Læsetid: 2 min.

Til gravøl i skyggen af Hollywood

Californien har igen valgt en skuespiller til guvernør
9. oktober 2003

SACRAMENTO – Det er stadig lunt i Sacramento, da guvernør Gray Davis på storskærmen fra Los Angeles erkender sit nederlag. Klokken er kun knap 21, lokal tid tirsdag, og Arnold Schwarzenegger er valgt til guvenør med 48,2 procent af stemmerne.
»Jeg har lige lykønsket Mr. Schwarzenegger med sejren. Det er min pligt at hjælpe ham i gang, ligesom jeg i sin tid blev hjulpet af min forgænger Pete Wilson«, siger den detroniserede guvernør med en værdighed, milevidt fra den næsten hadske tone, han brugte få timer forinden.
Men der er allerede en nærmest ligegyldig stemning blandt tilhørerne i partihovedkvarteret i Californiens alt andet en glamourøse hovedstad. De havde planlagt en sejrsfest. Det er ikke til at opdrive et glas champagne.
Demokraterne er splittede. De spansktalende har ført valgkamp for viceguvernør Cruz Bustamante, mens den politiske elite har ført valgkamp for guvernør Davis. Der er bitterhed i luften. Hvorfor kom Clinton og Gore ikke for at hjælpe Bustamante?
Det er som om alle de dårlige undskyldninger er nøje indstuderede i forvejen. Sådan var det allerede tidligere på denne hektiske dag.
Kun få dage tidligere har jeg set Gray Davis i San Francisco. Han er marcheret gennem den bakkede by, sammen med medlemmer af brandmændenes fagforening.
Han er sammenbidt, anspændt, og hans blik svarer til hans fornavn: »Hvor er hans bodyguards?«, spørger jeg en kollega?
»Hvem gider at myrde yesterday’s man, « svarer han tørt.
Den ensomme figur blandt de små hundrede – sortklædte – brandmænd vækker ikke synderlig opsigt. Turister er optaget af at fotografere de gader, hvor Steve McQueen kørte asfalten tynd i en af filmhistoriens klassiske biljagter.
»Whats going on,« spørger en lille pige sin mor, da de kommer ud af en modebutik. Pigen får intet svar. Ingen er interesserede. »Nåe er det bare Gray Davis«, synes
alle at sige – d.v.s. alle dem, der gider at løfte blikket.
Og måske er denne rundtur det endelige bevis på, han har tabt – og på at han ved det. Valget bliver ikke vundet i San Francisco. Det er ikke her, Davis kan vinde stemmer fra Arnold Shwarzenegger.
Man må forvente at Gray Davis’ spindoktorer har givet kandidaten frie tøjler. Noget i retning af, »ja, gør du bare som du har lyst til, vi tager ikke ansvaret længere«.
Måske har Davis håbet på et sidste triumftog. End ikke dette er ham forundt.
Hvem gider at se en taber? Hvem ønsker at lade sin baby kysse af en fiasko? Nej vel?
Det er allerede historie nu. Små 10 timer senere lader Schwarzenegger sig hylde. »Zank you«, lyder den karakteriske accent fra skærmen.
Republikanerne har genvundet Californien – ligesom under Ronald Reagan.
Jeg bruger en løbeseddel til at skrive noter på. På den anden side kan man se en smilende Gray Davis samt en liste over hans bedrifter: 900.000 nye jobs, gratis sygesikring for én million fattige og 300.000 stipendier til de fattiges efteruddannelse.
Nu skal Arnold føre denne politik videre og reducere det 38 mia. dollar store budgetunderskud. Det vil kræve mere end store biceps.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu