Læsetid: 3 min.

Halloween er over os

Græskarsuppe og vinnostalgi fra Chianti til en billig penge
31. oktober 2003

Under proppen
Det er halloweentid, og der er græskar i massevis i butikkerne lige nu. De er billige, og kan bruges til meget andet end græskarmænd med lys i.
Prøv at lave en græskarsuppe. Er I fire personer, tager I et græskar på to kilo, som skrælles. Det er lidt besværligt, men skær det over, og snit skrællen af med en skarp kniv. Fjern alle kerner og kernehuset. Skær frugten i store stykker, og stil det til side, mens to mellemstore løg hakkes groft, og et stort fed hvidløg skæres i tynde skiver. Nu svitses løg, hvidløg, lidt timian og græskarstykkerne i en god olivenolie. Hæld fem dl vand ved. Endelig ikke for meget, da græskarene indeholder meget vand. Tilsæt lidt grønsagsbouillion, og lad det koge op.
Nu skal det simre i gryden 30-40 minutter, indtil græskarstykkerne er meget bløde. Fjern en-to dl væske fra gryden, og stil den til side. Resten af suppen blendes ad en tre-fire omgange. Hæld den jævnede suppe tilbage i gryden. Tilsæt to dl piskefløde – og husk ikke noget snydefløde! Rør to spsk. tomatpure i suppen, og hvis den er for tyk kan suppen spædes op lidt af det gemte kogevand. Smag til med salt og peber, og server suppen med lidt frisk timian.
Man kan sagtens – det gjorde vi bare ikke her – koge et lille stykke havtaske eller torsk med i suppen fire-fem minutter.

Miniskørt og bastflaske
Vi starter med lidt vinnostalgi i denne uge. Alle vinproducenter ved, at afstanden mellem fiasko og succes er kort, og meget nemt kan afhænge af vinens etikette. Det gælder også for Chianti, som i mange år altid var kendetegnet ved den typiske buttede flaske, som var omviklet med bast. Men fiasco’en, som flasken hedder på italiensk, blev i virkeligheden dræbt af sin egen succes. Alt for mange billige efterligninger tog livet af bastflasken.
Men ligesom miniskørtets udødelighed på trods af skiftende modeluner, så er bastflasken fra Chianti på vej tilbage. Denne uges Chianti La Pieve er en Chianti fra den nordlige del af Chiantidistriktet. Det er en vin, som både er lidt lys og let at drikke. En rigtig god dagligvin. Det er hverken en Chianti Classico eller en super-toscaner, men det koster også kun 100 kr for 1,5 liter. Til den pris er det en fin Chianti.

Nydelse fra Barberaland
Vi tager et stykke mod nord i Italien, og kommer til Asti- provinsen i Piemonte. Her er mange berømte druer, men i denne uge handler det om to vine, der begge er lavet på Barberadruen. De to vine derfra i denne uge er begge ganske ukomplicerede at drikke, og de kan begge drikkes nu. Jeg vil foreslå, at man ilter dem. Det er først og fremmest for at få duften frem.
Det er to vine er klassiske Barberavine uden skarpe tanniner. De har begge en smule sødme og lang eftersmag. Den ene er af vinene Sisula er dobbelt så dyr som den anden. Den skal man selvfølgelig kunne smage, og det kan man også. Den dyre vin har lidt mere af det hele, og især eftersmagen holder sig meget længere. Den er lagret på de små 225 liters barriques, som er med til at gøre vinen til en intens og flot oplevelse.
Alle vinene i denne uge stod godt til græskarsuppen.

HHHHII Chianti La Pieve, Bastflaske med 1,5 liter rødvin 100 kr.

HHHHII Bricco Rioglio Barbera d’Asti 2000 DOC 48 kr.

HHHHHI Sísula Barbera d’Asti DOC 2000 95 kr.

*Alle tre vin importeres af den romerskfødte vinhandler Carlo Merolli. Nærmeste forhandler: ww.carlomerolli.dk eller 45 85 19 78 . De kan også købes i den spændende butik Wiuff Vinhandel, Jagtvej 68, 2200 København N

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her