Læsetid: 3 min.

Grænsen går ved burka

Tørklæder i børnehaver, skoler og på offentlige kontorer er helt i orden, mener en række faglige organisationer. Men ansigtet skal være frit
29. oktober 2003

Tørklæder i børnehaver, skoler og på offentlige kontorer er helt i orden, mener
en række faglige organisationer. Men ansigtet skal være frit

Grundholdningen er klar blandt offentligt ansatte. Muslimske tørklæder bør ikke være noget problem, hverken i vuggestuer, børnehaver, på skoler eller på offentlige kontorer.
Men grænsen går ved burka eller anden tildækning af ansigtet. Det er ifølge adskillige offentlige fagforeninger hverken foreneligt med et job i den pædagogiske eller den sociale sektor.
Generelt er stemningen hos de offentligt ansatte liberal og tolerant. Pædagoger, lærere, socialrådgivere og andre offentligt ansatte skal have lov at gå med tørklæde, hvis de har lyst. Sådan lyder meldingen fra en lang række fagforeningsrepræsentanter inden for det offentlige.
»Tørklæder er ikke noget problem for en folkeskolelærer. Det er et udtryk for den mangfoldighed, som er så vigtig i den danske folkeskole. Børnene har kun godt af at møde lærere, der er forskellige,« siger formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen.
Han mener, at de enkelte skoler skal strække sig så langt for at respektere lærere, der ønsker at klæde sig traditionelt islamisk, at man f.eks. fritager dem for at undervise i idræt og svømning.

Åbne pædagoger
Formanden for Forbundet for pædagoger og klubfolk, BUPL, Bente Sorgenfrey er også åben over for tørklæder
»Tørklæde er ikke noget problem i en daginstitution. Tværimod kan det være en fordel. Vi har jo mange børn af anden etnisk baggrund i de danske institutioner,« siger hun og får opbakning fra bl.a. socialpædagogernes formand Kirsten Nissen og Pædagogisk Medhjælper Forbund, PMF, Nanna Højlund.
Lidt mere tilbageholdende er Dennis Kristensen, formand for Forbundet af Offentligt Ansatte, FOA.
»Hvis ikke tørklædet udgør et sikkerhedsmæssigt problem eller på anden måde forhindrer folk i at udføre deres arbejde, så mener, jeg det er i orden,« siger Dennis Kristensen.
Men han understreger, at »det handler om at finde en balance mellem to kulturers respekt for hinanden, f.eks. inden for ældreforsorgen, hvor mange ældre har svært ved at acceptere en hjemmehjælper med tørklæde.«

Skaber utryghed
Både inden for de pædagogiske fag og inden for den sociale sektor understreger fagforeningerne imidlertid, at grænsen for islamisk påklædning går ved den totale tildækning.
»Det er helt udelukket, at man kan varetage et job i den sociale sektor, hvis man er iført burka eller har ansigtet dækket. Det handler jo om kontakten til andre mennesker,« siger Dennis Petersen fra FOA. Det samme mener både Bente Sorgenfrey fra BUPL, Kirsten Nissen fra SL og Laila Walther, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, DS.
»Det er helt afgørende, at ansigtet er frit. Børnene skal kunne se de voksnes mimik. Alt andet vil skabe angst og utryghed, ikke mindst hos de børn, som endnu ikke har et sprog,« siger Bente Sorgenfrey.
»Det kan ikke nytte, at man er klædt, så det skaber utryghed hos klienterne,« siger Laila Walther.
»Kontakten mellem socialrådgiver og klient bygger jo på tillid, og den kam man ikke skabe, hvis klienten ikke kan se socialrådgiverens ansigt.«
Lærerformand Anders Bondo ønsker ikke at sætte nogen konkret grænse for, hvor tildækket en lærer kan være.
Gorm Leschly, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening, mener, at et tildækket ansigt er »problematisk«, men understreger, at problemet er helt uaktuelt i Danmark.
I PMF synes Nanna Højlund, at fuld tildækning er i orden: »Vi er vant til medlemmer med meget forskelligt udseende. Jeg kan ikke umiddelbart se, at det skulle være et problem, hvis bare medhjælperen er indstillet på at deltage i daginsitutionens aktiviteter.

FAKTA
Seneste sager
*2002: Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg afviser en klage fra en lærer, som er blevet fyret på grund af sit tørklæde med den begrundelse, at tørklædet kan virke missionerende på børn.

*2003: Dansk Folkeparti og Karen Jespersen (S) foreslår forbud mod tørklæder i danske skoler.

*Østre Landsret behandler i dag en sag mod Dansk Supermarked, der i 2001 fyrede en tørklædeklædt bagerjomfru aa

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu