Læsetid: 3 min.

Schröders svære jul

Det tyske reformprojekt bliver vanskeligt at gennemføre, kansler Gerhard Schröder har ikke styr på sine folk
3. oktober 2003

(2. sektion)

Det er svært at spå – især om fremtiden i tysk politik de kommende dage. Det ene øjeblik smiler lykken til kansler Gerhard Schröder (SPD); det næste er læsset ved at vælte.
Se blot på sidste uge: Mens kansleren onsdag var i USA for at slutte fred med præsident George Bush, brød oprøret ud i SPD derhjemme.
En gruppe partikammerater fandt sammen om at sige nej til den sundhedsreform, som Forbundsdagen skulle vedtage om fredagen. Derfor måtte Schröder haste hjem fra New York og vride armen om på oprørerne, der ikke alene kom fra SPD, men også De Grønne.
Hans argumenter slog åbenbart ikke til. Torsdag aften måtte han ligefrem true med at gå af, hvis ikke oprørene sluttede op bag reformen. Det var Schröders syvende afskedstrussel siden regeringsovertagelsen i 1998 – og truslen bliver åbenbart lidt mere slidt for hver gang, den anvendes.
Da stemmerne blev talt op i Forbundsdagen, havde seks SPD-medlemmer trods truslen afgivet nej-stemmer. Hos De Grønne var der en enkelt afviger.
Rent afstemningsmatematisk betød afstemningsresultatet, at Schröder ikke kunne stille med et eget flertal til reformen. Den blev kun vedtaget, fordi CDU-CSU på forhånd havde indgået forlig – og der desuden manglede 27 konservative i salen.
Havde CDU-CSU været vaks ved havelågen, kunne partierne – i det mindste i teorien – have brudt forliget med henvisning til Schröders manglende opbakning i egen lejr, og så ville hans koalitionsregering være historie.

Agenda 2010
Fredagens stemmeoptælling er en dyster spådom om, at de kommende måneder bliver overordentligt vanskelige for Schröder.
På hans dagsorden står en længere række reformer – ombygningen af landets arbejdsformidlinger, sammenlægningen og nedskæring af socialhjælp og dagpenge, ændringen af kommunernes skattegrundlag, fremskyndelsen af en allerede vedtaget skattereform, lempelsen af håndværkeres muligheder for at starte som selvstændige og til slut beskæringen af pensionerne.
Schröder har lagt sig fast på, at alle initiativer og reformer – under ét kaldet Agenda 2010 – skal være vedtaget inden jul. Grunden til hastværket er den maratonvalgkamp, der begynder til foråret.
Delstatsvalg og EU-valg samt en stribe kommunalvalg er ikke tiden at gennemføre smertefulde samfundsomlægninger.

Ny Schröder-trussel
Samtidig skulle Agenda 2010 også gerne have lidt tid til at virke, for SPD har brug for hurtige, økonomiske succesmeldinger. I denne uge faldt partiets tilslutning i følge seneste meningsmåling fra Forsa Instituttet til 26 procent.
Tiden er altså knap, men selvom Schröder fik opbakning til sin agenda på et ekstraordinært landsmøde i forsommeren, er intet sikkert alligevel. Hans mandater føler sig åbenbart ikke bundet af landsmødet, og i forvejen er hans flertal i salen på minimale fire mandater.
Velvilje fra oppositionen kan Schröder ikke regne med fremover. I Forsa-målingen ville CDU-CSU få 50 procent af stemmerne, hvis der var valg på søndag.
For de konservative er dette ingen opfordring til betin-gelsesløst samarbejde. Man kender sit værd, og mens CSU-leder Edmund Stoiber for bare to uger siden afviste et valg i utide, må CDU-CSU i dag tage muligheden alvorligt.
Kansleren er altså under dobbelt pres. På den ene side forlanger den interne opposition ’social retfærdighed’, og på den anden side finder CDU-CSU Agenda 2010 for tam.
Schröder har brug for dem begge: Afvigerne skal redde ham gennem afstemningerne i Forbundsdagen, mens oppositionen skal hjælpe ham gennem parlamentets andet kammer, Forbundsrådet, hvor CDU-CSU har flertal. Om deres vidt forskellige krav kan bringes på én fællesnævner er tvivlsomt.
Hvad afvigernes holdning er, ved vi i løbet af weekenden, hvor gruppeformand Franz Müntefering har forlangt klarhed over alle sine medlemmers indstilling. Hos CDU-CSU er samarbejdsviljen sværere at forudsige:
»Vi vil ikke blokere,« lover Stoiber, men han siger også, at »et kompromis skal bære Unionens (CDU-CSU’s) klare håndskrift.«
Hårde tider venter forude. Tirsdag lød for en sikkerheds skyld den ottende trussel om at trække sig fra Schröder.
»Min politiske skæbne knytter jeg helt bevidst til gennemførelsen af reformplanerne,« sagde han.
Næste reformgyser i Forbundsdagen: 17. oktober.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu