Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

2. oktober 2003


Zaha Hadids tilbygning på Ordrupgaard
*Den 6. oktober tager kulturminister Brian Mikkelsen det første spadestik til Ordrupgaards nye tilbygning af arkitekten Zaha Hadid, som i 2001 vandt en arkitektkonkurrence med sit bud på et visionært bygningsværk, der skal supplere det eksisterende klassicistiske bygningsanlæg fra 1918. Projektet spås at blive et dansk vartegn på linje med Daniel Libeskinds jødiske museum i Berlin og Frank Gehrys Guggenheim museum i Bilbao.
Byggeprojektet til 43,6 millioner kroner støttes af Kulturministeriet, Fonden Realdania og Augustinus Fonden. De ca. 1150 kvadratmeter forventes at stå færdig i foråret 2005 og byder blandt andet på en lys- og klimastyret sal til sarte malerier, foyer, café samt en multianvendelig sal, der skal bruges til foredrag og koncerter.
Zaha Hadid, der modtog Mies van der Rohe-prisen for nylig, har tegnestue i London. msk

bob hund på engelska
*Det kan være svært at forestille sig den energiske svenske sekstet bob hund synge på engelsk, når man har vænnet sig til den umiskendelige skånske dialekt.
Ikke desto mindre har bandet, der sidste år kunne fejre 10 års jubilæum, valgt at satse på et engelsksproget projekt ved navn Bergman Rock, som de sideløbende har arbejdet på i fem år.
Bandets manager, Marcus Törncrantz, oplyser ifølge det svenske nyhedsbureau TT, at efterårets turné i Sverige bliver bob hunds foreløbigt sidste, da Bergman Rock nu er klar med et album. Hvornår det forventes at udkomme, forlyder der imidlertid ikke noget om. bob hund giver koncert i Store Vega i København 27. november. msk

Piratkopiering aftager
*Skal man tro firmaet Nielsen//NetRadings, der foretager målinger af aktiviteten på internettet, er piratkopiering på retur. Firmaet har gennem de seneste tre måneder registreret et fald på 41 procent i antallet af brugere af Kazaa, der er den førende fildelingstjeneste for ulovlig udveksling af musikfiler. Nedgangen kan formentlig forklares med, at den amerikanske musikindustris brancheorganisation, RIAA, der repræsenterer en række store pladeselskaber, i september sagsøgte 261 privatpersoner for at have udvekslet musik via Kazaa. Siden ultimo juni er antallet af brugere på Kazaa faldet fra 6,5 millioner ugentlige besøgende til 3,9 millioner ultimo september. Fildelingstjeneste Morpheus oplevede et mindre fald i antallet af besøgende i samme periode, fra 272.000 ugentlige brugere til 261.000, oplyser Ritzau. msk

Hollywood til angreb på pirater
*I modsætning til musikindustrien kan filmbranchen gå lidt mere konkret til værks i kampen mod piratkopiering på internettet. I løbet af sommeren har biografgængere i USA således oplevet, at sikkerhedsvagter har vandret omkring i biografsalen iført specielle natbriller for at gribe pirater med videobåndspillere på fersk gerning, skriver New York Times. Filmindustrien er også aktiv i en landsdækkende kampagne om ophavsretten og dens historie, som indledes i amerikanske skoler i denne måned. I øvrigt overvejer filmproducenterne ikke længere at udsende dvd-indspilninger til Oscar-juryen, af frygt for at de utidigt skal dukke op på nettet. msk

Snaksalig radio om natten
*Fra årsskiftet er det slut med natlig ensomhed for søvnløse og andre mere frivillige natteravne. Danmarks Radios P1 sender fra og med de første spæde timer af 2004 snakkeradio døgnet rundt, og dermed kan lytterne vælge imellem tre forskellige former for radio fra stationen om natten: P1’s taleprogrammer, P2 med klassisk musik, samt P3 og P4, der begge sender rytmisk musik. Programmerne på P1 vil bestå af lige dele aktuelle genudsendelser og fag-magasiner fra den pågældende uge. Derudover vil P1 sende kortere arkivprogrammer og temaudsendelser. msk

Kortest muligt
*Nationalmuseet Der er gratis entré på Nationalmuseet hele oktober.
*TV-Avisen I dag er det 25 år siden, at TV-Avisen blev sendt i farver for første gang.
*Tv-musik Det københavnske band Sensuous er med på soundtracket til en populær portugisisk tv-serie, betitlet Ola Pai. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her