Læsetid: 2 min.

Skolegade ville overdøve Mejlgade

22. oktober 2003

Spot
De større byer har deres minefelter og dødsruter. I Ålborg er det Jomfru Ane Gade, i København er det ikke Nyhavn, som det muligvis var engang, men et mere decentralt område i omegnen af Kgs. Nytorv, selv om det egentlig går voldsommere til i den varme ende af Strøget op mod Rådhuspladsen på en fredag og lørdag nat.
I Århus var og er det uden for al tvivl Skolegade, hvor værtshusene ligger »skulder ved skulder« i ubrydeligt, nagelfast sammenhold.
Udsendelsen i aften handler om gamle huse i Mejlgade og Skolegade. Den er fra sidst i 60’erne og handler vel om de bevaringsværdige og fredede bygninger, hvoraf flere er i bindingsværk. Hvis de mure kunne tale, så ville Skolegade nok overdøve Mejlgade, der dengang mest var kendt for natklubben Ambassadør, hotdog-stedet Okay-bar og bageren med de røde kager.

Skolegade derimod. Skråt over for Århus Teaters sceneindgang lå Teaterbodegaen, i daglig tale kaldet Uffe efter indehaveren og kokken, der var kendt for sin biksemad med spejlæg og friturestegt camembert med solbærsyltetøj. Til frokost kunne man typisk møde Demokratens bladtegner, Bjarne Nielsen, og Århus Stiftstidendes bladtegner, Arnold Bundegaard, der hentede inspiration til Nold’s Daglige på avisens bagside. Om aftenen kunne man træffe både journalister og skuespillerne efter teatertid. Hvis de da ikke havde isoleret sig i Separaten. Væggene var prydet med indrammede teatertegninger og signerede fotos af diverse kendte skuespillere.
I Pind’s Café ved siden af huserede den gamle fru Pind. Dette var et mere råt sted, hvor Østjysk Musikforsyning havde stambord. I den århusianske mytologi også kendt som stedet, der mange år senere ikke ville lukke musikerne fra Lost Kids ind – det kunne også blive for råt. Punkmusikerne kvitterede ved at stjæle frikadeller fra køkkenvinduet.

Længere henne etablerede jazzmusikeren Eskild Holten sig med værtshuset Fatter Eskild. Overfor lå Hvalrossen, der ud på natten mere og mere blev til Hvalfossen eller bare Vossen og dermed ren snøvl.
Hvalrossen lå igen ved siden af Færgekroen, som på et tidspunkt blev overtaget af cirkusdronningen Thyra Miehe og hendes mand, Alfons Cosmy. Til da eksisterede endnu ved siden af Benneweis det store Cirkus Miehe, hvor den berømte klovn August Miehe havde optrådt. Man kunne sidde i Færgekroen og opleve Louis Miehe-Renard komme styrtende ind lidt før teatertid og lynhurtigt skylle en dobbeltsnaps i sig for lige så lynhurtigt at styrte ud igen. (Familien er fortsat i showbiz via Camilla og Isabella Miehe-Renard, der dog har udskiftet manegen med tv-studierne).
Væggene kunne fortælle mange flere ildfulde historier om de gamle huse og lidenskaber i kog, men det er som nævnt nu nok bygningerne som sådan, der fokuseres på.

*DR2 kl. 18.30: Gamle Huse

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu