Læsetid: 3 min.

Film i tv

10. oktober 2003


(2. sektion)

*Liva Weel ses her i en usædvanlig rolle som sofistikeret moden sangerinde efter fransk forbillede. Hun er indehaver af Mona Bar og synger verdenserfarne kabaretsange, til tider iført slips, pelskåbe og voldsomt uklædelig bluse. Hun protegerer en ung maler ind i den bohemekreds, der færdes omkring hende, men har sine bedste scener med Johannes Meyer. Han spiller hendes gamle kæreste, hvad han også var i virkeligheden!). og de to har en fin, vemodig scene, hvor de mødes og udveksler minder.
Liva synger i øvrigt Kom ned fra dine højder (en ørehænger af Kai Normann Andersen), Du kaldte mig engang din egen og Parlez-moi d‘amour, men kys mig først. Den unge Johan Jacobsen overtog instruktør-jobbet på afbud og viser især talent i en godt iscenesat selskabsscene. I øvrigt har Henrik og Helle Stangerups mor, Betty Söderberg, her en af sine største roller på film, med stærk udstråling, men også hang til overspil.

Under Byens Tage. DK4, fredag kl. 20.30-22.00

*Joe Dantes to Gremlins-film er sprælske eventyr spædet op med gysereffekter, satire og parodi. Den første historie om de pelsklædte mogwai‘er kom i 1984, og her slipper Joe Dante helvede løs i en sødladen lilleby-idyl af den slags, vi kender fra film af Spielberg, Capra og ikke mindst Disney. De nuttede mogwai’ere bliver til spruttende, sydende djævle, når de overhældes med vand, og til sidst er de ved totalt at underlægge sig det lille samfund. For eksempel udvikler en biografvisning af noget så uskyldigt som Disney-tegnefilmen Snehvide og de syv dværge sig til det rene ragnarok.

Gremlins. TvDanmark 1, fredag kl. 21.00-22.55

*Brian De Palma starter sin thriller med en virtuos, uklippet Steadicam-optagelse, der varer 12 minutter og fører os rundt i samme monstrøse bygningskompleks i Atlantic City, en kombination af bokse-arena, hotel og casino. Her skal der bokses om sværvægtsmesterskabet, og vi følger Nicolas Cage’s manisk opstemte politimand Santoro rundt i heksekedlen, mens han ordner sine lurvede affærer med en lang række af de personer, der gør hans liv til en hektisk æggedans. Denne tour de force af instruktionshåndværk indleder historien om et attentat på den amerikanske forsvarsminister, gennemført under selve boksekampen. Sandsynligheden tynger ikke det stadig mere sammenfiltrede plot, for hvem ville henlægge et attentat til en bokse-arena propfuld af overvågnings- og tv-kameraer? Men Brian De Palma er jo en rigtig Filmmand med meget stort F, der sørger for en velgennemtænkt placering af to flotte damer i plottet, plus nogle ekstra eksempler på velberegnet kamera-akrobatik som udbygning af startens visuelle fyrværkeri. Og Nicolas Cage overspiller ganske underholdende sin politimand.

Snake Eyes. TV3, fredag kl. 21.45-23.40

*Jodie Foster spiller videnskabskvinden Ellie Arroway, der fra sin lyttepost i New Mexico opsnapper et budskab fra stjernen Vega. Fremmede væsner vil i kontakt og sender betænksomt et diagram for konstruktion af en rumkapsel. Nu er vejen banet for Ellies rumrejse – skulle man tro, men intriger stiller sig i vejen. Det er Robert Zemeckis’ første film efter verdenssuccesen med den klæge Forrest Gump, og den ambitiøse, to en halv time lange produktion fra 1997 fik en noget blandet modtagelse, dog med fremhævelse af nogle visuelt fremragende rumsekvenser. Religiøse motiver indblandes i science fiction-historien, hvor bl. a. James Woods, John Hurt og Matthew McConaughey medvirker.

Contact. DR 1, fredag kl. 21.45-00.10

*Nicole Kidman var ikke for første gang i gangsterhænder i Dogville. Hun spillede allerede i 1991 en gangstertøs i Billy Bathgate – den sofistikerede society-pige Drew, der ynder gangsterelskere og pirres af faremomentet. Men hun er kun en bifigur i denne velskabte E. L. Doctorow-filmatisering, der skildrer 1930’ernes brutale gangsterverden set med den uskyldige purunge Billy Bathgates øjne. Billy kommer fra det ludfattige, depressionsramte Bronx og ser gangstervejen som chancen for social opstigen. Han bliver vidne til mord og forræderi, misbruges og manipuleres, men forbliver en sær uskyldsfigur. Da det kommer til stykket, mangler han den iskolde moralske indifference, der skal til for at blive gangster. Han spilles af Loren Dean, der oser af drenget sundhed. Stærkere virker Dustin Hoffman som hans psykopatiske gangsterchef Dutch Schultz. For instruktionen står den stilsikre Robert Benton, og manuskriptet er skrevet af Tom Stoppard.

Billy Bathgate. DR 2, søndag kl. 20.40-22.30

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her