudover har de unge midtbanefolk Pablo Aimar og Andrés D’Alessandro skubbet etablerede spillere som Juan Sebastián Verón og Kily González ud på bænken. Argentinsk sportspresse kritiserer Bielsa for at ignorere de nye talenter i den hjemlige liga, hvilket Bielsa og flere af landsholdspillerne har reageret kraftigt på.
Lørdag var Argentina foran 2-0 hjemme, men måtte nøjes med uafgjort 2-2 på chilenske kontramål i anden halvleg. Tirsdag vandt Argentina 3-0 i Venezuela.
Facit efter de to første spillerunder er Brasilien i top med seks point efterfulgt af Argentina og Chile med fire point med Venezuela i bunden uden point eller mål – som der var 33 af disse første 10 kampe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her