Læsetid: 3 min.

Film i tv

3. oktober 2003

(2. sektion)

*Michael Keaton dominerer denne sobre historie om narkomisbrug og personligt ansvar. Uden at angle efter sympati spiller han en ejendomsmægler, der er ved at gå i opløsning på grund af druk og stoffer. For ikke at stå til regnskab lader han sig indlægge på en afvænningsklinik og opdager, at hans problemer er meget større, end han troede. Der gives ikke ved Hollywood-dørene i en historie om en dum skid, som måske kan komme på ret køl. Ud over den ofte så fremragende Keaton medvirker topnavne som Morgan Freeman, Kathy Baker og M. Emmet Walsh.

Clean and Sober/ Livet tur/retur. TV3+, fredag kl. 23.05-01.20

*Melanie Griffith og Matthew Modine danner et tiltalende par i denne drevent sammenskruede gyser. Men Michael Keaton, nok engang fremragende, stjæler billedet som deres lejer, en slemmer fyr. Tilsyneladende yderst tjekket og velbeslået, en mønsterlejer, men kun indtil lejekontrakten er underskrevet. Derefter afslører han sig gradvis som psykopat i fuldt flor. Det dejlige gamle hus i San Francisco bliver hjemsted for fatale nabostridigheder.
Konstruktionen fungerer takket være den nyligt afdøde John Schlesingers velturnerede instruktion og en meget stærk rollebesætning. Michael Keatons lejer har farlighed indbygget i selv den mindste af sine altid lidt for hurtige bevægelser, og Matthew Modine vender vrangen ud ad sin sædvanlige pæne, følsomme unge mand. Og som hans kone, der håbede på at skabe et dejligt hjem, er Melanie Griffith sød og blød som smør – alt for blød, skal det siden vise sig.

Pacific Heights/En fremmed flytter ind. Sverige 4, fredag kl. 00.10-02.05

*Peter Weir har specialiseret sig i historier, som mere end antyder en højere styring, en metafysisk dimension. Han fik sit gennembrud i hjemlandet Australien med den suggestive beretning om skolepigerne, der forsvandt, Udflugten (Picnic at Hanging Rock). Men hans rene og skære dygtighed som fortæller har givet ham en frugtbar amerikansk karriere, og Frygtløs fra 1993 er en typisk Peter Weir-film, der ligger et stykke fra mainstream.
Jeff Bridges spiller Max Klein, der overlever et flystyrt og derefter føler sig afskåret fra sine normale relationer til omverdenen. Er han i virkeligheden død, eller lever han videre på et andet plan end før, som en slags frelserskikkelse? Det står i hvert fald fast, at han har elimineret enhver frygt fra sin tilværelse. Han fører sig hensynsløst frem, men afviser psykologhjælp og støder sin ellers kærlige kone fra sig. Til gengæld knytter han sig – platonisk – til en ung mor fra samme flyulykke. Weir vil vise, hvordan en uforklarlig oplevelse af højere indsigt og kontakt med guddommelige kræfter kan påvirke et menneske på både fatal og saliggørende vis og gøre det på én gang stort og lille (navnet Max Klein er selvfølgelig symbolsk). Klein er sandsiger og farisæer, frelser og helt i sin egen sygehistorie. Det er for meget at gabe over, men Peter Weir er detaljens mester (som han også viste det i Døde poeters klub), og han kan få sin sære hovedperson til at leve på inciterende vis, hvor ambivalent han end anskues. Men lige en advarsel: Fearless rummer et flystyrt, der næppe vil nydes af personer med frygt for katastrofer i de højere luftlag.

Frygtløs. DR 2, søndag kl. 20.30-22.30

*Søren Faulis parodi-farce fra 2001 præsenterer 1700-tallets Danmark i forenklet, men ikke vilkårligt fordrejet udgave. En regn af anakronismer giver komiske pointer, men også god mening i kontrasten mellem før og nu. Iført paryk og lapset overklassekostume repræsenterer Peter Frödins Grev Axel en moderne pragmatisk bevisthed sat over for datidens stivnede undertrykkelsessamfund, hvor adel, kirke og kongemagtens militær sidder tungt på magten.
Frödin spiller skuespilleren Axel, en svindler, der drømmer om at rejse til frihedens land Amerika, men ribbes for alt og udgiver sig for Grev Axel, godsejerarving og langtidsforlovet med en aldrende skønjomfru (Sofie Gråbøl). På godset tyranniserer ridefogeden de forskræmte bønder med pisk, træhest og gabestok, men den falske grev Axel indfører nye arbejdsvilkår for at forøge indtjeningen. Han nedsætter arbejdstiden til 16 timer om dagen og spirer til sidst frem som en slags socialdemokrat før tiden, ansporet af Sofie Gråbøls milde jomfru, som appellerer til hans bedre jeg – »Du har sået en drøm i os alle, en drøm om et andet liv.«
Det er først og fremmest skæg og ballade, men også en ganske barsk slapstick-udgave af dansk standard-folklore fra officielle Stavnsbånds-film og lignende, med deres faste galleri af mishandlede bønder, bistre herremænd, gemytlige kroejere, hykleriske provster og sadistiske ridefogeder. Alt sammen fortalt med manusforfatteren Anders Thomas Jensens sans for sort humor og velplanlagte platheder.

Grev Axel. TV2, søndag kl. 20.55-22.30

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her