Læsetid: 3 min.

Med Thule i blodet

Højesteretsdommer Per Walsøe giver Thulefangerne en stemme
6. oktober 2003

Kort tid før Højesteret indleder sin domsforhandling af Thulefangernes appelsag mod den danske stat, giver højesteretsdommer og tidligere advokat for Thulefangerne, Per Walsøe, dem en stemme. I bogen Thule farvel – tvangsflytningen i 1953 beskriver Per Walsøe nogle af de gamle Thulefangeres syn på tvangsflytningen, som ændrede deres liv.
»Jeg fik lyst til at lade Thulefangernes fortælle deres personlige historie, fordi jeg oplevede, at de ikke i nogen særlig grad havde videregivet historien til deres efterkommere. Jeg tror ikke, at der er nogen grupper i verden, der kan leve rigtig godt med sig selv, uden at de næste generationer og omverdenen kender deres historie,« siger Per Walsøe.
Han mener, at det kunne være en god ide, hvis den danske stat, uanset udfaldet af Højesterets stilling i appelsagen, tilbød Thulefangerne og deres efterkommere en forsoningsproces.
Tanken er, at de to parter i fællesskab og med en moderne optik skriver historien om tvangsflytningen fra Thule i 1953.
»Det kunne være med til at hele bruddet i et ellers historisk godt forhold mellem Grønland og Danmark. Det svarer til, hvis man i et venskabsforhold eller kærlighedsforhold har gamle konflikter, som begge involverede har en vis resterende ubehag eller smerte ved. Der kan man muligvis opnå noget på begge sider ved at gå forløbet igennem for at få fred med sig selv. Og dermed ny styrke til at leve videre,« siger Per Walsøe.
I 1999 konkluderede Østre Landsret, at Thulefangerne blev tvunget til at flytte fra deres boplads og tildelte dem en erstatning.
Daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen gav efterfølgende Thulefangerne
en undskyldning på den danske stats vegne.

Mangler et punktum
Men Per Walsøe mener, at sagen fortsat mangler et retfærdigt punktum.
»Karakteren af undskyldningen er afbleget, når den kommer efter en retssag. Så kan man spørge, er der noget at gøre ved det nu? Jeg tror ikke, den tid er forbi, hvor man kan lave en samtaleproces af den type, som det er set mellem den canadiske regering og de canadiske inuitter.«
»Det skulle være et forløb, hvor de to parter i fællesskab nærmer sig hinanden og laver en fælles historieskrivning anno 2003 – i stedet for at nøjes med, hvad en dansk domstol og statsminister har sagt, indirekte påtvunget af en domstols afgørelse. Det vil formentlig have stor historisk og psykologisk betydning for Thulefangerne og deres efterkommere, og klæde Danmark både internationalt og nationalt.«
– Landsstyreformand Jonathan Motzfeldt og statsminister Poul Nyrup Rasmussen kom i 1999 med en fælleserklæring i sagen, hvorfor mener du, at det ikke er nok?
»Det er en fælleserklæring mellem landsstyreformanden og den danske stat. Ikke mellem den danske stat og Thulefangerne og deres efterkommere. En forsoningsproces skal jo være med dem, som forsoningen involverer. At man overbringer en undskyldning, er ikke det samme som at blive enige om en forsoning,« siger Per Walsøe.
– Tænker du på en sandhedskommission, som det kendes fra for eksempel Sydafrika?
»Formålet og metoden kan være den samme, men der er alligevel stor forskel på, om man skal sone enorme forbrydelser eller en mindre dramatisk og nogenlunde venlig tvangsflytning.«
– Hvordan ved du, at Thulefangerne og efterkommere ønsker en forsoningsproces?
»De har aldrig sagt det direkte til mig, men jeg har haft et nært forhold til mange af dem. Jeg har oplevet og mærket, at de har manglet det udtryk for respekt, som der ligger i en forsoning.«

Tilfældig sammenfald
– Du er medlem af Højesteret, som i november skal behandle Thulefangernes appelsag, er der ikke en risiko for, at din bog og dit forslag skader din eller Højesterets integritet?
»Det mener jeg ikke. Alle kender i forvejen mit standpunkt i denne sag, og jeg er på ingen måde involveret i den kommende appelsag ved Højesteret.«
– Men du er højesteretsdommer?
»Ja, men jeg er også et menneske, som kender denne sag og de involverede Thulefangere indgående.«
– Hvorfor kommer din bog først nu – kort tid før Højesteret begynder sin domsforhandling?
»Det er et tilfælde. Bogen har været længe undervejs, og jeg er ked af, at den først bliver udgivet nu,« siger Per Walsøe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her