Læsetid: 3 min.

’Futurum op i rectum’

Kommunerne varsler nedskæringer på folkeskolerne. I Køge gik lærerne i strejke og demonstrerede på torvet mod byrådets beslutning
3. oktober 2003

En stor gruppe af folkeskolelærere, elever og forældre samlede sig i går på Torvet i Køge. En efter en hoppede talspersoner fra 10 af kommunens 12 folkeskoler op på kanten af ’Brønden’ – et springvand udformet efter tysk forbillede fra 1922 – og talte dunder mod byrådets beslutning om at spare 12 millioner på folkeskoleområdet.
Fra den interimistiske talerstol kunne taleren skue ud over flere hundrede mennesker, hvor mange bar på bannere og skilte med mishagsytringer mod byrådet generelt og den socialdemokratiske borgmester, Torben Hansen, i særdeleshed.

Nedslående
Borgmesteren har for alvor lagt sig ud med lærerne. Ikke blot er han bannerfører for nedskæringer på skolerne, men han har også udtalt på Køges lokal tv, at lærere kun arbejder 18 klokketimer om ugen, så de bestemt ikke tager skade af at løbe lidt hurtigere.
Det er ikke bare i Køge, den er gal. Onsdag offentliggjorde Danmarks Lærerforening (DLF) en undersøgelse af serviceniveauet på skoleområdet. Undersøgelsen, der omfatter 196 kommuner, viser, at der i 43 procent af kommunerne er udsigt til et forringet serviceniveau. 47 procent forventer et stort set uændret niveau, mens kun seks procent regner med at kunne tilbyde borgerne en bedre folkeskole.
Lærerforeningens næstformand, Stig Andersen, sagde i sit indlæg på DLF’s kongres onsdag, at man som følge af den nye folkeskolelov burde opleve, at kommunerne satte flere ressourcer af til skolevæsnet. Men han konkluderede, at realiteterne i kommunerne er en ganske anden.
For knap et år siden vedtog Folketinget en ny folkeskolelov. Den fokuserede bl.a. på en styrkelse af fagligheden og rummeligheden i skolen. Det politiske forlig har tilført kommunerne 100 millioner ekstra allerede i 2004.
Kendsgerninger, der skabte forventninger hos lærerne og andre med tilknytning til den danske folkeskole. Men knap et år senere ser det ud til, at kommunerne ikke vil eller ikke ser sig i stand til at indfri forventningerne – heller ikke i Køge

Projekt futurum
Byrådet med borgmester Torben Hansen i spidsen har ellers startet et kommunalt udviklingsprojekt for fremtidens folkeskole i den gamle købstad med det fremsynede navn »Futurum«. Her skal skolernes repræsentanter være med til at udvikle visioner i tæt samarbejde med de politiske beslutningstagere.
Men det er nok mere end tvivlsomt, om politikerne mødes af engagerede og idefyldte skolelærere efter onsdagens demonstration.
Her var ordlyden på flere bannere nemlig »Futurum op i rectum« og »Fremtidens skole findes ikke i Køge«.
Talskvinden for Hastrup folkeskole, der er den største af Køge kommunes 12 skoler med 800 elever og 65 lærere, efterlyste borgmester Torben Hansen fra talerstolen. Mette Nielsen ville gerne have svar på, hvad Torben Hansen egentlig mener, når han siger, at han ikke har sendt kommunens folkeskoler på slankekur, til trods for at beregninger viser, at kommunens besparelser kommer til at koste 40 lærerstillinger.

Tjans som cykelvikar
Hun efterlyste også svar på, hvordan borgmesterens regnestykke ser ud, når han kan påstå, at skoleområdet bliver tilført temmelig mange midler.
Mette Nielsen talte tydeligvis på vegne af hele forsamlingen, da hun konkluderede: »Vi føler os i den grad negligeret og latterliggjort af folkevalgte politikere, som tydeligvis ikke har den fjerneste idé om virkelighedens skole.«
I sin afsluttende replik til både de demonstrerende og den fraværende borgmester tilbød hun Torben Hansen en tjans som cykelvikar på Hastrupskolen med tiltrædelse den 1. august 2004.
Lærernes demonstration på Køge Torv med statuen af Frederik d. 7 majestætisk skuende ud over den utilfredse forsamling sluttede af med en fællessang og en lyrisk lussing til borgmesteren:

Han sit futurum elsker,
og det er da et held
Nu kan han sidde helt alene
og udvikle sig selv

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her