Læsetid: 2 min.

Theodor Adorno

12. september 2003


(2. sektion)

*Biografi Theodor W. Adorno blev født 11. september 1903 i Frankfurt am Main som søn af en velhavende tysk-jødisk vinhandler og en musikalsk mor med fransk-korsikanske-italienske rødder.
Samtidig med uddannelse i filosofi ved universitetet i Frankfurt er han i 20’erne elev hos komponisten Alban Berg i Wien, og skriver sideløbende afhandlinger og musikalske kompositioner.
Han når lige at blive ansat som assistent i filosofi i Frankfurt i 1931, før han to år senere får inddraget sin undervisningskompetence af nazisterne.
I 1934 rejser han til England, og tager engelsk doktorgrad i filosofi i Oxford.
I 1938 tager han til USA sammen med sin kone, Gretel, og fra 1941 bor de fast i Los Angeles, hvor Adorno lever af deltagelse i forskellige forskningsprojekter om sociologi og musik, samtidig med at han skriver på sine værker, der udgives i Tyskland efter krigen.
Venskabet med Thomas Mann under opholdet i USA får stor betydning for begges forfatterskaber, ikke mindst for Thomas Manns roman Doktor Faustus, skrevet under indtryk af Adornos musikfilosofi.
I 1949 vender Adorno tilbage til sin hjemby, hvor han ansættes på universitetet og bygger Instituttet for Socialforskning op sammen med Max Horkheimer.
Indtil sin død i 1969 er Adorno meget produktiv som underviser i filosofi, som forfatter af teoretiske hovedværker og som foredragsholder i udlandet, blandt andet Frankrig og Schweiz, ligesom han ofte deltager i debatter om politik og kultur i den hessiske radio i Frankfurt.
I 1968 kommer han i stigende opposition til sine studenter, og året efter tilkalder han som institutbestyrer politiet og lader instituttet rydde. Et af hans sidste foredrag, holdt samme år i Berlin, handler om resignation.
Under et ferieophold i Schweiz sommeren ’69 dør Adorno pludselig, kort efter at have fuldendt sin Æstetiske Teori.

*Vigtige værker
1933 Kierkegaard, Konstruktion des Ästhetischen.
1949 Dialektik der Aufklärung (sammen med Max Horkheimer)
1951 Minima Moralia
1958 Philosophie der neuen Musik
1958-1968 Noten zur Literatur
1960 Mahler. Eine musikalische Physiognomik
1964 Versuch über Wagner
1966 Negative Dialektik
1967 Jargon der Eigentlichkeit – Zur deutschen Ideologie
1968 Berg. Der Meister des kleinsten Übergangs
1969 Ästhetische Theorie
Beethoven – Philosophie der Musik (Ufuldendt)
1963 Probleme der Moralphilosophie (forelæsninger)
1965 Metaphysik – Begriff und Probleme (forelæsninger)
Henning Goldbæk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her