Læsetid: 2 min.

TriBeCa og omegn

En fodtur downtown slutter på en bagerbænk i en sidegade til Broadway
7. oktober 2003

New York
»Deroppe bor Robert de Niro, og på etagen nedenunder bor Harvey Keitel,« sagde Topper og pegede op mod en penthouse-lejlighed. Vi sad på Sokrates, en diner i TriBeCa. Ejendommen så ikke ud af noget særligt, heller ikke opgangen. Det kunne være Nørrebro. Lejlighederne var uden tvivl luksuriøse indeni, men i New York gælder det om ikke at signalere for megen rigdom.
De Niro og Keitel. De havde nok deres sjov. Jeg kom til at tænke på Otto Brandenburg og Jørgen Ryg, der engang delte lejlighed på Nørrebrogade. Når skattevæsenet bankede på, krøb Brandenburg ind i et skab, hvor han havde arrangeret sig med et lille bord, en lampe, en avis og en øl. Og når skattevæsenet insisterede på at se sig om i lejligheden, sagde Ryg: »I tror da vel ikke, at han sidder inde i skabet?«
»Hvorfor bor de Niro ikke i Beverly Hills?« ville jeg vide.
»Næh, han er jo sådan en New York-dreng,« svarede Topper.
TriBeCa (Triangle Below Canal) er det relativt nye kunstnerkvarter. Da de Niro flyttede ind, fik det et løft. Han køber ejendomme op og har åbnet et par restauranter. Har også startet en allerede velrenommeret filmfestival.

I Chinatown
Topper, der er dansker og fotograf, har ikke altid boet her. Han tager mig med på en rundtur i kvarteret, sydspidsen af Manhattan, hvor han fortæller, at her foregik slavehandelen i gamle dage. Vi går op til Chinatown, hvor han boede med sin kæreste for syv år siden, da de var nye i New York – oven over en fiskeforretning. Nogle gange flygtede levende krabber fra butikken ind i opgangen. En kriblen og krablen var der, for der var også mus, rotter og kakerlakker. Jeg spurgte, hvad man gør, hvis man har kakerlakker på hotelværelset. »If you can’t beat them, join them,« sagde Topper og fortalte i øvrigt, at kineserne var ved at brede sig langt ind i Little Italy, som ligger lige ved siden af.
Vi slentrede gennem et lille kvarter, der kaldes Lolita, videre over til Soho. Topper ville vise mig sit yndlingssted, ikke en femstjernet restaurant, men en simpel bænk foran en gammeldags bagerbutik i Spring Street ved Broadway, hvor man kunne sidde og se på de mange fodgængere og biler. »Jeg møder næsten altid nogen, jeg kender her,« sagde han.
I butikken kunne man køb kaffe i et papkrus og tage det med ud på bænken. Her havde Topper siddet en dag, da Jack Nicholson pludselig var kommet ud fra en restaurant ved siden af – for at ryge en cigaret. Han havde sat sig på bænken og sludret lidt. Men nu dukkede der – dog ikke helt tilfældigt – én op på cykel, som Topper kendte endnu bedre: Pernille, som han bor sammen med. Hun er fra Middelfart. Sådan er New York.

Fortsættelse følger...

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu