Læsetid: 3 min.

S: Fogh forringer folkeskolen

Mens statsministeren revser slaphed i skolen, så fører regeringens politik til forringelser på netop skolerne, viser kommunernes budgettal
9. oktober 2003

Mens statsministeren revser slaphed i skolen, så fører regeringens politik
til forringelser på netop skolerne, viser kommunernes budgettal

Landets skoleelever må næste år forberede sig på flere elever i klasserne, ringere it-udstyr og færre timer.
For mens statsminister Anders Fogh Rasmussen revser skolen for slaphed, rundbordspædagogik og dumhed, så fører regeringens økonomiske kurs over for kommunerne netop til besparelser på området, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Læreforening.
Næste skoleår byder på ringere service i fire ud af hver ti kommuner, viser undersøgelsen.
Det betyder flere klassekammerater, mindre specialundervisning og færre timer med to lærere i hver tredje kommune, færre timer i hver femte kommune, og ringere it i hver fjerde kommune, fortæller landets kommuner i undersøgelsen.
Det får nu Socialdemokraterne til at anklage statsministerens for hykleri, når Folketinget i dag har åbningsdebat:
»Regeringen tvinger kommunerne til at spare på skolerne. Og det rammer alle de vitale ting i skolen – fra lærerenes efteruddannelse til undervisningsmaterialer. Samtidig kommer statsministeren med et uværdigt angreb på folkeskolen,« siger politisk ordfører Frank Jensen til Information.

Undsagt af sine egne
Statsministerens udfald mod folkeskolen undsiges også af partifællen Bjørn
Dahl, formand for børne- og kulturudvalget i KL og næstformand Stig Andersen, Danmarks Lærerforening.
KL-udvalgsformanden mener, at Fogh Rasmussen er gået helt galt i byen med sit angreb på folkeskolen:
»Jeg kan slet ikke genkende det billede af skolen anno 2003, som statsministeren tegner – hvor eleverne sidder i rundkreds og ikke har nogen paratviden,« siger borgmester Bjørn Dahl.
»Jeg synes, det er, statsministeren, der har et problem med fagligheden. Ingen kender den slaphed i skolen, som han taler om,« konstaterer næstformand Stig Andersen, Danmarks Lærerforening.
Borgmester Bjørn Dahl er særligt bekymret over, at kommunerne tvinges til at skære ned på nyt IT-udstyr og timetallet.

Falsk billede
Det sker, fordi regeringen til næste år begrænser kommunernes vækst, oplyser formanden for KL’s børne- og kulturudvalg.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen peger selv på, at regeringen har afsat knap 900 millioner kroner til skolerne næste år.
Men det er et falsk billede af virkeligheden, fordi pengene er bundet op på initiativer i den nye reform af folkeskolen, forklarer borgmesteren.
»De penge er øremærket til nye krav som følge af loven. Så derfor lyder 900 millioner flottere, end det reelt er,« siger Bjørn Dahl.
Kommunerne står derimod med valget mellem at spare på skoler, pladsgaranti til små børn og pleje af det stigende antal ældre, oplyser han.

Skønmaleri
I alt 196 kommuner har deltaget i undersøgelsen om skolernes budget næste år.
Undersøgelsen afslører, at regeringens løfter om flere penge til skolerne kun gavner på ét eneste punkt næste år - vedligeholdelse af bygninger.
Her lover fire ud af 10 skoler bedre forhold.
På trods af regeringens 900 ekstra millioner kroner, så har blot seks procent af kommunerne tænkt sig bedre service til eleverne, fremgår det af undersøgelsen.
Danmarks Lærerforening peger lige som kommunerne på, at regeringens ekstra penge blegner i forhold til den smalkost, som finansminister Thor Pedersen (V) har sat kommunerne på.
Regeringen laver selvmål, når det drejer sig om flere timer til eleverne, mener han:
»Vi ser flere kommuner, der skærer ned her. Ikke bare i år, men næste år og næste år igen. Det er uholdbart,« siger lærernes næstformand Stig Andersen.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen afviste i går i Folketinget, at der bliver skåret ned på skolerne: »Kom ikke og påstå, at der bliver skåret drastisk ned, når vi giver næsten 900 millioner ekstra. De penge går jo til noget godt, de bliver ikke bare kastet i grams,« sagde statsministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her