Læsetid: 3 min.

Irakisk råd: ’Vi bliver aldrig hørt

USA beskyldes for, systematisk at holde irakerne borte fra vigtige beslutninger
9. oktober 2003

Regeringsråd
BAGDAD – En højtstående irakisk leder beskyldte tidligere på ugen amerikanerne for systematisk at ignorere det irakiske regeringsråd i vigtige spørgsmål. Bl.a. ønsket om at få 10.000 tyrkiske soldater til Irak.
Mahmoud Othman, et indflydelsesrigt kurdisk medlem af det 25 mand store regeringsråd, som USA angiveligt har givet en vis magt, sagde i et interview med The Independent, at USA tramper hen over irakernes modstand mod den tyrkiske troppestyrke fordi »amerikanerne ønsker at skære ned på deres egne styrker«.
De tyrkiske soldater forventes at afløse de amerikanske tropper i byerne Ramadi og Fallujah, vest for Bagdad, hvor amerikanerne har lidt mange tab.
Den tyrkiske ministerpræsident, Recep Tayyip Erdogan, mødtes tirsdag med lovgivere fra sit regeringsparti for at få støtte til at sende tyrkiske tropper til Irak, med en forventet øjeblikkelig vedtagelse i parlamentet. »Jeg forudser ingen problemer,« udtalte Erdogan.
De tyrkiske troppers tilstedeværelse komplicerer sandsynligvis den irakiske krise, fordi Ankaras hovedmål er at begrænse kurdernes indflydelse, den eneste befolkningsgruppe i Irak, der helhjertet bød amerikanernes besættelse velkommen.
»Jeg tror, de kommer,« udtalte Othman. Tyrkiet forlanger, at USA indleder militære operationerr mod PKK, de tyrkisk-kurdiske guerillaer i bjergområderne i det nordlige Irak og ønsker også, at en overordnet tyrkisk embedsmand får sæde i besættelsesregeringen, igennem hvilken USA styrer Irak.

Ivrige tyrker
Tyrkiet er ivrig efter at spille en rolle i Irak, en rolle landet mistede, da det tyrkiske parlament tidligere på året med en snævert flertal nedstemte et forslag om at tillade USA at benytte dets baser.
Men irakiske arabere tænker med bitterhed på århundreders tyrkisk styre under ottomanerne, der sluttede, da den britiske hær erobrede Bagdad i 1917. I den forgangne weekend satte folk i Baji nord for Bagdad ild til tyrkiske lastbiler på vej igennem byen.
I en afdæmpet men fast afvisning af amerikanske og britiske påstande om, at der virkelig er blevet givet reel magt til irakerne, sagde Othman:
»Regeringsrådet har ikke megen magt, og hvis du ikke har nogen autoritet, har du heller ingen troværdighed. Irakerne vil opfatte os som amerikanske marionetter.«
Som et eksempel fortalte han, at besættelesregeringen havde besluttet at sende 30.000 irakiske politibetjente i træningslejr i Jordan for et beløb på 1.3 mia. dollar – stik imod rådets ønsker.
»Vi var imod det,« siger Othman.
»Vi kunne træne dem for en tredjedel af beløbet. USA ønsker at gøre Jordan en tjeneste på vores bekostning. Under alle omstændigheder er jordanerne generelt pro-Saddam.«

Totalt umuligt
Han tilføjede, at det var totalt umuligt at gennemskue, hvordan besættelsesregeringen og Pentagon brugte pengene i Irak og derved åbnede op for mulig korruption.
»Den amerikanske kongres bevilger efter sigende 20 mia. dollar til Irak, men irakerne har ingen indflydelse på, hvordan de bliver brugt,« sagde han.
Othman tror, den bedste løsning ville være, ikke at USA trak sig fuldstændig ud, men trak soldaterne ud af byerne.
USA’s ustabile styre i Irak blev understreget i det centrale Bagdad, da en mortergranat eller raketdrevet granat landede på udenrigsministeriets område, en lille bygning ved siden af de udbrændte ruiner af det gamle udenrigsministerium.
Regeringsrådets udenrigsminister, Hoshyar Zebarivar, var i London på det tidspunkt, og der var ingen tilskadekomne. Tre amerikanske soldater og en irakisk tolk blev dræbt ved to episoder unden for Bagdad mandag, meddelte besættelsesregeringen.
Nogle hundrede meter uden for Saddam Husseins Republikanske Palads, som nu er hovedkvareter på besættelesregeringen, var gaden overstrøet med opgravede brosten, efter 2.000 tidligere sikkerhedsagenter havde gjort oprør imod manglende lønudbetalinger og manglen på job.
I sydvest-Bagdad standsede amerikanske tropper 600 demonstranter, der forlangte, at Moayed al-Khazraji, en shiitisk præst, blev løsladt. Demonstranterne råbte »Amerika er lig Hussein« og »I dag hæver vi vore bannere, i morgen vore våben«.

© The Independent og Information

*Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her