Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

22. oktober 2003


Fornem pris til Freemuse
*På søndag modtager den dansk-baserede organisation Freemuse den prestigefyldte WOMEX Award 2003. Det sker på den årlige WOMEX festival og messe, der finder sted i Sevilla frem til 26. oktober.
Freemuse er en international menneskerettighedsorganisation, der dokumenterer overgreb på musikeres og komponisters ytringsfrihed på globalt plan og analyserer mekanismerne bag musikcensur.
WOMEX (WOrld Music EXpo) er med sine 2.000 deltagere det førende mødested for aktører inden for verdensmusik, med koncerter, konferencer, salgsmesse og filmforevisninger.
På årets WOMEX står Freemuse bag to konferencer om henholdsvis kulturboykot og situationen for musikalsk ytringsfrihed efter 11. september. www.freemuse.org msk

Journalist-mord filmatiseres
*Skuespillerparret Brad Pitt og Jennifer Aniston planlægger at lave en film om Daniel Pearl, den amerikanske journalist, der blev myrdet af en militant gruppe i Pakistan i 2002.
Parret har gennem produktionsselskabet Plan B købt filmrettighederne til bogen A Mighty Heart: The Brave Life And Death Of My Husband Danny Pearl, forfattet af Pearls hustru, Mariane. Drabet på den 38-årige Wall Street Journal-korrespondent Pearl blev filmet af gerningsmændene, hvorefter det blev transmitteret til det meste af verden. msk

iTunes gør sit indtog på pc
*Apples musikfiltjeneste iTunes er nu også tilgængelig for brugere af de konkurrerende systemer Windows XP og Windows 2000. Programmet, der giver mulighed for at hente sange ned fra nettet til 99 cent pr. styk, har ellers hidtil kun fungeret på Mac. Alligevel har iTunes afsat 14 millioner af slagsen i løbet af dets seks måneder lange levetid, skriver BBC.
I og med nylanceringen får også pc-brugere lovlig adgang til iTunes’ cirka 40.000 sange på internettet. Og det havde mere end en million pc-brugere benyttet sig af i de tre første dage efter lanceringen – noget Apples Steve Job er ganske tilfreds med. Han satser på, at iTunes har rundet 100 millioner solgte sange på sin et års fødselsdag.
For indeværende er såvel Mac som Windows-versionen dog kun tilgængelig i USA, men ventes spredt til resten af verden i løbet af 2004. Nærmeste konkurrent er pioneren Napster, der relanceres i oktober med en lovlig version af den tidligere så forkætrede fildelingstjeneste.
msk

Dansk interaktiv film hædres
*Den danske instruktør Morten Schjødt fra det københavnske designfirma Oncotype løb med en af priserne ved den 32. Montreal International Festival New Cinema New Media, skriver DR’s netoplag. Den interaktive film Switching deltog i kategorien New Media, og prisen blev blandt andet givet for filmens innovative cirkulære fortællestruktur og interaktivitet.
Den handler om et kærlighedsforhold mellem en mand og en kvinde, der sættes på prøve i et cirkulært univers, der også involverer beskueren. På rollelisten ses blandt andre Laura Drasbæk, Rasmus Botoft, Johan Widerberg og Kaya Brüel.
www.fcmm.com msk

Scanpix udvider
*Danmarks største billedportal på internettet, Scanpix, har overtaget salget af fotografforeningen BAM’s billeder, meddeler Ritzau. BAM er en sammenlægning af det tidligere Billedhuset og 2. maj og ejes af 50 fotografer.
Dermed bliver Scanpix Danmarks mest specialiserede billedportal, hvilket betyder, at brugerne nu kun skal søge et sted for at finde såvel pressebilleder som specielle billeder indenfor dokumentar, reklame, kunst og natur.msk

Kortest muligt
*Adorno I anledning af den tyske filosof Theodor W. Adornos 100 års fødselsdag er Danmarks Pædagogiske Universitet i København frem til fredag vært ved en international konference.
*Film I I dag starter fem dages kort- og dokumentarfilmfestival i Århus - nu under navnet Aarhus Filmfestival.
*Film II London Film Festival, hvor flere danske film deltager, finder sted frem til 6. november. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her