Læsetid: 3 min.

Oliereserver kraftigt overvurderet

En ny svensk undersøgelse viser, at olie- og gasreserverne er 80 procent mindre end hidtil antaget
3. oktober 2003

Nye opgørelser viser, at verdens olie- og gasproducenter styrer direkte imod et ’produktions-maksimum’ på et tidspunkt mellem 2010 og 2020. Så kan de ikke længere levere tilstrækkelige mængder, fordi de totale olie- og gasreserver er 80 procent mindre end forudset.
En analyse, der blev offentliggjort ved universitetet i Uppsala antyder, at oliereserverne vil toppe omkring år 2010 og gasreserverne ikke lang tid senere.
Dette betyder, at priserne på benzin og andre brændstoffer vil stige eksplosivt med potentielt katastrofale økonomiske konsekvenser, med mindre man skifter til ikke-oliebaserede produkter.
Selv om forskere har vidst, at vi ville nå dertil på et eller andet tidspunkt, har de altid sat dette til omkring år 2050 og regnet med, at der var tid nok til at ændre energiforbruget til genbrug og andre ikke-fossile energikilder.
Så bryder helvede løs
Men Kjell Aleklett, en af de geologer der har arbejdet med analysen siger, at de tidligere beregninger – at verdens totale reserver er på 18 mia. tønder olie og gas, af hvilke cirka 1.000 mia. allerede er blevet brugt – er »totalt urealistiske«.
Han, Anders Sivertsson og Colin Campbell udtalte til magasinet New Scientist, at deres beregninger viser, at der totalt set kun er 3.500 mia. tønder olie og gas tilbage.
I en kommentar til rapporten udtalte dr. James McKenzie, seniorforsker ved studier af verdens klimaændringer ved World Resources Institute i Washington DC:
»Vi løber ikke tør for olie – hvad der vil ske er, at produktionen vil mindskes, og så bryder helvede løs.«
Det nuværende forbrug ligger på omkring 25 mia. tønder olie om året, og der er ingen tegn på at dette mindskes. Det peger imod et ’produktions-maksimum’ – hvor forbruget øges til den maksimale produktion – inden for de næste par tiår.
Dr. McKenzie sagde endvidere, at på dette punkt skilles vandene mellem økonomer og geologer:
»Økonomerne tror, at hvis vi blot presser prisen på olie i vejret, er der god økonomi i at udvinde olien fra alle mulige sære steder, som f.eks. tjæresand eller felter der består af 90 procent klippe og 10 procent olie. Hvorimod geologerne siger: Fortæl os hvor disse felter ligger, så skal vi nok finde dem. Men vi har ledt, og vi kan ikke finde dem.«
En af sidegevinsterne ved de manglende oliereserver kunne være, at de værste forudsigelser om klimaændringer ikke går i opfyldelse – simpelthen fordi der ville være mindre at brænde af, og derved mindre udledning af C02.
Uppsala-undersøgelsens vurdering er faktisk lavere end nogen anden, man har set på hos The International Panel on Climate Change (IPCC), hvis hidtil laveste vurdering af de totale reserver lå på 5.000 mia. tønder.
Men Nebosja Nakicenovic, energi-økonom ved det østrigske universitet i Wien, og chef for det IPCC-hold, der stod for netop den undersøgelse, ment,e at den svenske gruppe var »konservativ«, og at hans eget hold havde medregnet et bredere antal udregninger.
Han pointerede, at hvis vi begynder at løbe tør for olie og gas, »… findes der enorme kulreserver, der kan udnyttes.«
Til dette siger dr. McKenzie: »Vi bliver nødt til at se i øjnene, at olie- og gasproduktionen har nået sit toppunkt, og i stedet koncentrere os om alternativer. Det drejer sig ikke om, hvornår vi løber tør, men hvornår produktionen ikke kan følge med efterspørgslen. Og 97 til 98 procent af al transport afhænger af produktionen. Du kan benytte kul til fremstilling af metan, til brug i biler og busser. Men sandheden er, at det hele drejer sig om, hvor olien er.«
Landene i den Persiske Golf – Bahrain, Iran, Irak, Kuwait, Qatar, Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater – producerer omkring 25 procent af verdens olie, og råder over 65 procent af verdens oliereserver.
»Derfor gik vi i krig mod Irak,« siger dr. McKenzie. »Der er muligvis lige så mange gas- som oliereserver, men gassen findes ikke ’de rigtige steder’, og vi har faktisk ikke infrastrukturen til at videretransportere den.«

© The Independent og Information

*Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her