Læsetid: 3 min.

Regeringen sylter politiets edb-behov

Trods råd fra Rigspolitichefen vil justitsministeren nedprioritere ny it hos politiet. Politiets foreninger frygter nedbrud, så alt arbejde går i stå
15. oktober 2003

Borgerne må leve med en betydelig risiko for, at ordensmagten går i sort og standser alt fra efterforskning til udskrivning af nye pas. Sådan lyder advarslen fra to af politiets foreninger, Politiforbundet og Dansk Kriminalpolitiforening.
Et fortroligt notat afslører, at justitsministeren i forbindelse med en kommende flerårsaftale om politiet har valgt at overhøre en klar anbefaling fra rigspolitichef Torsten Hesselbjerg. Rigspolitichefen slår fast, at især det centrale system Pol-Sas halter så alvorligt, at der er »akut behov« for at udvikle et nyt system – pris 195 mio. kroner.
Alligevel lægger regeringen op til, at der blot afsættes penge til drift og vedligeholdelse af systemet. Det får Politiforbundet til at advare regeringen mod at spille hasard med politiets indsats:
»Der er en betydelig risiko for, at systemet bryder sammen. Og så kan vi simpelthen ikke arbejde. Vi kan ikke skrive rapporter, ikke slå op i forskellige registre, ikke registrere vores arbejdstid. Det er sgu en alvorlig sag,« siger næstformand Peter Ipsen.
Dansk Kriminalpolitiforening er enig:
»Hvis skidtet går helt ned – og vi har allerede haft nedbrud – så kan vi ikke arbejde. For vi har intet alternativ. Vi kan ikke engang hente skrivemaskinerne frem fra skuffen. Politiet vil ganske enkelt blive lammet,« siger formand Peer Withagen.

Sort skærm
Politiet fik tidligere på året en forsmag på problemerne da, Pol-Sas blev koblet til CPR-registeret, der netop havde fået ny brugerflade. Det fik omkring halvdelen af politiets computere landet over til at gå i sort – de kunne ikke klare grafikken i CPR-registeret, forklarer formanden for landets kriminalbetjente, Peer Withagen, der advarer mod at udskyde investeringen i en afløser for Pol-Sas:
»Jo mere man reparerer og ændrer ved det nuværende system, jo mere ustabilt bliver det. Det system er allerede dødsdømt, så det er katastrofalt, hvis der skal gå årevis, før et nyt system kommer i gang,« siger han.
Rigspolitichef Torsten Hesselbjerg slår i sit notat til justitsministeren fast, at politiet bør have en afløser til det forældede Pol-Sas nu, og han gør opmærksom på, at et nyt system vil frigøre mellem 100 og 260 mand – f.eks. til mere patruljering.
Rigspolitichefen noterer, at især indsatsen mod rockere, internationale bander, og økonomiske forbrydelser kræver bedre it-udstyr.

Mangler en milliard
Sidste år konkluderede en undersøgelse fra Deloitte & Touche, at politiet har brug for en mia. kroner over de kommende år for ikke at sakke håbløst bagud på it-området.
Både Socialistisk Folkeparti, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ønsker flere penge til politi-it.
»Vi mener ikke, at det er nok, at regeringen vil give penge til driften af it, der skal også gives penge til udvikling af it i politiet,« siger formand for retsudvalget, Anne Baastrup (SF). Hun mener sagtens, at pengene kan findes inden for rammerne af regeringens eget budget, hvis der bliver flyttet rundt på prioriteringerne.
»Vi mener for eksempel ikke, at de penge, der er sat af til arbejdsmiljøovertrædelser, bør være en del af politiforliget,« siger Anne Baastrup.
Fungerende justitsminister Brian Mikkelsen (K) vil ikke kommentere forhandlingerne om politiforliget.
Men retsordfører Helge Adam Møller (K) siger: »Der er ingen tvivl om, at politiet, ligesom enhver anden, med tiden skal have et nyt it-system. Men sålænge vi forhandler med de andre partier, er det for tidligt at sige, om det bliver under det her politiforlig«.
Han vil dog ikke være med til at finde pengepungen frem, så enten skal oppositionen selv finde flere penge i Finansministeriet, eller også skal politiet selv finde pengene i deres budget. Politiforliget lægger nemlig op til, at politiet skal have langt større frihed end tidligere til selv at bestemme, hvordan det vil bruge sine penge, og det giver politiet mulighed for selv at prioritere nogle flere af deres penge over på it, mener Helge Adam Møller.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her