Læsetid: 2 min.

Det hed ’verdens kornkammer’

I Argentinas midtvest kæmper landsbyer med kræftfremkaldende rester fra et helt lands monokulturelle satsning på gensplejset soja
6. oktober 2003

Monokultur
BUENOS AIRES – Frem til Anden Verdenskrig blev Argentina med rette kaldt verdens kornkammer. Det er det ikke mere. I dag er hovedafgrøden gensplejset soja, den såkaldte Roundup Ready soja (RR-soja), fra det amerikanske firma Monsanto.
Argentina er i dag verdens største ikke-amerikanske producent af RR-soja, og er blevet brohoved og laboratorium for Monsanto. I de argentinske soja-bælter tæt på hovedstaden, og i de midtvestlige provinser har sojaen siden midten af 1980’erne udkonkurreret de traditionelle afgrøder. Og siden midten af 1990’erne har Monsanto haft patent på 98 procent af såsæden til argentinsk soja-produktion.
»Argentinas nuværende landbrugsmodel forvandler os dag for dag til en soja-republik. Monokulturen ødelægger fødevaresikkerheden og livet på landet. Det er forhallen til sult,« siger biolog Emiliano Salguero fra landbrugsbevægelsen Grupo Reflexión Rural (’Tanker om landbrugs-gruppen’, red.).
Argentina er et studie i for- og bagdele ved den højteknologiske stordrift af RR-soja. Hvad de argentinske soja-bønder taber i udgifter til Monsantos patenterede produkter, vinder de i sparet manuel arbejdskraft. Hundredetusinder af argentinske daglejere og karle på bondegårde er blevet fyret på bekostning af den teknologiske soja-metode. Iagttagere betegner derfor Argentinas soja-produktion som »landbrug uden landmænd«.
Grupo Reflexión Rural er aktive modstandere af den gensplejsede soja på grund af de miljømæssige bivirkninger som udpining af jorden og de nævnte sociale bagsider. Emiliano Salguero bor selv i soja-området i Córdoba-provinsen og har fulgt landsbyen Ituzaingós kamp. For 15 år siden arbejdede hovedparten af indbyggerne i Ituzaingós i de omkringliggende landbrug. Men efter at flere af landbrugene fusionerede for at dyrke RR-soja, blev de fleste fyret. Mere alvorligt er andelen af indbyggere med læukemi og andre kræfttyper høj. Ud af landsbyens 5.000 indbyggere har 12 læukemi, syv af dem er børn. I resten af Argentina er der mellem en-to tilfælde pr. 100.000 indbyggere. Grupo Reflexión Rural og Greenpeace Argentina beskylder aktivstoffet glyphosat i Monsantos sprøjtemiddel Roundup, som sojaen er resistent overfor, for at nå indbyggerne via grundvandet eller deres luftveje.
»Flere graviditeter er endt med deforme babyer, luftvejslidelser og tidligere aborter,« siger Emiliano Salguero.
Itzaingós indbyggere har netop klaget til det argentinske sundhedsministerium.
»Herude på landet er staten fraværende. Storbonden bestemmer alt, og soja-markerne breder sig til alle de grønne beboede bælter udenfor storbyer som Córdoba og Buenos Aires,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her