Læsetid: 2 min.

Historien om manden bag Bean

13. oktober 2003

SPOT
Hvis De er stået tidligt op, skal De sikkert på arbejde, og hvis De ikke skal, er De næppe stået tidligt op. I begge tilfælde går de glip af historien om mennesket bag komikeren Mr. Bean, som sendes på morgen-tv, men så er den her.
Rigtigt hedder han Rowan Sebastian Atkinson, og han blev født i 1955 i Newcastle-Upon-Tyne i England. Faderen var landmand, og Rowan havde to brødre, der hed Rupert og Rodney.
Rowan, Rupert og Rodney ... det klinger som Rip, Rap og Rup, og hvis der i det ligger en indikator, der peger mod showbizz, så er forklaringen på hans senere karriere som komiker at finde her. Der skal dog meget mere til, ved vi. Derimod er der ingen indikator at finde i den uddannelse, han tog på New Castle University og Oxford – som elektroingeniør.
Når han ikke tydede diagrammer for strømmens vandring, forsøgte han sig i det små med at være sjov for øjnene af andre. Det førte til, at han som 24-årig kunne indgå i det team, der skrev og spillede med i satireprogrammet, Not The Nine O’Clock News. Atkinson gjorde begge dele. Progmmet modtog en Emmy-pris, og den unge mand opnåede at blive kåret som årets personlighed af BBC.
Verdenskomikere opstår ikke hvert år, højst hvert andet eller femte. Derfor husker man de fleste. Man kan ualmindelig groft dele dem op i de gamle, de mellemste og de moderne. De gamle var sådan nogle som Chaplin, Gøg & Gokke, Fields og Keaton, de mellemste f.eks. Jerry Lewis og Bob Hope, mens Woody Allen indvarslede en ny type, den neurotiske. Han snakkede som et vandfald og blev hele tiden usikker i forhold til, hvad han lige havde sagt. Rowan skabte figuren Blackadder, der ikke er så kendt hos os som den senere Mr. Bean.
Med Mr. Bean gjorde Rowan Atkinson det modsatte af snakkechatollet Woody Allen. Han greb tilbage til stumfilmen og skabte en tavs figur, der mimer sig til sine pointer. Trods sin omhu og pertentlighed med alting, hvad enten han skal vaske tøj i vasketeriet eller lægge an på en kvinde, kommer han uvægerligt galt afsted. Det kan gå så galt, at han bliver sendt til Moskva som postpakke.
Rowan Atkinson har også haft større og især mindre roller i biograffilm f.eks. som præst i Fire bryllupper og en begravelse. Mr. Bean er også gået til filmen, men figuren var mest på hjemmebane i dens seks år i 80’erne med tv-episoder.
Hans virkemidler er enkle og tydelige og timingen er perfekt. I dag er han så identisk med sin figur, at de færreste uden for England kender hans døbenavn. Man skulle forsværge det, men i sin fritid er hans yndlingsbeskæftigelse at køre i hurtige biler. Det ville Mr. Bean aldrig kunne gøre, uden at det gik helt, helt galt.

*DR 1 kl. 8.30: Et liv i kaos – historien om mr. Bean

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her