Læsetid: 2 min.

USA og EU vil have noget for på WTO-møde

Hårdt presset viser EU og USA nu vilje til forhandlinger om u-landenes krav, men efterlyser modydelser, hvis der skal nås resultater
13. september 2003

Hårdt presset viser EU og USA nu vilje til forhandlinger om u-landenes krav,
men efterlyser modydelser, hvis der skal nås resultater

CANCUN – Mens sikkerhedsstyrkerne nu har lukket Cancun totalt ned og afskåret al trafik mellem bycentrum, hvor nogle tusinde demonstranter stadig holder til, og selve konferenceområdet ti kilometer borte, er der tegn på skred i styrkeforholdet mellem rige og fattige lande under forhandlingerne.
For to dage siden var ulandenes krav »urealistiske« og »ekstreme«. Nu er tonen en helt anden fra EU’s ledende forhandlere ved WTO-topmødet, handelskommissær Pascal Lamy og landbrugskommissær Franz Fischler.
»Vi er ikke arrogante. Nogle af forslagene fortjener
seriøs overvejelse, mens andre kræver nærmere forklaring fra u-landenes side,« siger Fischler. »Vi vil vise fleksibilitet, og det håber vi også de vil gøre.«
Med ’de’ henviser han til en gruppe på 22 u-lande, der under ledelse af Brasilien har sat dagsordenen for de politisk vanskelige forhandlinger om at nedskære de rige landes landbrugsstøtte og åbne verdens markeder for friere handel med landbrugsvarer.

Blokeringerne
WTO-mødet handler om meget andet, herunder om friere handel med industrivarer og tjenesteydelser, men landbrugsområdet er det politisk følsomme emne, der blokerer for fremskridt på alle de andre fronter.
»Vi har ventet alt for længe på denne chance for at rette op på skævhederne i WTO, og vi vil ikke vente længere,« siger Brasiliens udenrigsminister Celso Amorim, som leder 22-gruppens offensiv.
For at imødekomme ulandenes krav har EU nu tilbudt dem, at de kan fremsætte en liste over landbrugsvarer, som er særligt vigtige for dem, og hvor EU er villig til at afskaffe al eksportstøtte under forudsætning af, at USA gør noget tilsvarende.
»Vi forhandler. Vi har tidligere sagt nej til at afskaffe eksportstøtten, og nu siger vi ja til det på en række produkter, som udviklingslandene selv kan være med til at definere,« siger Pascal Lamy, som samtidig benægter, at EU og USA har en strategi for at sprænge 22-gruppen.
At presset er hårdt afspejles af bekymringen hos den danske landbrugsformand Peter Gæmelke, som repræsenterer de europæiske landmænd på konferencen.
»Jeg er alvorligt bange for, at det kan lykkes dem at lave så meget ballade, at de får EU til at fremstå som den store bandit, hvilket ikke er rimeligt. De her lande viser en ren krævementalitet – der skal være en fair balance i tingene,« siger han og peger på, at Indien og Brasilien beskytter deres landbrug med tårnhøje toldsatser, og ikke viser vilje til at åbne for indbyrdes handel med andre u-lande.
Politiet har optrappet beredskabet og vejspærringer gør nu Cancun til delt en by, hvor kun de akkrediterede NGO-folk, der har fået adgang til selve konferencen, er i stand til at vise deres utilfredshed ved at arrangere små spontane happenings eller kaste med majs efter USA’s forhandlere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her