Læsetid: 4 min.

Bliv verdensmester på afbud

VM i landevejscykling er ikke længere en kamp mellem verdens absolut bedste i alle slags løb, men er blevet et opgør for specialister
10. oktober 2003

Cykling
En verdensmester i landevejscykling vil blive husket for altid – uanset omstændigheder og fravær af alvorlige konkurrenter. Også vinderen af det VM, der på søndag køres omkring Hamilton i Canada, vil hele det næste år kunne køre i den hvide tricot med regnbueringene, og han vil for altid i resten af sin karriere kunne køre med de samme ringe nederst om ærmet på sin arbejdsgivers trøje, som påmindelse om, at han har været verdensmester. Om end han måske kun har været rigtig god denne ene dag.
Det er tankevækkende, at de tre, der stod øverst på podiet i juli i Tour de France ikke stiller til start. Lance Armstrong, Jan Ullrich og Aleksander Vinokourov. Alle tre med evner for at kunne blive verdensmester på den svære rute i Hamilton. Også Tour de France’s nummer fire, Tyler Hamilton, kunne være blandt favoritterne i byen, der bærer hans efternavn og næsten er hjemmebane, hvis ikke endnu en skade i eftersommeren havde fået ham til at beslutte, at nu var sæsonen slut.

Ommøblering
Som den har været længe for de fleste af de ryttere, der bruger forårets endagesløb og korte etapeløb som forberedelse til enten Giro d’Italia eller Tour de France. Diskussionen af den ommøblering af den internationale løbskalender, der skete i 1995 med flytning af Vueltaen fra forår til efterår og VM fra august til oktober blusser med antallene af afbud op hvert år ved denne tid. Bortset fra de ryttere, der kommer i topform fra Vueltaen, er sæsonen forbi for etapeløbsspecialisterne.
VM har altid været verdens vigtigste endagesløb, men siden 1995 har det været forbeholdt specialisterne i denne disciplin. Karakteristisk var rangfølgen ved VM i Colombia i overgangsåret for kalenderomlægningen. Verdensmester Abraham Olano – på fladt dæk – foran Miguel Indurain og Marco Pantani. Alle tre udprægede etapeløbsryttere.
Det har ikke gentaget sig. Alle senere verdensmestre har været specialister i endagesløb, og de, der har vundet, har enten været vindere af eller hovedpersoner i den World Cup-serie på 10 endagesløb over hele sæson, der ligefrem er blevet opfundet for at give endages-rytterne et VM-lignende trofæ at køre om til opvejning af etapeløbsrytternes eller de meget alsidiges dominans i kampen om VM-titlen.
For også der taler historien tydeligt: Fra 1970 til 1995 er VM blevet domineret og de fleste gange vundet af etapeløbsspecialister – eller multitalenter som Eddy Merckc og Lance Armstrong. Felice Gimondi, Greg Lemond, Joop Zoetemelk, Stephen Roche. Alle Tour de France-vindere. Roche i samme år (1987) vinder af Giro, Tour og VM. Lemond, der som den første satsede hele sæsonen på Tour, blev dog verdensmester to gange (1983 og 1989), og Miguel Indurain, der fulgte Lemonds skoledannenede og nu herskende sæsonplanlægning med fem Tour-sejre til følge har en smuk VM-historie.
Loyalitet over for Olano forhindrede ham i at blive verdensmester i Columbia – hvor han dog vandt enkeltstarten – og i 1993 blev han på andenpladsen fanget i regnen af en upåagtet ung Armstrong. Men han var der i et ti-år.

Skævhed i systemet
Nu er de ikke med mere. Jan Ullrich har spillet hovedrolle ved VM, men kun i sæsoner, hvor hans problemer med vægt, form, skader og psyke har elimineret ham fra Tour de France og flyttet hans formtop til efteråret.
Tendensen er klar: Endagesrytterne har fra vinter til vinter både World Cup og VM at slås om, og det er en skævhed i systemet. Utilfredsstillende for alle, når det nu i morgen er verdensmesteren, der skal kåres. Men når nu det er sådan, er det dog lys i mørket, at de absolutte favoritter har vundet hele året.
Paolo Bettini er bookmakernes verdensmester. World Cup-vinder for andet år i træk med hele tre WC-sejre – Sanremo, Sebastian og Hamburg – bag sig inden sidste løb i Lombardiet. Uden at vinde selv hovedperson i Touren og arkitekt for Virenques sejr i Alperne.
Med sine to krappe stigninger på rundstrækningen, der skal gennemkøres 21 gange, er det en rute, der ikke kan passe Bettini bedre, og med udelukkelse af stjerner som Michele Bartoli og Davide Rebellin har landstræneren Franco Ballerini udtaget et hold, som i alle faser har arbejdsfolk til støtte for Bettini: Den aldrende og alsidige strateg Lombardi skal sammen med veteranen Scirea holde orden på tropperne af arbejdsmænd inden finalens forventede udskilning. Hvor Francesco Casagrande og Danilo di Luca skal sørge for at reducere en formodet frontgruppe yderligere på de sidste stigninger – med frihed til selv at forsøge sig, hvis Bettini af en eller anden årsag skulle være ude af spil. Ellers er der lagt op til en aflevering på senest sidste bakke af Il Grillo, Fårekyllingen.
Og i forhold til det kører det spanske hold. Spækket med stjerner og arbejdsmænd, der vil – sandsynligvis – køre defensivt i forhold til italienerne og helt til støtte for Oscar Freire.
Ukendt var han, da han i 1999 på en hård rute i Verona snød alle og blev verdensmester. Kendt og vogtet var han, da han to år senere på en endnu hårdere rute i Lissabon gentog bedriften ved at banke netop Bettini i spurten, efter at det italienske hold var bragt fra koncepterne af strategisk koks og muligt forræderi i finalen.
Oscar Freire er uden for kategorier af ryttere. Sprinter men holdbar på stigninger. Af alle løb i verden har han gjort VM til sit.

Ikke plads til outsidere
I tvekampen mellem de to stærkeste hold, det italienske og spanske, er der ikke kalkuleret med plads til outsidere. Men de er der: skotten David Millar, som også er favorit til at vinde enkeltstarten i dag, og schweitzeren Oscar
Camenzind kan blive feltets fribyttere, ligesom et stærkt amerikansk hold kan køre George Hincapie eller Levy Leipheimer til tops.
Eller for at genoptage den glemte æra: Det purunge ukrainske etapeløbstalent Jaroslav Popovitsj.
Kun fire danskere er efter sæsontræthed og skærmydsler med DCU til start: Bo Hamburger, Michael Skelde, Frank Høj og Bekim Christensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her