Læsetid: 2 min.

SF foreslår unge-check

En årlig check på 5.000 kroner til landets fattigste unge og studerende. Sådan lyder nyt SF-krav, der skal afløse regeringens og Dansk Folkepartis udskældte ældrecheck
16. oktober 2003

De fattigste danskere skal findes blandt de unge og studerende – ikke blandt pensionisterne. Derfor skal en særlig ungecheck på 5.000 kroner om året forsøde tilværelsen for yngre danskere, der kæmper for at få enderne til mødes på en SU.
Det foreslår SF, der nu sætter en ungecheck som muligt krav for at støtte en regering.
»Regeringen har foretaget et systematisk tyveri fra unge til ændre. Selv om de fleste fattige netop ikke er ældre. Derfor skal vi have en tilsvarende støtte til de dårligst stillede unge. De kunne være enlige forældre og andre, der virkelig har det svært,« siger SF’s uddannelses- og skatteordfører Morten Homann.
Han understreger, at SF ikke har lagt sig fast på den endelige model for ungechecken.
En ny analyse fra Finansministeriet har netop afsløret, at pensionister kun i ringe omfang befinder sig blandt de absolut fattigste.
Mens 4,7 procent af befolkningen tilhører den fattigste gruppe, gælder det blot for 1,3 procent af pensionister, viser analysen.
Alligevel har regeringen i år sendt en ældrecheck på 5.000 kroner til de ældre, der kun har folkepension til rådighed.
Forslaget om en ungecheck får ikke en varm modtagelse af Socialdemokraterne:
»Vi vil hellere bruge penge på at bygge flere ungdomsboliger, sænke prisen på daginstitutioner, forbedre folkeskolen og skaffe flere praktikpladser til lærlinge fremfor at give pengene til den enkelte unge. Det tror vi, kommer gruppen af unge bedre til gode« siger næstformand Lotte Bundsgaard (S).
Heller ikke De Radikale bakker op om forslaget:
»Vi mener, at det er vigtigere at få afdraget på statsgælden, så nutidens lille generation af unge ikke kommer til at hænge på både statsgælden og byrden af den store generation af ældre. Det ville være den mest gigantiske ungecheck at give unge« siger politisk ordfører Margrethe Vestager.
Regeringspartierne mener slet ikke, at der er behov for en håndsrækning til de fattigste unge:
»Når unge mangler penge, har de mulighed for at gå ud på arbejdsmarkedet og gøre en ekstra indsats for at tjene nogle flere penge. Det har ældre ikke. Derfor er der ikke basis for at lave en ungecheck på linje med ældrechecken,« siger politiske ordfører Kristian Jensen (V).
SF rejser nu en forespørgselsdebat i Folketinget om unges økonomi.
Målet er at få gransket økonomien hos den yngre del af befolkningen – lige som det netop er sket med rapporten om pensionisterne.
Her afslørede rapporten overraskende, at de ældre slet ikke var fattige. Faktisk er fire ud af hver ti ældre ægtepar millionærer.
Regeringen og Dansk Folkeparti har i år afsat 420 millioner kroner til ældrechecken. Oven i kommer ca. 100 millioner kroner til hjælp til tandprotester, briller og fodbehandling til de ældre.
Uddannelses- og skatteordfører Morten Homann (SF) mener, at der er tale om et »generationstyveri«, fordi regeringen samtidig varsler besparelser, der især rammer de unge.
På finansloven for næste år lægger regeringen op til at spare 75 mio. kroner på SU, 70 mio. på penge til erhvervsskole-elever, 17 mio. på boligstøtte og 215 mio. på byfornyelse. Sidste år sparede regeringen 300 millioner kroner på offentlig transport, så et studenterkort i hovedstads-området nu stiger ca. otte procent i pris.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her