Læsetid: 4 min.

’En sag vi ikke kunne leve med’

Pladserne var fyldt under gårsdagens retsmøde i sagen om æreskrænkelse, anlagt af folketingsmedlem Anders Møller mod sin tidligere sekretær, der har beskyldt ham for sexchikane
21. oktober 2003

Pladserne var fyldt under gårsdagens retsmøde i sagen om æreskrænkelse, anlagt af folketingsmedlem Anders Møller mod sin tidligere sekretær, der har beskyldt ham
for sexchikane

»Anders tog mig i begge hænder, kiggede mig dybt i øjnene og spurgte, om jeg havde overvejet et one night stand...«
Det var dråben, der fik det i forvejen fyldte bæger til at løbe over – ifølge den tidligere sekretær for folketingsmedlemmet Anders Møller.
På forhånd var der stor forventning til gårsdagens retsmøde i sagen om æreskrænkelse, fordi det hidtil hverken er lykkedes for Møller eller hans advokater at få konkretiseret sekretærens beskyldninger om sexchikane. Og måske også fordi dagens næste vidne var formanden for Folketinget, Christian Mejdahl (V).
Episoden, som fandt sted sidste år om eftermiddagen den 6. august, blev sekretærens sidste oplevelse som ansat af det dengang nyvalgte Venstre-folketingsmedlem.
»Jeg var slet ikke i tvivl om, hvad han mente,« forklarede hun. »Jeg blev dybt rystet og gik ud på gangen og skrev en sms til min kæreste. Nu ville jeg ikke finde mig i det længere.«
Hvor stor bh bruger du?
På vej hjem i bussen brød sekretæren sammen. Hjemme talte hun længe med sin kæreste, der selv er tidligere folketingsmedlem. De blev enige om, at sekretæren nu skulle sygemelde sig og kontakte sin fagforening. Af HK fik hun det råd at skrive alt ned, som hun mente var foregået i de knap 10 måneder, hun havde været ansat som sekretær i Venstres folketingsgruppe. Det blev til en håndskrevet liste på næsten otte sider:
Møller stirrede f.eks. ofte på hende og kom med mange kommentarer til hendes påklædning.
»Jeg begyndte at få problemer med, hvilket tøj jeg skulle tage på om morgen. Om en bluse var for stram eller for nedringet. Det var enormt belastende at skulle begrænse sig på den måde,« fortalte sekretæren.
Møller havde ifølge en mandlig sekretær også diskuteret hvilken størrelse bh, hun gik med. For at undgå misforståelser ændrede hun tiltaleformen i de mails, hun skrev til Møller. Hvor hun tidligere havde skrevet »Kære Anders«, blev det i stedet til »Hej Anders«
Hun gjorde det også til en vane at rykke væk fra Møller, når han kom i i nærheden af hende, og hun forsøgte ligeledes at slippe for de knus og kram, hvor Møller kørte hånden op og ned af ryggen på hende.
»Han kunne ikke undgå at mærke, at jeg ikke var interesseret. Men det fortsatte alligevel,« fortalte hun.

Ændrede ordvalg
Senere samme aften, da sekretæren ringede for at klage til formanden for Venstres folketingsgruppe, nuværende formand for Folketinget, Christian Mejdahl, ændrede hun ordvalg.
I stedet for at sige, at Møller havde brugt udtrykket ’one night stand’, fortalte hun Mejdahl, at Møller havde foreslået hende et samleje. Hun regnede nemlig ikke med, at Mejdahl kendte det andet udtryk. Og det gjorde Mejdahl ganske rigtigt ikke, kunne han bekræfte, da han senere skulle vidne.
»Sekretæren sagde, at Anders Møller havde tilbudt hende samleje,« bekræftede Folketingets formand, der ikke udspurgte sekretæren nøjere.
»Bare den bemærkning gjorde, at så skulle jeg ikke spørge mere der,« sagde Mejdahl og tilføjede: »Hun var næppe i stand til at give en detaljeret redegørelse, fordi hun var meget ilde berørt og græd meget.«
Da Mejdahl næste dag selv talte med Møller, brugte han ikke udtrykket samleje. I stedet talte han om ’krænkelser’ uden at definere dem nærmere. Og da Møller ifølge Mejdahl så erkendte, at sekretæren måske kunne have følt sig krænket, slog Mejdahl sig til tåls med det. Han følte ikke noget behov for at gå i dybden med, hvad der egentligt var sket.
»Det var et forløb, vi hurtigst muligt skulle have bragt til afslutning,« betonede Mejdahl, der derefter overdrog det til Venstres partisekretær Jens Skipper Rasmussen at finde en mindelig løsning på sagen.

Et rigtigt grimt ord
Forespurgt hvorfor Møller ikke kunne få lov at se teksten i det forlig, som midt i august udover tre måneders løn også gav sekretæren 30.000 kroner i ’erstatning’, sagde Mejdahl, at han havde det indtryk, at partisekretæren havde orienteret Møller om forligets indhold.
»Jeg tog sagen alvorligt og forsøgte at løse den,« sagde Mejdahl, der understregede, at han med vilje ikke havde brugt udtrykket sexchikane:
»Det er sådan et grimt ord, og når jeg ikke vidste nøjagtig, hvad der var foregået, ville jeg ikke bruge det ord.«
»Det var en sag, vi ikke kunne leve medÇ« fortalte partisekretær Jens Skipper Rasmussen, der havde brugt en frokostpause på Venstres sommergruppemøde sidste år på at snakke med Møller.
Efter at have sat sig ind i sagen var partisekretæren ikke i tvivl om, at Møller »var gået over stregen«. Der var nemlig et rimeligt sammenfald mellem det, Rasmussen hørte dels fra sekretæren, dels fra Møller, selv om deres fortolkninger af det passerede var vidt forskellig.
Derfor accepterede Rasmussen også uden større betænkeligheder sekretærens forslag om en erstatning på 30.000 kr. – ud over tre måneders løn.
»Min opgave var at finde en løsning, alle kunne leve med, og det var min vurdering, at det var det, der skulle til,« fortalte han.
»Desuden var det et meget rimeligt niveau,« sagde Rasmussen, der også mente, at Møller løbende var blevet orienteret om »hovedpunkterne« i forliget, selv om denne ikke var blevet inddraget i formuleringen.
Helt sikker var Rasmussen dog ikke på, om han over for Møller havde brugt ordet ’erstatning’, da han fortalte om forliget. Han havde nok bare sagt, at der var en rund sum – og at alle nu skulle holde kæft.
»Jo færre detaljer, der løb rundt, jo mindre sandsynlighed for, at sagen blev kendt,« sagde Rasmussen som sin forklaring på, at Møller ikke måtte kende den præcise ordlyd. Først den 19. november – mere end tre måneder senere – fik Møller lov til at se forliget.
Anders Møller skal afhøres for sidste gang i morgen før advokaternes procedurer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her