Læsetid: 5 min.

NEKROLOGER

10. oktober 2003


Chubby Jackson, 84
*En af de mest underholdende bassister i amerikansk jazzmusik er død i Californien, 84 år gammel.
Greig Stewart Jackson var kun med i big bandet Woody Hermans Herd i en tre-årig periode, men satte et uudsletteligt mærke på hvad der i midten af 40’erne var et af de ikke blot populæreste men også bedste bands på scenen.
Han blev født i New York, og som 17-årig begyndte han at spille bas med lokale bands, og kom med hos Herman som 25-årig.
Her blev han den store entertainer og cheerleader for både band og publikum, med en utrolig udadvendt attitude, og en absolut salgsfremmende indstilling til live-musik.
Men det var ikke klovnerier det hele. Jackson var en utroligt nysgerrig musiker, hvilket rigtigt kom til sin ret i Hermans band. Her var orkesterlederen allerede tidligt begyndt at indarbejde mere moderne jazz-toner i den tradtionelle big band-stil, og Jackson var ligemanden der kunne finde de rigtige musikere. Det drejede sig bl.a. om Ralph Burns og Neil Hefti, som senere blev orkestrets vigtigste arrangører.
Efter de tre år dannede Jackson sin egen – lille – gruppe, men optrådte igennem årene stadig med The Herd.
I 1953 flyttede han til Chicago, og blev en succesrig tv-vært på et lokalt børneshow. Han spillede hele tiden ved siden af, og afsluttede mere eller mindre sin karriere med en to-års turné som medlem af et all-star band, under ledelse af Lionel Hampton.
I begyndelsen af 80’erne flyttede han af helbredsmæssige årsager til Florida, senere San Diego, og stillede bassen endeligt i 1998. ross

Jørgen Hamre, 78
*En af de fremtrædende personligheder inden for danskheden syd for grænsen, tidligere overbibliotekar Jørgen Hamre, Flensborg, er død, 78 år.
Jørgen Hamre, der i et kvart århundrede kom til at virke som øverste administrative chef for det omfattende danske biblioteksvæsen i Sydslesvig, var ikke ’indfødt’ sydslesviger og i øvrigt heller ikke bibliotekaruddannet. Han var født i Maribo og tog lærereksamen på Jonstrup Statsseminarium. Men mens han virkede på skoler i Nordsjælland, udannede han sig som deltidsbibliotekar, og han blev formand for Deltidsbibliotekarforeningen og medlem af Danmarks Biblioteksforenings hovedstyrelse.
I 1965 tog han eksamen fra Danmarks Biblioteksskole og udnævntes derefter – i 1967 – til viceoverbibliotekar ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, der er centrum for det samlede danske biblioteksarbejde. Dermed var rammen for hans fremtidige livsbane afstukket.
I 1970 blev han overbibliotekar og medlem af Det Sydslesvigske Samråd, der er et samlende organ for det danske arbejde syd for grænsen. Han var forfatter til adskillige lokal- og bibliotekshistoriske udgivelser om Sydslesvig. I 1995 fratrådte han som overbibliotekar, men blev som pensionist boende i Flensborg.ritzau

M.N. Rosenbluth, 76
*Drømmen om at tæmme den umådelige energi i stjerner som solen levede i den banebrydende fysiker Marshall N. Rosenbluth. Energiudladningerne stammer fra fusion af atomkerner, som i solen smelter sammen til en stor masse, der kaldes plasma. Fusion anses som en sikker, miljøvenlig og næsten uudtømmelig energikilde, hvis bare man kan finde en metode til at holde på og udnytte den ekstremt varme plasma. Rosenbluths vej ind i fusionsfysikken gik over en langt farligere opfindelse, brintbomben, der nær kostede ham livet under en test. Året var 1949 og Rosenbluth havde netop taget sin phd.-grad fra Chicago University. Her hyrede en af tidens største fysikere Edward Teller, der døde 10. september i år, ham til Los Alamos Laboratoriet, hvor man arbejdede på atombombens efterfølger.
Under den anden testsprængning i 1954 gik det galt. Rosenbluth observerede sprængningen fra dækket af et krigsskib i Stillehavet. »Der var en enorm ildkugle med de her turbulente rulninger ud og ind,« genkalder han sig i Richard Rhodes’ bog Dark Sun: The making of the Hydrogen Bomb (1995).
»Tingen lyste. Den mindede mig om en syg hjerne oppe i himlen. Den blev større og større indtil kanten af den var næsten lige over os. Det var et langt mere frygtindgydende syn end en sølle lille atombombe.« Eksplosionen var overraskende stor og hele skibet blev dækket af radioaktivt nedfald.
Efter chokket blev det de fredeligere sider af fusionsfysikken, der optog Rosenbluth. Han blev ansat først ved Princeton siden Chicago og San Diego University, hvorfra han ledte og ansporede mange internationale samarbejder. Under den kolde krig lagde han stor vægt på kontakt til russiske fysikere ud fra hypotesen: jo mere udveksling des mindre paranoia. Og i 1990’erne var han en førende skikkelse inden for fusionenergi og ledede bl.a. den amerikanske indsats i det store internationale projekt ITER, der håber at have fusionsenergi klar i 2050. rkj

William Steig, 95
*Som 94-årig, altså et år før sin død, oplevede den amerikanske tegneseriekunstner William Steig sit store internationale ’gennembrud’. Det skete i forbindelse med tegnefilmen Shrek!, hvis hovedperson han var far til. Filmen vandt en Oscar i 2001 for årets bedste tegnede spillefilm.
Men det var nu ellers ikke anerkendelse, Steig manglede i sin nærmest uendelige karriere, der startede i 1930, hvor han som 23-årig solgte sin første tegning til The New Yorker, formedelst 40 dollar. Magasinet blev hans ’faste’ arbejdsplads igennem de næste 60 år. Det var med stolthed han senere kunne berette, at han det første år tjente 4.500 dollar til husholdningen, med far, mor og en mindre bror.
Ialt blev det til mere end 1.600 tegninger til bladet, og 117 forsider, og har man én gang set hans streg, er den vanskelig at tage fejl af.
Heldigvis var han også en flittig mand, og samme streg kan findes i en lang række af hans bøger. De er fyldt med fantasifigurer eller små frække drenge, storbarmede kvinder eller dyr i alle former og forklædninger.
Hans sidste bog, When Everybody Wore a Hat, der handler om hans barndom, udkom i juni i år.Inf.

Lyle Bettger, 88
*I de snart mange versioner der findes af skyderierne ved O.K. Corral i Tombstone i 1881, får man uden konkurrence den ledeste udgave af Ike Clanton i 1955-versionen med Kirk Douglas og Burt Lancaster, Sheriffen fra Dodge City. Clanton spilles af Lyle Bettger, som allerede på et tidspunkt havde skabt sig en pæn karriere som ærkeskurk – med en ikke ringe del charme oven i. Gennembruddet kom i 1952 i den Oscar-vindende cirkusfilm Verdens største show, med bl.a. Charlton Heston.
I sin filmkarriere excellerede han først og fremmest i westerns og efterkrigstidens film noir, og han nåede op på 30 af slagsen.
Senere fulgte en mindst lige så succesrig årrække i amerikansk serie-fjernsyn, hvor hans roller var noget mere nedtonede, ofte direkte positive. Serien Grand Jury viste ham f.eks. som retfærdig advokat. Endvidere havde han en masse gæsteoptrædener i serier som Bonanza og Hawaii Five-O.Lettger trak sig tilbage i 1979. Inf.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her