Læsetid: 3 min.

Mine damer og herrer

Kameratelefonen gør, at vi kan være til stede uden at optræde fysisk. Delt opmærksomhed og arrangeret virkelig-hed kan være nogle af konsekvenserne
17. oktober 2003

Allestedsnærvær
Der er opstået en særlig form for fodgænger inden for de seneste år. Han går langsomt og med let bøjet nakke. Kun af og til, for eksempel hvis en vej skal krydses, fjernes blikket fra mobiltelefonen, som han sms’er ivrigt med.
Nu er der kommet billeder med i legen. Sony Ericsson forventer i 2003, at kameratelefoner vil udgøre 20 procent af deres samlede salg, og med introduktionen af den nye tredje generation af mobiltelefoner bliver videosamtale tilgængelig for den brede befolkning. Du kan vise, hvem du er, hvor du er, og hvad du laver. Når som helst, hvor som helst. Den distræte fodgænger vil muligvis optræde i langt større omfang i fremtiden. Teknologien giver os mulighed for at være visuelt nærværende flere steder på en gang. Det har konsekvenser. For som kunsthistoriker Rune Gade siger, så »får vi ikke mere tid, men vi får flere rum.«
Rune Gade, der har skrevet ph.d. om moderne billedteknologier, fortsætter:
»Vi har ikke mere opmærksomhed at dele ud af end tidligere, hvilket nødvendigvis må have som konsekvens, at man er mindre til stede i de rum, man eksisterer i.«
Derfor taler han om delt opmærksomhed. Og det medierede nærvær af andre har også betydning for den måde vi agerer på. Bent Fausing, lektor i visuel kommunikation, forklarer:
»Man bliver mere selvbevidst. Et eller andet sted ved man, at det bliver transmitteret, så man tager en særlig transmissionsmimik på. Man gør det måske mere grelt, mere grotesk eller mere yndefuldt og smilende. Det er en arrangeret virkelighed.«
Bent Fausing ser dog også mange positive aspekter. Muligheden for at tage del i hinandens liv er større, og små detaljer som mimik og gestik forlader privatsfæren.
»Vores viden om hinanden bliver større, og jeg tror, det er positivt, at så mange facetter af livet kommer med. Vi kan pejle os bedre i forhold til hinanden,« siger Bent Fausing.
Vi kan få detaljerne med og kommunikere dem videre øjeblikkeligt. Kunsthistoriker Dag Petersson forklarer, at det netop er den »simultane visuelle oplevelse fuldstændig uafhængig af geografisk afstand«, der er unik.
»Hvis jeg er på skiferie, og vi har en fælles ven, der falder omkuld i et hav af sne, så sender jeg det hjem til dig. Og det er lige før, du kan føle, at han er våd og kold. Fordi det er sket netop nu. Du ved, at han stadigvæk, lige nu, er våd af den sne, du ser på billedet,« siger Dag Petersson.
Det er bare ikke alle, der har adgang til de nye medier, og dem, der ikke er med på vognen, er håbløst bagefter. De risikerer at falde udenfor og nærmest blive glemt.
Rune Gade forklarer, hvordan »teknologisk medieret eksistens bliver stadig mere vigtig. Vi omgiver os selv med forskellige apparater, hvor igennem vi sanser omverdenen. Jo, flere vi får af dem, des mere afhængig bliver vi af den form for perception, som apparatet tillader. Og des mindre bliver vi i stand til at se det, der ligger uden for den her medierede perception,« siger Rune Gade. Teknologien samler altså på sin vis indadtil og lukker udadtil. For dem, der er med, giver sammensmeltningen af kamera og telefon muligheden for visuelt nærvær. Vi kan være fælles om begivenheder i vores hverdag, som vi ellers havde været alene om at opleve. En simultanitet der ændrer selve begivenheden ifølge Dag Petersson:
»I høj udstrækning ligger begivenheden i, at vi omsætter den i ord og billeder. Den tager form, når vi kommunikerer den i fællesskab, og den måde, den former sig på, er ligeså væsentlig.«
Visuel tilstedeværelse er dog ikke at forveksle med den fysiske af slagsen, selvom medierne selv prøver at foregive netop dette.
Bent Fausing: »Et vigtigt træk ved de nye medier er, at de ligesom prøver at ophæve sig selv som medier. Det ligger også i Nokias logo med hænderne, der mødes. Eller mobilfirmaet 3, der opfordrer til at ’tale ansigt til ansigt’. Som om mediet prøver at udviske sige selv. Der er en drøm om at træde igennem mediet til virkeligheden.«

Serie
*Livet i linsen
Kameraer kan snart være overalt, og vi kan tage, se og dele billeder som aldrig før. Information har kigget nærmere på, hvad udviklingen betyder for vores hverdag og virkelighed.
De første artikler blev bragt 14. og 16. oktober

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her