Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

31. oktober 2003


A4 er en succesn
*Det LO-ejede ugebrev A4 en succes, der uge efter uge sætter sit præg de øvrige medier, skriver fagbladet Journalisten. LO poster hvert år 15 millioner i ugebrevet, og de penge kunne se ud til at være godt spenderet – A4 er i hvert fald billigere end LO’s tidligere medieeventyr. Ugebrevet opstod, da Aktuelt lukkede i april 2001. På et år er A4 blevet nævnt i ikke mindre end 325 artikler i avisdatabasen InfoMedia, og ugebrevet optræder også et halvt hundrede gange i referater fra møder i folketingssalen. »Det er helt enormt, så langt de når ud. A4 sætter den politiske dagsorden i Danmark,« siger senior-analytiker Niels Wilhelm Christiansen fra Observer Danmark til Journalisten. »A4 kører jo efter Mandag Morgen-modellen, hvor de ved begyndelsen af hver uge forsøger at sætte den politiske agenda via journalistisk bearbejdede analyser, og det lykkes for dem,« siger senior-analytikeren. Den samlede A4-redaktion med 10 fastansatte sidder i et enkelt lokale i LO’s hovedkvarter./nt

TV2 får nye public service-kontrakter
*Kulturminister Brian Mikkelsen har indgået en public service-kontrakt med hver enkelt af de otte regionale TV 2-stationer. Det er blevet præciseret, at den enkelte regionale station er forpligtet til at sikre nyhedsformidling og oplysning, og at fokus skal være på den regionale tilknytning. De regionale tv-stationer skal i lighed med TV 2 og DR årligt aflevere en redegørelse til Radio- og tv-nævnet om, hvordan de opfylder public service-forpligtelserne. /nt

Berlingske-chef stopper
*Efter godt fire år som ansvarshavende chefredaktør for Berlingske Tidendes Nyhedsmagasin stopper Mikael Lindholm. Nærværende dagblads tidligere chefredaktør, Jacob Mollerup, som i dag er seniorjournalist på magasinet, konstitueres i stillingen, indtil der er fundet en ny.
»Mikael Lindholm har spillet en afgørende rolle for Nyhedsmagasinet, ikke mindst da Berlingske Tidende overtog magasinet, men det er bestyrelsens vurdering, at der er behov for en anden profil til næste fase af magasinets udvikling,« forlyder det i en pressemeddelelse. Mikael Lindholm beklager beslutningen og siger, at han er stolt af magasinet og medarbejderne./nt

Degenereret kulturjournalistik
*Mediernes fokus på trivialiteter og kendte ansigter har reduceret journalisterne til brikker i et pr-spil, mener den tidligere BBC-journalist Nick Higham, som i flere år har været kunstmedarbejder for tv-stationen. Nu går han – i et interview i The Guardian – til angreb på sine tidligere kollegaer. »Vi journalister er blevet en del af underholdningsindustriens pr-maskineri. Vi skal interviewe stjernerne på deres præmisser, og det er det samme som at afgive en meget stor del af den redaktionelle kontrol.«
Higham kritiserer også BBC for at dreje journalistikken i retning af det, han kalder trivialiteter og påpeger, at det kulturstof, som omhandler kendte mennesker kun interesserer et ganske lille publikum. /nt

Fox efter Simpsons
*Tegneserien The Simpsons ynder at gøre nar af hvem som helst, men ikke alle synes, at det er lige morsomt. Den højreorienterede nyhedsstation Fox News, der blandt andet brugte Oliver North som korrespondent under Irak-krigen, forstod slet ikke humoren, da skytset blev rettet mod dem.
Tv-stationen ejes af Robert Murdoch, der efter sigende skulle have sendt vrede breve, hvori han truede mod at lægge sag an mod The Simpsons’ skaber, Matt Groening, for at skabe ’ondskabsfuld satire’. Sagen blev dog ikke til noget, da Fox ikke blot stod til at ville tabe en eventuel retssag, men også til at blive gjort til grin: The Simpsons vises på Fox’s søsterselskab Fow Entertainment. /nt

Kortest muligt
*Avis Gratisavisen MetroXpress lancerer en weekendudgave i Stockholm. Avisen trykkes i 800.000 eksemplarer og baseres på boligannoncer, der snuppes fra

Dagens Nyheter.
*Arkitektpris Den 30-årige afgangselev fra Kunstakademiets Arkitektskole, David Zahle, blev i går hædret med Icopal Prisen 2003, der regnes for den mest prestigefyldte pris blandt arkitektstuderende.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu