Læsetid: 3 min.

Sveriges ministre sikres bedre

Efter mordet på Anna Lindh er der diskret taget inititativer til bedre beskyttelse af svenske ministre. Samtidig vokser kritikken af Säpo over, at der ikke var livvagter sammen med udenrigsministeren
2. oktober 2003

Allerede nogle timer efter knivoverfaldet på Anna Lindh – mens hun stadig lå på operationsbordet på Karolinska Sjukhuset – besluttede regeringen og det svenske sikkerhedspoliti (Säpo) at skaffe skudsikre biler til samtlige ministre.
Fra det tidspunkt skulle ministrene køre i skudsikre biler under alle tjenesteopgaver – men også mellem hjemmet og arbejde. Det blev nødvendigt hurtigt at leje ekstra køretøjer fra eksterne underleverandører, for der var ikke nok specialbiler til rådighed til at dække samtlige ministre.
De skudsikre biler er foreløbigt det eneste offentligt kendte initiativ, som er blevet taget for at forbedre sikkerheden for Sveriges ministre, siden udenrigsministerens død den 11. september. Hvor mange af ministrene, som siden har fået livvagtsbeskyttelse – og i hvilken udstrækning – holdes som en velbevaret hemmelighed.
Kun når statsminister Göran Persson bevæger sig rundt, følger livvagter åbenlyst med. Sådan som det har været tilfældet for enhver svensk statsminister siden mordet på Olof Palme i 1986. Men samtidig har livvagter til statsministeren været den eneste direkte konsekvens af Palme-mordet.

Dialog om fremtiden
Efter knivdrabet på Anna Lindh føres der nu en dialog mellem Säpo og embedsmænd i samtlige ministerier om det følsomme emne: personbeskyttelse.
»Säpo har ansvaret for trusselsbilleder og analyserne af dem. Der føres i øjeblikket en diskussion om fremtidens beskyttelse,« siger Hasse Alnervik, sikkerhedsansvarlig for ministerierne, til Svenska Dagbladet.
»I mange andre europæiske lande siger man: Er du minister, skal du have livvagt, punktum. Vi kommer til at diskutere, om visse funktioner i samfundet skal beskyttes, uanset om der er trusler eller ej,« siger Lars Danielsson, som er Göran Perssons statssekretær, til Dagens Nyheter.
Både i ministerierne og hos Säpo holder man det imidlertid hemmeligt, hvilke tanker der konkret gøres. Det er således uklart, om den forhøjede beskyttelse i kølvandet på Lindh-mordet kommer til at fortsætte, efter at gerningsmanden tilsyneladende er fundet. Dog har man allerede kunnet se Anna
Lindhs afløser på udenrigsministerposten, Jan O. Karlsson, promenere i Stockholm uden beskyttelse.
Säpo siger selv, at det har 70 livvagter til sin rådighed, og at det kræver 15 mand at bevogte en person døgnet rundt. Der er imidlertid ikke enighed blandt Riksdagens partier om, hvorvidt det er nødvendigt at tilføre Säpo nye ressourcer.

Lindh var udsat
Alle er til gengæld enige om fejlbedømmelsen i tilfældet Anna Lindh. At det var forkert, at hun ikke havde livvagtsbeskyttelse under euro-valgkampen, sådan som det havde været tilfældet op til Riksdagsvalget sidste år.
Kritikken af Säpo vokser i disse dage i takt med, at nye beretninger dukker op fra kulisserne. Senest er det kommet frem, at embedsmænd fra udenrigsministeriet adskillige gange under valgkampen bad om livvagter til Anna Lindh. Men svaret fra Säpo lød gang på gang, at der ikke var noget trusselbillede.
Under valgmøder på torvene i Gävle og Uppsala den 1. september og i Växjö en uge senere blev Anna Lindh forstyrret af støjende, berusede og til dels truende personer.
På disse møder var der hverken uniformerede politifolk eller livvagter på stedet. Ministeriet indrapporterede de tre episoder til Säpo, som imidlertid ikke foretog nogen yderligere foranstaltninger.
I forbindelse med Anna Lindhs øvrige – omkring 20 – torvemøder har der dog været uniformeret politi på stedet.
Allerede i august, inden kampagnen blev skudt i gang, spurgte udenrigsministeriet Säpo, om Anna Lindh skulle beskyttes med livvagter under kampagnen.
Svaret fra Säpo var ifølge en embedsmand i udenrigsministeriet: »Der er ikke noget trusselbillede.«
Så sent som fem dage inden drabet – før et torvemøde i stockholmforstaden Tensta – gentog ministeriet atter spørgsmålet om beskyttelse med livvagter over for Säpo.
»Men svaret blev nej. Det vil ikke være nødvendigt. Politiet sender en patrulje,« siger embedsmanden fra udenrigsministeriet til Dagens Nyheter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu