Læsetid: 2 min.

Arnold sendte Davis til tælling

Actionhelten Arnold Schwarzenegger gjorde kort proces med den siddende guvernør, Gray Davis, som traf flere fejlagtige beslutninger i kampen mod Arnold
9. oktober 2003

SACRAMENTO – For kun 11 uger siden fastlagde Californiens valgadministration datoen for tirsdagens specialvalg: en folkeafstemning om den siddende guvernør, Gray Davis, og et valg til en eventuel efterfølger.
For første gang nogensinde har borgerne i USA’s mest folkerige stat – og verdens femte største økonomi – benyttet en paragraf i forfatningen, som giver dem mulighed for at kræve en politiker afsat, hvis de kan samle godt en million underskrifter.
Med Arnold Schwarzeneggers succes kan det betyde, at andre stater vil benytte samme procedure. 17 andre stater giver adgang til recall.
Det har været en lang og møjsommelig rejse. Mange vil sige et uværdigt politisk skuespil. Andre vil sige et bevis på direkte demokrati i praksis.

Skatter og budgetunderskud
Valget blev udløst af en underskriftsindsamling, startet – og betalt! – af millionæren og republikansk kongresmedlem Darrell Issa. Underskriftsindsamlingen var begrundet i det rekordstore budgetunderskud, stigende bilskatter og besparelser på de offentlige udgifter. Issas stillede selv op, men han var langt efter Arnold, bl.a. blev hans politiske synspunkter af mange opfattet som for højreorienterede.
Selv om over 135 kandidater stillede op imod Davis – heriblandt pornostjerner, fodboldspillere og komikere – blev valgkampen først en stor mediebegivenhed, da den østrigskfødte skuespiller Arnold Schwarzenegger erklærede sit kandidatur. Det gjorde han i et direkte tv-program 6. august.
Trods en række dårlige meningsmålinger i begyndelsen af valgkampen lykkedes det Schwarzenegger at indhente demokraten Cruz Bustamantes 15 procent forspring.
»Demokraterne begik én kæmpefejl: De undervurderede Schwarzenegger. Det gjorde de ikke ustraffet,« siger Bill Clintons tidligere valgstrateg Rick Ridder til Information.

Kampagne gav bagslag
Det var især de seneste dages beskyldninger om sexchikane, som gav bagslag, mener Ridder.
»Davis begik den fejl, at han fik Bill Clinton og Jesse Jackson til at støtte sin kampagne, samtidig med at han beskyldte Arnold for ægteskabelige sidespring. Det var dobbeltmoralsk. Jackson og Clinton er begge kendte for uægte børn (Jackson, red.) og deres mange elskerinder.«
Ridder kritiserer også viceguvernør Cruz Bustamante for at bære en del af skylden: »Cruz gjorde en dårlig figur under tv-debatten. Han blev ikke opfattet som seriøs.«

Historisk
Valget blev på flere måder historisk. Mere end 30 procent flere stemte ved dette valg end ved sidste præsidentvalg. Med en valgdeltagelse på over 10 millioner og dermed 60 procent af registrerede vælgere er det rekord for et delstatsvalg.
Optællingerne viser, at Schwarzenegger vandt med 48,2 procent af stemmerne. 54 procent stemte for at afsætte guvernør Gray Davis. Valgmyndighederne har nu 28 dage til at gennemgå stemmesedlerne. Det forventes, at Arnold Schwarzenegger vil blive indsat som guvernør i begyndelsen af november.
Trods sin manglende politiske erfaring mener iagttagere, at han har gode chancer for at få succes.
»Schwarzenegger har stået bag flere politiske kampagner. Han har taget initiativ til flere folkeafstemninger, og han var idrætspolitisk rådgiver for George Bush den ældre. Han er endvidere uddannet nationaløkonom fra University of Wisconsin. Arnie har skabt en karriere på at virke mere ubegavet, end han er. På den måde minder han om Ronald Reagan,« siger Shaun Bowler, professor i statskundskab ved University of California, Riverside, til Information.

FAKTA
Total recall
*Arnold Schwarzenegger(R) 48 pct.
*Cruz M. Bustamante(D) 32 pct.
*Tom McClintock (U) 13 pct.
*For afsættelse af Davis: 54 pct.
*Valgdeltagelse: 60 pct.
Kilde: Los Angeles Times

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her