Læsetid: 3 min.

Revolution nej tak

Putins mand i Dumaen mener ikke, at de russiske medier er stækket
27. oktober 2003

Den evolutionære
MOSKVA – »Et skridt ad gangen« Oleg Kovaljovs motto. Han er formand for Dumaens Organisationsudvalg, har siddet i parlamentet siden 1999, først for partiet Jedinstvo (enhed) og nu for det pro-putinske parti Jedinaja Rossija (et forenet Rusland), som ventes at blive parlamentsvalgets store vinder.
»Jeg tror og håber, at vi vinder valget og at vi får et stabilt centristisk flertal i Dumaen, som vil være til gavn for Rusland og for demokratiet. Men det skal være en evolutionær udvikling, ikke en revolution, som yderfløjene foreslår. Det skal være step by step,« siger Oleg Kovaljov på sit pompøse Duma-kontor med portrætter af Putin og partispidserne, inklusive ham selv, i baggrunden.
Kovaljov hentyder til, at kommunisterne ønsker en genoprettelse af sovjetstaten og det kommunistiske system her og nu. Og på, at de liberale højrefløjspartier ønsker en revolutionær indførelse af et markedsorienteret demokrati på en gang.

Statskontrol nødvendig
»Vi kan ikke acceptere hverken de liberales eller kommunisternes revolution. Det er for dem frem eller tilbage her og nu uden hensyntagen til, at samfundet og befolkningen ikke er parat til det. Vi ønsker ligesom de liberale, at Rusland skal være et liberalt, markedsorienteret demokrati med frihed, ytringsfrihed og overholdelse af menneskerettighederne. Men det skal foregå evolutionært, for hvis vi slipper alle markedskræfterne løs på en gang, så vil markedet ikke, som de liberale siger, kunne løfte Rusland op af sumpen. Der skal tid og statskontrol til den udvikling. Kontrollen skal slækkes langsomt, efterhånden som samfundet er rede til det.«
Oleg Kovaljov og Jedinaja Rossija indrømmer gerne, at de støtter præsident Putin næsten betingelsesløst, fordi, som han siger, de er enige i præsidentens antiideologiske, pragmatiske kurs.
– Bliver der tale om et demokratisk valg, når præsidenten kan gribe direkte ind i valget, som han gjorde i Tjetjenien og i Sankt Petersborg for nylig?
»I Tjetjenien gjorde Putin det, der var nødvendigt for at gennemføre valget. Jeg indrømmer, at det ikke så kønt ud, men der var ingen anden udvej. Gennemførelsen af valget var trods alle fejl et skridt i den rigtige retning for fredsprocessen,« siger Kovaljov, der understreger, at valget i Tjetjenien ikke har noget som helst med det alrussiske parlamentsvalg og præsidentvalget at gøre.

Masser af opposition
– Har vælgerne et reelt frit valg, når præsidenten og dermed I sidder på medierne?
»Vi sidder ikke på medierne. Det gør præsidenten heller ikke. Der er masser af oppositionsmedier, tag bare striben af aviser, som ejes af Putins hovedmodstander oligarken Boris Beresovskij i London. Med hensyn til de elektroniske medier, så indrømmer jeg, at vi i Rusland endnu ikke har den samme offentligt kontrollerede model, som I har i Vesten, men vi er på vej i den retning. Og det, at nogle medier er ejet af statsvirksomheder betyder ikke, at de nødvendigvis støtter præsidenten. Jeg vil hævde, at alle meninger og holdninger kommer til udtryk i de russiske medier som helhed.«
»Medierne skal ligesom borgerne, eliten og politikerne lære at fungere i et demokrati. Det tager tid, men det kommer. Frihed og demokrati betyder også respekt for andres frihed og ret til at vælge. Vi er på vej i den retning. Vi lærer hele tiden. Det må Europa forstå. I har selvfølgelig ret til at kritisere os, men lad være med at være for voldsomme og unuancerede i jeres kritik. Vi er på vej, vi kommer. Step by step.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her