Læsetid: 2 min.

Miljøminister er under pres

Anklager om vennetjenester afvises af miljøminister
3. oktober 2003

Miljøminister Hans Christian Schmidt (V) bliver kritiseret for at have fordelt penge fra en særlig pulje til sin egen hjemkommune og politiske partneres hjemkommuner.
»Jeg kan ikke huske en sag, hvor det var så åbenlyst en prædestineret afgørelse, at nogle bestemte ansøgninger skulle have penge,« siger professor i offentlig forvaltning Tim Knudsen.
Mijøministeren afviser enhver tale om uregelmæssigheder:
»Alle projekterne er gode, gedigne projekter. De er blevet vurderet i henhold til de spilleregler, der er aftalt,« siger Hans Chr. Schmidt.
Dagbladet Politiken kunne i går beskrive, hvordan en såkaldt velfærdspulje under Skov- og Naturstyrelsen har fordelt i alt 655.000 kroner til to projekter i miljøministerens hjemkommune Vojens og til projekter, som miljøordførere i forligspartier har talt varmt for. Der er ifølge Skov- og Naturstyrelsen i 2003 bevilliget i alt 8,5 mio. kroner fra puljen til 114 projekter over hele landet. Pengene er øremærket til »velfærdsfremmende initiativer – særligt rettet mod børn og unge«.
Skov- og Naturstyrelsen har selv indhentet ideer til de fleste af projekterne i samarbejde med statsskovdistrikterne, men en mindre del af pengene – 1,3 millioner kroner – er gået til ’eksterne partnere’. Og halvdelen af de penge er uddelt til formål, som bliver kritiseret af Socialistisk Folkeparti og Socialdemokraterne.

’Lugter grimt’
»Det lugter grimt, når halvdelen af de penge bliver brugt til hjemkommune og forligspartier,« siger miljøordfører Pernille Blach Hansen (S), som sammen med miljøordfører Jørn Jespersen (SF) har kaldt miljøministeren i samråd.
I et tilfælde har Hans Chr. Schmidt på egen hånd grebet ind og tildelt 50.000 kroner til Sommersted Skole ved Vojens. Det dokumenterer dagbladet Politiken gennem en aktindsigt i korrespondancer. Ministeren var indtil 1994 viceskoleinspektør på Sommersted Skole og har for tiden orlov fra samme sted. Skov- og Naturstyrelsen købte kort tid efter et landsted til en pris af 1,6 mio. kroner, hvor Sommersted Skole kan bruge de 50.000 kroner til undervisning af skoleelver i det grønne.
Samtidig har miljøordførerne fra ministerens forligspartier fået tildelt penge til projekter i deres hjemkommuner, som de har anbefalet over for miljøministeren. Jørn Dohrmann (DF) og Mogens Nørgård Pedersen (KrF) afviser, at der har været tale om vennetjenester. Samtidig har miljøminister Hans Christian Schmidt afvist kritik af, at kun en lille, udvalgt skare kendte til puljen.
Den fungerer dog på utraditionelle præmisser. Ifølge direktør Hans Henrik Christensen fra Skov- og Naturstyrelsen er puljen en del af styrelsens driftsbudget og derfor ikke underlagt traditionelle procedurer for ansøgning. Men formålsparagraffen, som gælder for puljen i forhold til Finanslovens budget, er overholdt, understreger Hans Henrik Christensen.
Pengepuljer er attraktive for ministre, mener professor Tim Knudsen. Puljerne giver et økonomisk råderum i en tid, hvor ministre er »blevet mere bundet på økonomien«. Reglerne for puljerne er typisk ret uklare. Derfor er det et personligt ministerspørgsmål om etik, »hvor langt man vil gå«, mener Tim Knudsen.
»Der er for mig at se ikke sket noget klart ulovligt. Men det strider imod, hvad jeg betragter som god forvaltningsskik. Denne her sag er forholdsvis lille, men bliver det mere reglen end undtagelsen, kan det undergrave befolkningens tillid til upartiske afgørelser i forvaltningen,« siger professor Tim Knudsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her