Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - Kultur

21. oktober 2003


Momsforslag trækkes tilbage
*Skatteminister Svend Erik Hovmand (V) trækker nu et lovforslag om nye momsregler for en række kultur- og turistinstitutioner tilbage. Forslaget har i de seneste uger været ude til høring hos en række museer m.m., som har protesteret utvetydigt over udsigten til at skulle få flere momsbelagte aktiviteter. Dermed ville lovændringen reelt være det samme som en afgiftsforhøjelse, der alt i alt kunne give ekstra 180 mio. kr. årligt fra de berørte kulturinstitutioner til statskassen. Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten skriver direktør for kunstmuseet Louisiana, Poul Erik Tøjner, bl.a. følgende i sit høringssvar til skatteministeren:
»Forslaget betyder, at den nuværende delvise fradragsret for moms beskæres så kraftigt, at det dels belaster museernes driftsøkonomi, som er ubærligt for et i forvejen betrængt område, dels svækker privat fonde og virksomheders incitament til at bidrage.«
Svend Erik Hovmand vil nu udarbejde et nyt lovforslag, som tager højde for kulturinstitutionernes protester. Deres indvendinger repræsenterer ifølge ministeren nogle »utilsigtede virkninger.«
rusk

’Forsvar’ fortsætter
*TV2 har besluttet at forlænge den nye, danske dramaserie Forsvar med yderligere 10 episoder. De nye afsnit er planlagt til udsendelse fra efteråret 2004 i forlængelse af de planlagte 19 episoder, der vises i dette efterår og i løbet af foråret 2004.
Serien er allerede solgt til norsk og svensk tv, mens andre lande har vist interesse for den, oplyser TV 2’s dramaredaktør, Adam Price, i en pressemeddelelse. msk

Nye kunstnere på finanslov
*Tre nye kunstnere er kommet på finansloven og får følgende livsvarige ydelser på
højst 110.000 kroner årligt, der reguleres efter kunstnernes indtægter. Det drejer sig om billedkunstneren Mogens Otto Nielsen samt kunsthåndværkerne Arje Griegst og Per Suntum, der er indstillet af udvalg under Statens Kunstfond.
Kunstnerne overtager de livsvarige ydelser efter tre afdøde kolleger – maleren Mogens Andersen og kunsthåndværkerne Kristian Solmer Vedel og Karl Gustav Nygaard Hansen. Kulturminister Brian Mikkelsen (K) har bedt Folketingets finansudvalg tildele ydelserne, oplyser Ritzau. msk

Opera for begyndere
*Det kan være svært for selv de mest udholdende sjæle at bevare koncentrationen og overblikket i operaen, hvis man vel at mærke ikke lige kender historien på forhånd. Det hjælper også at kunne nynne med på musikken, når man tager plads i salen til en forestilling af typisk tre timers varighed – noget også eksperter nu har indset.
Derfor er tre energiske musikere og en erfaren operasanger i rollen som fortæller gået sammen om at hjælpe ikke-kyndige lidt på vej med en ny serie operafortællinger udgivet af pladeselskabet Universal i samarbejde med DR multimedie. Fortællingerne skal gøre det let at lære handlingen og musikken i de klassiske operaer at kende, så man ikke mister orienteringen, kort efter, at tæppet er gået.
I denne måned er udkommet Mozarts Don Giovanni med Guido Paevatalu som fortæller samt Bizets Carmen, hvor Edith Guillaume agerer kyndig guide.
Cd’erne henvender sig til opera-elsker-aspiranter i alle aldre med en overkommelig varighed på cirka en halv time.
msk

Institut for byrum på Arkitektskolen
*Byrumsforskningen ekspanderer i disse år. I et par generationer har arkitekten Jan Gehl blandt andre beskæftiget sig med byens rum, hvilket har resulteret i flere bøger om emnet fra hans hånd. Byrum får nu sit eget institut på Kunstakademiets Arkitektskole på Holmen i København med Jan Gehl som institutleder. msk

Kortest muligt
*Billedkunst DR’s bestyrelse stiller i dag på et temamøde skarpt på dækningen af billedkunsten i DR.
*Millionsvindel Retssagen mod briten Charles Ingram, der snød sig til en topplacering i den engelske udgave af Hvem vil være millionær, pågår i London i disse dage. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her