Læsetid: 3 min.

Den tavse mand

Charles Bronson blev kendt for sine roller som hård og fåmælt enspænder. Nu er han død
2. september 2003

Nekrolog
Mere end 200 film- og tv-optrædener blev det til fra den første rolle i You’re in the Navy Now i 1951 til tv-filmen Family of Cops III (1999). Mange gode, endnu flere dårlige, men det er især tre roller, som Charles Bronson, der nu er død, 81 år gammel, vil blive husket for.
Den harmonikaspillende Harmonica i Sergio Leones western Once Upon a Time in the West (1968), Bernardo i John Sturges’ Syv mænd sejrer (1960) og selvtægtsmanden Paul Kersey i de fem En mand ser rødt-film (1974-94).
Med få midler, et næsten ubevægeligt ansigt, sammenknebne øjne og en stærk udstråling, var Bronson prototypen på den tavse enspænder, der strejfede omkring og passede sig selv. Han kunne godt spille karakterroller, men fik sjældent lov, fordi hans furede, vejrbidte træk indbød til, at man brugte ham i roller som hård negl.
»Jeg ligner vel et stenbrud, hvor nogen har kastet en stang dynamit,« har han selv sagt om sit ansigt.
De barske roller gjorde ham populær over hele verden, men krævede sjældent den store indsats af Bronson selv. Og måske var det derfor, at han en gang udtalte, at »skuespil er det letteste, jeg nogensinde har lavet. Det er vel derfor, at jeg bliver ved med det.«

Buchinski til Bronson
Charles Bronson blev født Charles Buchinski i Ehrenfeld, Pennsylvania i 1921. Han var det 11. barn af 15 af fattige, litauiske indvandrere og den eneste, som fik mulighed for at fuldføre gymnasiet. Som ung arbejdede han ligesom resten af familien i kulminerne, men efter at have deltaget i Anden Verdenskrig fik han mulighed for at studere kunst i Philadelphia. Eller gjorde han?
Alt efter hvilken biografi man læser, får man serveret forskellige versioner af Charles Bronsons liv. Han yndede at pynte på sin levnedsbeskrivelse og spillede gerne med på sit image som tough guy, selv om han privat var et yderst afslappet og venligt menneske.
Det skulle dog være i overensstemmelse med sandheden, at den unge Buchinski i slutningen af 1940’erne fattede interesse for skuespilfaget og blev hyret af en lille teatertrup, først som kulissemaler og siden som skuespiller.
Han drog til Californien i 1949 og tog skuespillerlektioner i Pasadena Playhouse. 30 år gammel fik han så sin første, lille filmrolle i Henry Hathways You’re in the Navy Now med Gary Cooper i hovedrollen. Det var under navnet Buchinski, at han lavede sine første film, men midt i 1950’erne ændrede han sit navn til Bronson, fordi han fandt ud af, at det ikke var så smart med et østeuropæisk-klingende navn under den rabiate senator McCarthys heksejagt på mulige kommunister.
Efter en række biroller i større film og hovedroller i b-film fik Charles Bronson i slutningen af 1950’erne sin egen tv-serie, Man with a Camera, og den skaffede ham rollen som Bernardo i Syv mænd sejrer.

Kontroversielt
Filmen blev et hit, og op gennem 1960’erne fik Bronson bedre og bedre roller – Det beskidte dusin, Den store flugt, Kid Galahad, The Sandpiper – og hans popularitet voksede i både USA og Europa, hvor han blandt andet spillede over for Alain Delon i Adieu l’ami (1968).
Men det var 1970’erne og rollen som arkitekten Paul Kersey, der for alvor gjorde Bronson kendt. Efter at hans kone og datter er blevet brutalt overfaldet af forbrydere, ser Kersey rødt og begynder at rydde New Yorks gader for forbrydere med sin seksløber. Bronson er som født til rollen som den fåmælte dræbermaskine, som Kersey udvikler sig til, og det blev til i alt fem film, hvoraf kun den første for alvor er værd at se.
En mand ser rødt var en kontroversiel film – et hit hos publikum og afskyet af de fleste kritikere, der ligesom New York Times’ Vincent Canby mente, at den var afskyelig og »stiller komplekse spørgsmål og kommer med racistiske, frivole, oversimplificerede svar.«
Til det svarede Bronson: »Vi laver ikke film for kritikerne, fordi de betaler alligevel ikke for at se dem.«
Rollen som Kersey gjorde det ikke nemmere for Bronson at ændre sit image som en mand, der kan og vil selv. Han var ikke tilfreds med at blive typecasted, og mere eller mindre i spøg sagde han engang, at: »jeg kunne godt tænkte mig en rolle, hvor jeg kan støtte min albue mod en kaminhylde og drikke en cocktail.«
Charles Bornson var gift tre gange i sit liv, blandt andet med skuespillerinden Jill Ireland, der døde af kræft i 1990. I de senere år kæmpede han selv med Alzheimers, og da han døde lørdag var det efter fire ugers sygdom.

*www.charles-bronson.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her