Læsetid: 2 min.

Den Tredje Verden retter ryggen

Brasiliens præsident vejrer efter WTO-sammenbrud morgenluft på vegne af Den Tredje Verden. Ekspert enig
17. september 2003

Buenos Aires/København – Brasiliens præsident Lula kunne ikke få armene ned dagen derpå for søndagens WTO-sammenbrud i Cancun.
»Det 21. århundrede bliver Sydamerikas århundrede,« sagde en euforisk Lula og fremturede som Den Tredje Verdens uofficielle leder med, at USA’s og EU’s afvisning af at slække på landbrugsstøtten har styrket Den Tredje Verden.
Lulas pointe er, at de fattige lande ved at tage sit gode tøj og gå fra forhandlingsbordet i Cancun har gjort det mere klart end nogensinde, at verden kun bliver et mere lige og fredeligt sted, hvis det det rige nord fjerner den konkurrenceforvridende landbrugsstøtte og toldafgifterne.

Ligeværdig handel
»Selv om vi ikke opnåede det, vi ville (med landbrugsstøtten, red.), så forhindrede vi USA og EU i at konsolidere det, de ville: Støtten til landbruget. Vi beder ikke om privilegier eller tjenester men en ligeværdig samhandel i fri konkurrence,« sagde Lula mandag.
Lulas udenrigsminister, Celso Amorim, svang i sidste uge taktstokken for den gruppe af 22 fattige lande, der i Cancun gjorde netop landbrugsstøtten til et kardinalpunkt.
Christian Friis Bach, som er lektor i international økonomi ved Landbohøjskolen og tidligere formand for Mellemfolkeligt Samvirke, er enig:
»På kort sigt taber u-landene på, at der ikke snart kommer flere fælles, internationale spilleregler inden for handel. Men på længere sigt kan u-landene vinde ved, at de her i Cancun sagde nej til nogle dårlige tilbud, fordi de så måske får nogle bedre hen ad vejen,« siger Friis Bach.

Frygter bremseklodser
USA’s chefforhandler, Robert Zoellick, siger nu, at USA fremover i langt højere grad vil søge at indgå bilaterale handels- og investeringsaftaler, når nu der ikke er nogle fremskridt i WTO. Det får en del eksperter til at frygte, at fattige lande i David og Goliath-forholdet til USA kommer til at indgå nogle ringe aftaler. Og at de aftaler bliver bremseklodser for videre udvikling af WTO-aftalerne.
Men Lula har de sidste fire måneder kørt tæt parløb med sin argentinske kollega for at koordinere og skabe en fælles sydamerikansk forhandlingsposition i de pågående forhandlinger om at oprette en frihandelszone fra Alaska til Kap Horn – den såkaldte Free Trade Agreement og the Americas (FTAA). Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay har siden 1994 dannet handelsfællesskabet Mercosur, der med de associerede medlemmer Chile og Bolivia samt nye frihandelsaftaler med Peru og Venezuela og en kommende med Colombia kræver, at spørgsmålet om USAs landbrugsstøtte forhandles i FTAA-regi – og som ikke som krævet af USA i WTO-regi.

Umuligt i WTO
»Det er umuligt i WTO nu. Enten forhandler vi i FTAA, eller FTAA bryder sammen, sagde Lula, der siden sin tiltrædelse nytår har truet med at paralysere FTAA-forhandlingerne uden amerikanske indrømmelser.
Lula annoncerede i går, at han i december tager på en charmetur til Mellemøsten for at promovere Brasiliens fødevarer, tekstil og bilsektor, der er stærkt konkurrencedygtige i forhold til amerikanske og europæiske produkter.
Christian Friis Bach mener, at bilaterale og regionale handelsaftaler også kan fungere som byggesten for fremdrift i WTO.
»Ligesom f.eks. dannelsen af EU’s indre marked og den nordamerikanske frihandelsaftale NAFTA var det for at få afslutttet Uruguay-handelsrunden i 1990’erne,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu