Læsetid: 5 min.

SF’s nye fjende: Socialdemokraterne

Socialdemokraterne har fjernet sig så langt fra de værdier, SF kæmper for, at folkesocialisterne ikke længere kan støtte en ny S-regering, mener fremtrædende SF’er
25. oktober 2003

Mens de store partier slås om, hvor små klumper hash, der skal give bøder, hvor meget terperi, der skal tilbage i skolerne, og hvordan der kan sættes en stopper for fætter-kusine-ægteskaber, har venstrefløjen påfaldende svært ved at bryde igennem værdidebatten om, hvilken vej samfundet skal gå. SF hænger fast i en gammeldags fordelingspolitisk dagsorden, der handler om at flytte nogle hundrede millioner ved hvert forlig – frem for at sparke sig selv i front med en værdipolitisk vision.
Et af SF’s yngre folketingsmedlemmer, Kamal Qureshi, vil gøre op med den hidtidige strategi – et opgør, der indebærer, at Socialdemokraterne skal udpeges som ny fjende, og at SF ikke skal lægge stemmer til en eventuel S-ledet regering. Heller ikke selv om manøvren skulle fastholde de borgerlige ved magten.
»Socialdemokraterne ligner mere og mere Dansk Folkeparti i værdigrundlaget, og så må de hente deres parlamentariske grundlag derfra. Jeg kan ikke lægge stemmer til en regering, som værdimæssigt ligger et helt andet sted end der, SF vil hen. Og jeg ved, at mit bagland står fuldstændig bag mig og vil kræve af mig, at jeg står fast, siger Kamal Qureshi.
Tiden er inde til et opgør med Socialdemokraterne, der på afgørende punkter har nærmet sig DF, mener han: Retspolitikken, udlændingepolitikken og den nationalistiske tilgang til EU.
»Det er vigtigt at vise befolkningen, at vi har værdier, der er så centrale for os, at vi ikke kan gå på kompromis, bare fordi Socialdemokraterne har problemer med dele af deres vælgerkorps, der er nationalistiske og reaktionære. Går man så meget på kompromis med sine egne værdier for at blive parlamentarisk grundlag for en ny regering, kan det i princippet være ligegyldigt, om vi får en ny regering. Det er vigtigt at vise befolkningen, at vi mener det her. Hvis ministrene udelukkende skifter partifarve, men ikke grundlæggende ændrer politik eller værdier – så kan det være lige meget. Og det er Socialdemokraternes eget problem, om de dermed overlader banen til en anden regering. Jeg kan ikke støtte en regering, der ikke deler værdigrundlag,« siger Kamal Qureshi.
Han var blandt SF’s store stemmeslugere ved seneste Folketingsvalg og har siddet i hovedbestyrelsen i den periode op gennem 1990’erne, da SF i sin egen selvforståelse havde stor magt og indflydelse som parlamentarisk grundlag for Nyrup-regeringerne. Der var imidlertid en indflydelse, der var tæt knyttet til muligheden for at få flyttet rundt på nogle hundrede millioner kroner til den kollektive trafik og flere grønne job, når der skulle laves finanslovsaftaler.
I dag er den fordelingspolitiske kamp ikke længere så central. Langt vigtigere, set med Qureshis øjne, er værdikampen – spørgsmålet om de fundamentale principper, samfundet skal basere sig på. Og for SF’s ligestillingsordfører er omdrejningspunktet borgerrettigheder, etnisk og kønslig ligestilling, beskyttelse imod statslig indblanding i valg af ægtefæller, retssikkerhed for alle statsborgere.

SF kan lære af DF
Hvis SF skal i front i den værdipolitiske kamp, forudsætter det et opgør med den gammeldags forestilling om, at indflydelse på samfundsudviklingen er lig med fingeraftryk på årets finanslov. En anskuelse, Kamal Qureshi i øvrigt har til fælles med Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen.
DF’s opdukken og påvirkning af samfundsdebatten er tankevækkende, mener Kamal Qureshi.
»I den periode, da alle bedømte Dansk Folkeparti til at være det parlamentarisk mest ligegyldige parti overhovedet, lykkedes det faktisk for DF at sætte en politisk dagsorden, så alle partier kom til at diskutere det, DF mente, diskussionen skulle dreje sig om: Hvordan vi lukker Danmark af for omverdenen, og hvordan der kommer flere betjente på gaden. Den samfundsdagsorden blev sat i en periode, da den parlamentariske magt lå hos nogle helt andre personer, der ville noget helt andet. Det viser for mig, at det er gammeldags at tro, at indflydelsen på, hvad der foregår i samfundet, nødvendigvis hænger sammen med at have den parlamentariske magt,« siger Kamal Qureshi.
Af samme grund behøver SF ikke stirre sig blind på muligheden for et magtskifte.
»Den positive nyhed for SF er, at vi kan gøre os lige så gældende som Dansk Folkeparti, hvis vi formår at sætte en principiel dagsorden. Men vil vi have den rolle, kræver det, at vi finder tilbage til de folkelige rødder og tager det grundlæggende opgør med Socialdemokraterne, vi ikke har taget endnu. Selv nu er der fortsat en tendens til, at vi klapper i hænderne, bare de nævner ordet regeringssamarbejde,« siger han.
Kamal Qureshi tror ikke på, at samfundet generelt er blevet så borgerliggjort, at tiden er rindet ud for en stor venstrefløj. Gallupmålinger er mere udtryk for, at de fleste partier på Christiansborg er blevet enige om alt.

Fornyelse nødvendig
»Der er ingen tvivl om, at der er en stor gruppe af moderne, progressive mennesker, der har internationalt udsyn og er værdiorienterede. Men nogen skal fortælle dem, hvor toget skal køre hen, hvis vi vil have dem til at stige på. Det kræver en fornyelse af SF og hos den gamle garde, der har siddet herinde de sidste ti år og været meget optaget af fordelingspolitikken som slagmark. Den er også vigtig, men værdikampen i dag ligger ikke i, hvor mange penge vi giver til boligsektoren,« siger han:
»Min egen nyfødte søn skal have sikkerhed for at kunne vokse op i det danske samfund med mulighed for at kunne bruge sine evner og ressourcer uden at blive trukket tilbage i rækken på grund af køn, religion, etnicitet, hudfarve eller seksuel orientering.«
Christianiaoptoget, hvor folk gik med klistermærker med ordene »jeg er unormal«, og et voksende antal unge SF-medlemmer, der er optaget af ligestilling og borgerrettigheder, er for Qureshi tegn på, at en bevægelse er i gang.
Med Holger K. Nielsen i spidsen har SF foreløbig lagt en linje, hvor fordelingspolitikken fortsat er i centrum. Med forslag om bedre forhold i daginstitutionerne og skolerne fastholder SF et image som det parti, der altid er parat til at bruge flere penge og gøre noget godt for nogen.
Men diskussionen om ligestilling og individets grundlæggende rettigheder i forhold til staten vil vinde frem, mener Kamal Qureshi:
»Det, jeg siger, er naturligvis uinteressant, hvis jeg bare var en sololøber. Men en stor del af vores medlemmer peger på de her temaer. Der er en bevægelse i gang i SF og forhåbentlig vil den med tiden nå frem til partiets øverste top.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her