Læsetid: 2 min.

Nye film

3. oktober 2003

(2. sektion)

*Commandante Den amerikanske filminstruktør Oliver Stone er en modig mand. Han har aldrig været bleg for at kæmpe for sine ofte markante synspunkter ved at manipulere med billeder og fakta. Det har resulteret i både voldsomme og irriterende, men aldrig uinteressante film om alt fra Vietnamkrigen og mordet på JFK til massemedier og amerikansk fodbold. Derfor har man set frem til de to dokumentarfilm, som Stone for nogen tid siden annoncerede, at han var i gang med. Den ene er et interview med Cubas leder gennem snart 45 år, Fidel Castro, og den anden et interview med PLO-bossen Yassir Arafat. Fra i dag kan man under titlen Commandante se den første af de to film i en dansk biograf. 30 timers optagelser med Castro optaget over tre dage i Havana er klippet ned til ca. 99 minutter, og resultatet er et spændende, men også utilfredsstillende portræt af en af verdens sidste, enerådende kommunistiske ledere. Castro er en spændende mand at lytte til, og når han fortæller om revolutionen, det anspændte forhold til USA og tilknytningen til det tidligere Sovjet, spidser man ører. Men når Stone begynder at spørge til personlige ting – familie, venner, børn – i stedet for at gå mere kritisk til Fidel, føler man, at man spilder tiden. 75-årige Castro er et levn fra en svunden tid, og man kunne godt have ønsket sig, at Stone som en anden revolverjournalist havde konfronteret Castro med nogle af de uhyrligheder, han har stået i spidsen for. Kun et enkelt sted bliver den hjertelige stemning mellem de to en smule anstrengt. Stone spørger til Cubas engagement i Vietnamkrigen, Fidel nægter at have haft noget og afviser, at Vietcong benyttede sig af tortur under krigen. Stone svarer, at Vietcong altså var brutale, og Fidel siger, at »det må du bedst vide!« Og så er den diskussion lukket, ligesom alle andre små tilløb til kritik af Castros styre bremses af Fidels anselige retoriske evner. Der er heller ikke megen naturlig dramatik i film. Stone forsøger i stedet at skabe den med et rastløst, håndholdt kamera, hurtige klip, arkivfilm fra tiden før og under Castro og underlægningsmusik, der spænder fra Buena Vista Social Club til Don’t Cry for Me Argentina. Det er billige og helt igennem unødvendige tricks, som til tider gør filmen til en forvirrende oplevelse. Men som med alle Stones film er den bestemt interessant at se. CMC

Commandante. Instruktion: Oliver Stone (Vester VovVov i København)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu