Læsetid: 2 min.

Øjenvipper og go’e ord

I Signe Birkbølls fortryllende børnedramatik får ungerne hele tiden ét ord mere, end de egentlig forstår
23. oktober 2003

Børneteater
»Du har lange øjenvipper,« siger et barn til skuespilleren Signe Birkbøll. Og det har hun – tre lange øjenvipper, der dingler alfelet ned ad kinderne. Men hun har også fortryllende ord i sig som dramatiker for børn.
I Kassekammerater på Riddersalen kribler hendes sære ord i hvert fald rundt mellem hendes energiske insektsamlerske og Ole Haandsbæk Christensens menneskesky eneboer. Mødes må de naturligvis, midt ude i skoven, hvor han bor i en kasse – »jeg har altid haft egen kasse,« som han stolt siger. De finder hurtigt ud af, at de begge to er optaget af både ’skarnbasser og wienerbasser’ – og måske også af at finde den sjældne bille eghjorten, som insektpigen engang selv har set på Æbelø...
Signe Birkbøll leger med ordene hele tiden – hun kan tydeligvis bare ikke lade være. Samtidig spiller hun frejdigt på støvlelynlås eller synger om solen, der skinner, så det rimer på æblekinder. Hendes kunst er, at hun hele tiden giver børnene ét ord mere, end de egentlig forstår. Et billede mere, en sammenligning mere, en farve mere...
Derfor bliver ungerne ordsultne, og derfor lytter de endnu mere. ’Lummerlunken’ er f.eks. et godt ord om voksnes evindelige kaffe, og kømanden staves hos Birkbøll uden b.
Imens kedelfløjter ordene med sære forlæstheder om ’oldnordisk tid’ og om insekter ’med stærkt forlængede kindbarter’ – og hendes geografiord rammer eventyrpræcist med ord som ’Langtpokkerivoldland’. For det kunne jo også være, at man slet ikke hørte til ét sted, men alle vegne. Eller som Birkbøll forklarer det for de tre-seks årige:
»Jeg er jo altid på vej fra ét sted til et andet.«

Ord i svanedun
Birkbøll er forfatter til en anseelig hoben børneteaterforestillinger for Jytte Abildstrøms Teater, men også til voksentekster, bl.a. sangteksterne til Gustav Wied-succesen Skærmydsler i foråret.
I Kassekammerater boltrer hendes ord sig frit i Thomas Winkler og Dorte Holbeks 1001-kasses scenografi med de yderligere 1001 detaljer. Og selvfølgelig er kasserne dybt hemmelighedsfulde og overlæsset med billedcollager og fyldt med den slags småting, som børn elsker at forelske sig i. Samtidig er alt håndplukket og præcist: Man kender vel sine yndlingsgenstande – og sine insekter.
Selvfølgelig skal en barndomskasse fores med svanedun... Gid det var lige så selvfølgeligt at belønne en børnedramatiske ørnereplikker med blideste, blødeste svanedunsstrøg.

*’Kassekammerater’ af Signe Birkbøll. Instruktion: Kirsten Nottelmann Hansen. Scenografi: Thomas Winkler og Dorte Holbek. Riddersalen i Allégade, Frederiksberg. Til 26. okt. Herefter turné. nwww.riddersalen.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her