Læsetid: 3 min.

Machoens søn

Historien om en søn, der gjorde sig utrolig stor umage for at gøre sin far tilpas
2. oktober 2003

Hemingway
Mens han levede, var Ernest Hemmingways søn Gregory et plaget menneske, en sky transseksuel, som blev latterliggjort af sin machofar, og som senere fik en kønsskifteoperation, men aldrig overvandt en livslang kamp med sin maniske depression. Han døde for to år siden, vanæret, på kvindeafdelingen i Miami-Dade county-fængslet i Florida, arresteret for løsgængeri, fuld og næsten nøgen, på en gade i Key Biscayne.
Den familiestrid og det psykoseksuelle drama der forfulgte ham – eller hende – er nu fortsat efter døden. Den sidste af hans fire koner og fem af hans otte børn slås nu i retten om hans bo, og hans kønsskifte kunne meget vel vise sig at være nøglen til en løsning på striden.
Ligesom han havde to køn, havde Gregory Hemmingway – eller Gloria, som han kaldte sig selv – efterladt to testamenter. Det første gav størstedelen af hans arv – omkring syv mio. dolllar – til hans børn. Det andet derimod udnævnte hans hustru, Ida, som hovedarving. Ida Hemmingways påstand er, at det første testamente blev skrevet, da hendes og Gregorys forhold var i opløsning – de blev skilt i 1995, men giftede sig igen i 1997. Det andet testamente var ment som en korrektion til det første, som afskar hende fra midlerne.
Børnenes påstand gør sagen virkelig kompliceret. Deres advokater påpeger, at på det tidspunkt, hvor Gregory og Ida giftede sig igen, havde Gregory allerede fået en kønsskifteoperation (hvilket skete kort efter sklsmissen i 1995). Da staten Florida ikke anerkender ægteskab mellem to personer af samme køn, hævder de, at forbindelsen er ugyldig og derfor gør alle Idas eventuelle krav på arven som ægtefælle til afdøde ugyldige.

Ulykkeligt liv
Det virker som en klassisk sag, hvor det amerikanske retssystem reducerer selv det mest pinefulde og rørende familiedrama til ren farce. Dommer Arthur Rosenberg, som skal rydde op i roderiet, forventes snarest at fælde dom over det andet testamente. Begge parter har indsendt yderligere akter om sagen, ud over de hundredvis af sider retsdokumenter, der allerede findes i sagen.
Det hele peger i retning af en ussel afslutning på et helt enestående ulykkeligt liv. Ironisk nok opfattede Gregory Hemmingway mod slutningen af sit liv sig selv som nærmest fallit, han havde mistet retten til at praktisere som læge i to stater på grund af sit drikkeri og de stadige problemer med loven. På et tidspunkt i 90’erne boede han i en forfalden Folkevogn. Da han fik foretaget sin kønsskifteopration, var han så nærig, at han i månedsvis nøjedes med kun ét bryst.
Han historie var usædvanlig fra starten. Da han blev født, i 1931, havde Ernest Hemmingway ønsket sig en datter. Den unge Gregory, eller Gig, som han blev kaldt, gjorde sig utrolig stor umage for at gøre sin far tilpas. Blev en dygtig elefantjæger, en akademisk vindertype og en elegant skribent, som senere skrev den autobiografiske Papa: A Personal Memoir.
Da hans far opdagede hans transseksuelle tilbøjeligheder – han så Gig, mens denne prøvede sin stedmor Martha Gellhorns kjoler og strømper, blev han rasende. Gig kom i terapi og gennemgik senere drastiske psykiatriske tiltag, bl.a. flere behandlinger med elektrochok.
»Jeg har brugt hundredtusindvis af dollar for ikke at blive transvestit,« udtalte han engang. »Det er en kombination af forskellige ting – dels har du den her far, som er super-maskulin, men som på en eller anden måde kæmper imod hele tiden. Han er dybt bekymret over det.«
Da han blev arresteret for sidste gang, blev Gregory/
Gloria beskrevet som euforisk, i forbindelse med sin succesrige introduktion som kvinde for nogle Miami-venner. Mindre end 24 timer senere var ’hun’ fuld, ravende rundt på en gade i Key Biscayne med en hospitalskittel draperet over skulderen, mens hun forsøgte at skifte fra en nederdel til et blomstret bælte.
Selv om kautionen kun blev sat til 2.000 dollar, var der ingen, der betalte. Hans familie beskyldte senere myndighederne for ikke at have givet ham hans beroligende medicin. Ved ligsynet erklærede man, at han døde af et hjertestop.

© The Independent og Information

Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her