Læsetid: 4 min.

Er krigen ovre, hr. Bush?

I Bagdad begyndte fastemåneden Ramadan i går med fem sammenhængende terrorangreb
28. oktober 2003

I Bagdad begyndte fastemåneden Ramadan i går med fem
sammenhængende terrorangreb

»Jeg hørte en eksplosion og så en stor sky af sort røg. Bildele og dæk fløj rundt. Så gik der ild i bilerne, og scenen var simpelthen skræmmende.«
Det fortalte politimanden Said Abdel Shahid i går, efter at han havde overlevet et bombeattentat mod sin politistation i Bagdad. Angrebet var et af fire andre i hovedstaden udført i løbet af tre kvarterer. Fire angreb var rettet mod politistationer, mens et femte gik ud over Røde Kors. Mindst 42 mennesker blev dræbt, og det blev dermed den blodigste dag, siden USA’s præsident George W. Bush erklærede krigshandlingerne officielt afsluttet den 1. maj.
I går kaldte Bush al modstand mod den amerikanske besættelse for terrorisme.
»Jo flere fremskridt vi bringer til Irak, jo friere irakerne bliver, jo mere elektricitet der er til rådighed, jo flere job der er, jo flere børn der går i skole, desto mere desperate bliver disse mordere. De kan ikke tåle tanken om et frit Irak. De hader frihed og elsker terror. De elsker at indgyde frygt og skabe kaos,« sagde præsident Bush.

Nålestik vil fortsætte
De spektakulære og tilsyneladende koordinerede bombe- og missilattentater var ikke en overraskelse for det amerikanske forsvarsministerium i Pentagon. I de seneste tre måneder er antallet af angreb på militære mål fordoblet fra ca. 12 til 25 pr. dag. Lørdag havde den militære kommandant i Bagdad varslet et forestående angreb mod et hotel.
De koordinerede angreb afslører, at koalitionsstyrkernes efterretningsarbejde halter, og at man militært har svært ved at bremse terroraktioner. Specialestuderende Jonas Markus Lindstad fra Forsvarsakademiet spår mange flere »nålestiks-operationer« begået af guerillaer og siger: »Efter kamphandlingernes officielle ophør 1. maj prøvede de amerikanske styrker med operationen Desert Scorpion uden held at gå ud og med bl.a. husransagninger at bekæmpe opørere. Det førte ikke til færre guerilla-aktiviteter, tværtimod blev irakerne vrede over amerikaners opførsel.«
»Nu er der en blodig stilstand i sikkerhedssituationen, og det kan amerikanerne ikke gøre meget ved. Det dur ikke at sende flere soldater, for de vil blot vælte rundt som elefanter i et glashus. Flere specialstyrker vil måske hjælpe, men det er tvivlsomt.«
Den irakiske modstandsbevægelse, hvorom meget lidt vides, og hvis ledere er usynlige, har desuden rekvireret mere sofistikeret teknologi til at angribe amerikanere og irakisk politi.
»Noget af teknologien stammer utvivlsomt fra professionelle terrorister. Vi ser krydsbefrugtning (mellem Saddam-tilhængere og islamistiske terrorister, red.),« sagde lederen af overgangsadministrationen, Paul Bremer.
Bush-regeringen var ikke sen til at pege på, at en mand som udløste en bilbombe for tidligt mod en fjerde politistation i går i Bagdad hævdede at være en syrisk statsborger. Det kunne være det første direkte bevis på udlændinges deltagelse i modstandskampen og muligvis dokumentere en forbindelse til islamistiske terrorgrupper uden for Irak.
Irak-krigens ideologiske arkitekt, viceforsvarsminister Paul Wolfowitz, var taget til Irak i slutningen af sidste uge med en stab af rådgivere og en eskorte af amerikanske journalister. Formålet? At skabe større opmærksomhed om de positive aspekter af genopbygningen, herunder en forbedret sikkerhedssituation, for at tiltrække udenlandske investorer til Irak. Men et eller andet gik grueligt galt for Bush-regeringens nykonservative ideolog.
Det første signal lød allerede lørdag i Tikrit nord for Bagdad, hvor Wolfowitz havde overnattet i en af Saddam Husseins paladser. Kort efter, at han var blevet fløjet i helikopter til Bagdad, blev en Black Hawk-kamphelikopter skudt ned af irakiske guerillaer nær Tikrit. Det kunne have været Wolfowitz’ helikopter.
Søndag morgen kl. 6:08 ramte seks-otte missiler etagen nedenunder, hvor Wolfowitz lå og sov i det berømte og fashionable al-Rashid hotel i Bagdad. En amerikansk oberst blev dræbt og femten såret. Hotellet ligger indenfor den ’grønne zone’, hvor USA’s besættelsesmyndigheder har taget bopæl. Området er det bedst beskyttede i Bagdad. Civile og militærfolk bevæger sig normalt ubekymret rundt i zonen.
Viceforsvarsministeren gjorde ikke en overbevisende figur på et pressemøde kort efter. Han var ubarberet, havde poser under øjene og virkede synligt chokeret og nervøs. Men hans budskab var det samme.
»Vi agter at fuldføre opgaven, selv om nogle kriminelle fra det døende regime tyer til desperate handlinger,« sagde Wolfowitz.

Falleret kampagne
For to uger siden iværksatte Bush-regeringen en public relations-kampagne med det formål at brødføde den amerikanske befolkning med »ufiltrerede« nyheder om Irak. Men indtil videre er præsidentens og hans rådgiveres budskab blevet overskygget af en lind strøm dårlige nyheder fra Irak med mindst en dræbt amerikansk soldat og snesevis af sårede hver dag.
Den væbnede konflikt i Irak ligner mere og mere en mediekrig.
»Oprørerne behøver ikke en militær sejr. Det er nok, at de undgår at tabe. Deres strategi er at sigte mod USA’s største svaghed – en regerings følsomhed over for den offentlige mening, især i en valgkamp,« skrev to konservative kommentatorer i søndagens Washington Post.
Tom Donelly fra tænketanken American Enterprise Institute og Gary Schmitt fra Project for the New American Century anbefaler Pentagon at genopfriske krigsmanualerne fra bekæmpelsen af den sydvietnamesiske guerillabevægelse i 1960’erne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her