Læsetid: 3 min.

Haves: billig musik Ønskes: legal billig musik

Musikindustrien farer i disse dage voldsomt frem mod almindelige mennesker, der anklages for ulovlig ’file-sharing’ på nettet. Og det er netop meningen: Almindelige mennesker skal føle sig i skudlinjen
17. oktober 2003

(2. sektion)

Jagten
Forbrugerne har længe ønsket billigere musik, der legalt kan downloades fra internettet.
Men musikindustrien i USA repræsenteret ved Recording Industry Accociation of America (RIAA) har stort set ignoreret dette ønske og i stedet faret frem med bål og brand mod de brugere, der har tilladt sig at dele musiknumre via såkaldte ’file-sharing’-portaler på internettet.
En af dem, der er blevet retsforfulgt af RIAA, er den 64-årige skulptør Sarah Ward. I et brev fra RIAA beskylder man den ældre dame for at have downloadet tusindvis af ophavsretligt beskyttede sange via undergrunds-portalen Kazaa. Fru Ward er noget forvirret over beskyldningen. Hun siger, at hun har meget lidt forstand på computere og kun bruger den til at sende e-mails fra. Desuden gør hun opmærksom på, at hun ikke har nogen teenager boende hos sig, der kunne tænkes at anvende hendes computer til file-sharing af de seneste hits fra The Backstreet Boys. Senere frafaldt RIAA retssagen mod Fru Ward, men fastholdt, at man ikke havde lavet nogen fejl. Man vil blot lade tvivlen komme fru Ward til gode.
Fru Ward er blot en af de 261 internetbrugere, som RIAA har sagsøgt i løbet af den sidste måned. Og blandt de anklagede er stadig en 14-årig pige fra Californien.

Rammer bredt
For organisationer, der arbejder for beskyttelse af privatlivets fred i USA, viser retssagerne, hvor tilfældigt RIAA arbejder. The Electronic Frontier Foundation, der har hovedsæde i San Francisco, fremfører således, at RIAA skyder med haglgevær og rammer alt for bredt. I fru Wards tilfælde viste det sig eksempelvis, at hendes computer – en ældre Macintosh – ikke var i stand til at køre det program, der gør det muligt at bytte musikfiler hos Kazaa.
Og i anklageskriftet mod den 64-årige Ward hedder det endvidere, at hun i stor udstrækning har udvekslet musiknumre med hiphop- grupper som Snoop Dogg. Men fru Ward bedyrer, at hun på ingen måde er fan af Snoop Dogg eller andre hiphop-grupper, men helst hører ældre irske folkesange.
Ifølge Cindy Cohn fra Electronic Frontier Foundation viser sagen mod den ældre fru Ward, at den metode, som RIAA bruger for at få internetudbyderne til at identificere de brugere, der benytter sig af Kazaa, er fyldt med fejl. Såkaldte I.P-numre tildeles dynamisk brugerne, når de går online, alt efter hvilken internetforbindelse de har, og er således ofte forskellig fra gang til gang. Det gør det vanskeligt præcist at identificere de korrekte navne på Kazaa-brugere.
Men ifølge Mike Godwin fra organisationen Public Knowledge så er det helt bevidst, at musikindustrien sagsøger folk i alle aldersgrupper.
»Hvis de kun retsforfølger hard-core hackertyper, der kalder sig ’Tattoo Guy’, og som arbejder fra en computer på M.I.T. og sælger pirat-kopier fra bagsmækken af deres truck, så vil ingen almindelige mennesker føle, at de også kan komme i skudlinjen,« siger Godwin til The New York Times.

Finmasket net
Musikindustrien benægter ikke: »File-sharing af ophavsretsligt beskyttet musik er ulovligt, og det er rigtigt, at vi kaster et finmasket net ud,« siger Amy Weiss fra RIAA. Strategien synes at virke. Brugere af alternative file-sharing-portaler som Kazaa flygter i tusindvis. Kazaa kan således melde om en 40 procent nedgang siden foråret, da RIAA først begyndte at retsforfølge en række studerende ved amerikanske universiteter. Kazaa havde 17,4 mio. individuelle brugere i marts, men kun 10,4 mio. i august.
På den anden side stiger brugen af legal, billig musik eksempelvis via Apples Itunes, der stod for 10 mio. legale downloads gennem de sidste tre måneder.
Desuden har musikindustrien på et område givet sig. Med Universal Music Group i spidsen synes industrien nu at være parate til at nedsætte prisen på nye cd’er.
Alligevel mener mange eksperter, at industrien får svært ved helt at stoppe file-sharing via nettet. Mere end 230 mio. brugere har downloadet det software, der gør det muligt at anvende Kazaa, og det er dermed det mest populære software, der nogensinde er distribueret via internettet.
»Hvis det teknisk er muligt at bytte musik-filer via internettet, så vil det også finde sted,« fastslår Daniel Weitzner fra the World Wide Web Consortium.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her