Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - Kultur

9. oktober 2003


Danskere storforbruger kultur
*Danmark er en nation af storforbrugere, og det gælder også på kulturområdet. Biografer, museer, musikarrangementer og teatre får stadig flere besøgende, og både befolkningen og kulturinstitutioner venter, at kulturforbruget vil stige i de kommende år.
Det fremgår af en kulturanalyse, som PLS Rambøll Management har udført for Fonden Realdania, for at kunne danne et overblik over danskernes kulturforbrug og danske kulturinstitutioners driftsforhold. Af hovedkonklusionerne fremgår, at biografer, museer og musiktilbud er de mest besøgte, mens oplevelsescentre og akvarier tegner sig for det modsatte. Danskerne bruger i gennemsnit 180 kroner om måneden på kulturbegivenheder.
Analysen er baseret på interview med 2.977 danskere og 681 kulturinstitutioner. Svarene vidner dog også om, at de aktuelle tilbud langtfra dækker efterspørgslen.
Rapporten, der oprindelig var tænkt som et internt arbejdsredskab for Realdania, offentliggøres nu i hovedtræk, grundet den store interesse, oplyser Ritzau. msk

Homofilm – en mangelvare
*Med få undtagelser er danske film med et homoseksuelt tema et sjældent fænomen. Derfor udskrives der nu en manuskriptkonkurrence i håb om at bane vejen for film, der beskæftiger sig med bøssers eller lesbiskes hverdag.
Bag konkurrencen står Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival, der indledes den 17. oktober og har 17 år på bagen. Vinderen kåres ved afslutningsfesten den 26. oktober, men forinden byder festivalen på film fra blandt andet Israel, Japan, Mexico, Thailand, Argentina og Irland.
Filmene vises i Cinemateket og Gloria i København samt i Øst for Paradis i Århus. msk

Dansk kunstchef i Malmø
*Lars Grambye bliver muligvis kommende chef for Malmö Kunsthall, rapporterer Sveriges Radio Malmö ifølge Ritzau. Det ventes, at den endelige beslutning træffes 23. oktober.
Lars Grambye har tidligere været leder for Center for Dansk Billedkunst og har desuden været ansat på kunstmuseet Louisiana samt været kunstkritiker på nærværende dagblad. msk

Big Brother som tegnefilm
*Reality-tv bølgen har bredt sig til animationsbranchen, der netop har varslet det første animerede reality-show. Her vil otte forskellige personligheder blive sat til at leve under samme tag i en pendant til Big Brother, betitlet Drawn Together. Serien er i sagens natur ikke en ’rigtig’ dokusoap, men skal snarere ses som et satirisk forsøg på at kopiere genren. Men ting tager tid – serien får først premiere i USA om et års tid. msk

Global Matrix-dag i november
*Når den sidste film i Matrix-trilogien får verdenspremiere den 5. november, bliver det med en sjælden set præcision. Ikke alene får filmen premiere samme dag i godt 70 lande verden over, men også tidspunktet bliver det samme. Et begreb, man hos distributøren Warner kalder ’Zero Hour’. Den nye releasestrategi skal ikke mindst ses som et sikkerhedsværn mod den stigende piratkopiering, hvis udbredelse er størst i de lande, der skal vente længst på filmene. Revolutions får premiere kl. 6 i Los Angeles, kl. 9 i New York, kl. 15 i Danmark og videre hele vejen til kl. 22 i Tokyo. msk

Kortest muligt
*Komponistpris WH’s komponistpris 2003 overrækkes ved en koncert i Radiohusets Koncertsal med DR Radiosymfoniorkestret og DR Radiokoret.
*Undertone er navnet på en festival, der præsenterer et bredt udsnit af det musikalske vækstlag i Århus. Den finder sted i Ridehuset fredag og lørdag og afholdes som led i KulturHus Århus’ projekt Kulturama, der løber frem til den 6. november.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her