Læsetid: 4 min.

Spectors skyggesider

Starsailor gennemgik et farceagtigt producersamarbejde med mordmistænkte Phil Spector, før album nummer to lå parat
2. oktober 2003

Interview
Det er hverdagsaften i det, som p.t. må kandidere til Vesteuropas mest sørgelige storby. Birmingham med sine tre millioner indbyggere slæber sig gennem efteråret. Regnen, hvis strenge akkurat er for tykke og sammenhængende til at kunne placeres under den mere udholdelige støvkategori, står ned på ottende time. Vinden rusker sig rundt om de ensartede giga-magasiner i bykernens pudsede betonhelvede og hvirvler mod paraplyerne, til de vender vrangen udad. Havde man blot drukket lidt mere, ville det friste at følge deres eksempel.
I en by som Birmingham behøver man noget at flyde væk til, noget at varme sig på. Eller med.

’Folkets band’
Varmen og eskapismen findes selvfølgelig i mange varianter og løsninger. Man kan søge noget genkendeligt at give sine sanser hen til. Hige efter Storbritanniens næste store band, eksempelvis. Drømmen om de evige arvtagere. Til Beatles, Rolling Stones, The Who, Oasis, Radiohead - nogle nævnt, flere glemt.
Starsailor er et typisk produkt af dén drøm, som har det med at gentage sig selv aften efter aften, årti på årti. Manchester-kvartetten kan byde på en hel del af det, der skal til. Melodisk tæft, en good looking lad som forsanger, gå-på-mod.
Men er det nok? I første omgang var det – ud fra et kommercielt synspunkt. Starsailor solgte 1,2 millioner eksemplarer (14.000 herhjemme) af albumdebuten. Love is here fra 2001. Og nu er bandet så parat med Silence is easy, den svære nummer to.
Da Information mødes med den ene af bandets to frontfigurer i et urinstinkende omklædningsrum, tre timer før Starsailor entrerer scenen på det udsolgte og gennemført klamme spillested Carlington Academy (ca. dobbelt så stort som Store Vega), er de første salgstal netop kommet for opfølgeren. Bassist James Stelfox udtrykker begejstring over at have nået fabelagtige 78.000 eksemplarer i løbet af den første uge. Alligevel er han ikke helt tilfreds.
»Det er lidt af en bitter pille ikke at være nummer 1. Vi manglede sølle 4.000. Omvendt solgte Blur jo kun 40.ooo og Coldplay et sted mellem 60 og 70 den første uge.«
– Hvorfor tror du, I har kunnet sælge mere end dem?
»Fordi radiostationerne har været gode ved os. Vi er folkets band i Storbritannien. En del af pressen vender sig mod os, fordi vi ikke er The White Stripes eller The Strokes, der er inde i varmen lige nu. Men folk, der arbejder på fabrikker eller i butikker, hører os i radioen og køber vores musik. Vi rammer normaliteten. Sådan er Starsailor.«

Wall of trance
Skulle det knibe med innovationen på Silence is easy, så kan man i stedet lade sig fascinere af den særprægede studieproces, bandet har været igennem denne gang. Ved et gig i Los Angeles tilbage i slutningen af 2001 gik det nemlig op for Starsailor, at legendariske Phil Spector havde kastet sin kærlighed på den unge kvartet. Efter 22 års tavshed dukkede excentrikeren med de mange parykker og solbriller ud af ingenting og insisterede på at producere opkomlingenes næste udspil.
Mødet med ophavsmanden til den revolutionerende massive popproduktion, wall of sound, blev nøjagtig så absurd, som Spectors blakkede ry indbyder til. I første omgang besøgte excentrikeren London i efteråret 2002. Her deltog han i indspilningerne af en håndfuld nye Starsailor-sange, der skulle udpege retningen for resten af albummet. Umiddelbart virkede alt til at glide. Ikke mindst fordi produceren afvæbnede al skepsis ved sin blotte tilstedeværelse:
»Phil Spector er sandsynligvis den mest charmerende mand, jeg nogensinde kommer til at møde. Hvis du var en kvinde, kunne han sikkert lokke dig i seng med ham på tre minutter. Han lagde alle ned og fik os overbevist om, at vi i fællesskab var ved at skabe en stribe nationalhymner. Intet mindre. Selv sange, som man selv syntes lød af lort ved første gennemlytning; Anden gang var de gode, fjerde gang fucking fantastiske,« griner James Stelfox med interviewets tredje Marlboro dinglende fra den ubarberede kæft.

Skyggesiderne
Da Phil Spector vendte tilbage til London en god måned senere, ændrede alt sig. Skyggesiderne af excentrikerens notorisk gakkede personlighed begyndte at titte frem. Til sidst var der ikke andet tilbage. Og alle hans produktioner lød ifølge de stadigt mindre imponerede Starsailor som enten Bowies ’Heroes’ eller Lennons ’Give Peace a Chance’.
»Den først uge var han cool, dernæst lignede han én, som var faldet i en trance. Han sad i timevis og stirrede ud i luften. Vi forsøgte at vække ham og råbte ’Phil, Phil’, men han sov bare videre med åbne øjne under solbrillerne. I op til fire timer. Måske var det hans medicin, jeg aner det ikke. Han dukkede også først op i studiet ved 19- eller 20-tiden, hvorpå han krævede, at vi skulle arbejde til klokken 6 om morgenen.«
Efter et dramatisk sammenstød med Phil Spector og hans horde af
advokater på et hotelværelse lykkedes det endelig Starsailor at slippe ud af samarbejdet og køre løbet alene. Kun to af numrene med Spector bag knapperne klarede cuttet. Alligevel fastholder James Stelfox, at excentrikeren ikke bærer nag.
»Vores manager fik en mail fra Spector for et par uger siden. ’Jeg elsker stadig knægtene, og det nye album er et mesterværk. De er verdens bedste band,’ skrev han sgu. Så det hele er godt nu. Men ikke for ham, selvfølgelig,« siger bassisten. Han hentyder til det mord, som Phil Spector er under mistanke for at have begået – en C-skuespillerinde blev fundet skuddræbt i hans barokke mansion i Beverly Hills. Det skete få uger efter, excentrikeren var vendt hjem fra det forliste samarbejde med Starsailor.
»Rent faktisk har vi i dag fået besked om, at politiet vil sigte ham. De mener, de har nok bevis til at fælde ham. Så det er en underlig dag for os. Vi troede egentlig, han ville slippe,« forklarer James Stelfox og ligner én, der ikke helt mener, hvad han siger. Eller måske én, der aldrig nåede at opfatte, hvad den amerikanske kolorit pludselig gjorde på Starsailors farveløse hjemmebane.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her