Læsetid: 3 min.

Gode erobringer

Når blot man ikke taber, er det fint. Danmark vandt 1-1 over Bosnien, og er klar til EM i Portugal
13. oktober 2003

Fodbold-EM
»Da vi startede, stod der 0-0, det var jo fint nok – for os. Nu står der 1-1, det er jo også fint nok. Så lad os bare komme i gang med 2. halvleg, og få det overstået.«
(Preben Elkjær, TV3-kommentator, i pausen i lørdagens fodboldkamp mellem Bosnien og Danmark.)
Min lørdags tv-aften stod i resultatfodboldens tegn. Såvel Danmark som England spillede ’taktisk klogt’, ’lige efter oplægget’, de ’stod godt på banen’ eller, som landstræner Morten Olsen udtrykte det efter danskernes kamp mod Bosnien: »Vores plan lykkedes fuldstændig, med masser af gode erobringer på midtbanen.«
Stort. Fodboldverdenen har i årevis sukket efter netop dette, nogle gode erobringer på midtbanen, essensen af – og fremtiden for – moderne fodbold.
11 1/2 minut inde i kampen scorede Martin Jørgensen til 1-0 for Danmark i den (næsten) afgørende EM-kvalifikationskamp mod Bosnien. En godt set tunnel fra Thomas Gravesen, udvist mod slutningen af kampen, sendte ham i skudposition, og det tørre skud vil den bosniske målmand stadig række ud efter, når han som old boys-spiller har mareridt. 22 minutter senere stod Niclas Jensen i pæn afstand og studerede, hvordan en fløjspiller sender en aflevering ind i feltet uden om sin direkte modspiller – det var i dette tilfælde Niclas Jensen selv – og ind i panden på en højtspringende landsholdskammerat, der af indlysende årsager kvitterer med en scoring.
Så var vi lige vidt, jvf. Elkjær-citatet øverst.

Ikke prangende
Så langt, så godt, og med en masse gode erobringer, og en masse unødig spænding, især når der var fare for at målmand Thomas Sørensen skulle forsøge at gribe ind, hev vi den uafgjorte sejr hjem. »Uden at det var prangende,« som den tidligere højre back hos Werder Bremen, Sepp Piontek, sagde efter kampen.

Ydmyget to gange
Men absolut godt håndværk, mod et hold der godt nok to gange har ydmyget vore helte, men i realiteten ikke havde/har meget andet end et – med mellemrum – hysterisk hjemmepublikum, et i fodboldhistorisk sammenhæng ungdommeligt gå-på mod og en guddommelig boldteknik at byde på. Og det bør ikke være nok til blot tilnærmelsesvis at udfordre selv det nuværende danske landshold, med dets trods alt store erfaring og taktiske forståelse. Men det var det, og også efter denne aften måtte man spørge sig selv, hvordan vi er nået så langt. Ud over ’gode erobringer’, hedder trylleformularen nok ’små marginaler’, når vi lige ser bort fra massakren i Rumænien, hvor vi vandt med 5-2. Læg i øvrigt mærke til ’i’ Rumænien, herhjemme har vore potentielle målscorere haft kronisk præstationsangst.
Men det var effektivt i Bosnien, javist, og de første 10 minutter af begge halvlege havde momenter af underholdende, næsten intelligent fodbold, men ellers var det helt nede på jorden. Helt i plan med landstræneren: »Vi er et rigtig godt hold, og så er vi stabile.«
Stabilitet på det niveau bringer altså ikke mit pis i kog. Men jeg må jo finde mig i det, det er resultatorienteret, og det seneste resultat er en masse gode erobringer, bl.a. erobringen af en billet til EM i Portugal. Det kan man ikke argumentere imod, sådan rigtig, selv om man måske har lyst. Det virker, som om fodbolden selv er den sidste, der opdager, at fodbold også er en del af underholdningsindustrien.
Gode erobringer og resultatorientering vil i det lange løb bringe underholdningsværdien ned på et niveau, hvor man må nøjes med at betale 175 mio. kr. for en rigtig god spiller, fordi tv- og publikumsindtægterne falder med samme hastighed som antallet af resultatorienterede, gode erobringer stiger.
Men nu ser vi fremad med det danske landshold, og der er gode muligheder for at gøre det bedre end sidst. Scorer vi bare ét mål i Portugal, er det ét mere end ved sidste EM-turnering, det var den i 2000 i Holland/Belgien. Hvis nogen ellers kan huske den.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu